שתף קטע נבחר

בנק ישראל: בעיה בהמשך תהליך הפחתת המסים

כך נמסר בעת הצגת דו"ח הבנק ל-2008, לנוכח הגידול בגרעון ועקב הירידה התלולה בהכנסות ממסים. הבנק הוריד את תחזית שיעור הצמיחה לשנת 2010 מ-2.3% ל-1% בלבד. הצמיחה השלילית לשנה הנוכחית, בשיעור 1.5%, נשארת בעינה. הנגיד פישר: אפשרות לקריסת חברה גדולה בישראל

בנק ישראל הוריד את תחזית שיעור הצמיחה לשנת 2010 מ-2.3% ל-1% בלבד. כך נמסר במסיבת עיתונאים בירושלים, שהוקדשה לדו"ח בנק ישראל לשנת 2008 שפורסם היום (א'). תחזית הצמיחה השלילית לשנה הנוכחית, בשיעור 1.5%, נשארת בעינה.

 

להערכת הבנק, הצריכה הפרטית תרד השנה ב-1% אבל תחזור ותעלה ל-2.2% ב-2010. עוד צופה הבנק, המשך העליה באבטלה מ-7.7% בסוף שנה זו ל-8.3% בסוף השנה הבאה. להערכת מנהלת חטיבת המחקר בבנק, ד"ר קרנית פלוג, צפויה לאחר מכן ירידה באבטלה בהמשך לעלייה בשיעור הצמיחה.

 

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר במסיבת העיתונאים, כי להערכתו האינפלציה תגיע בסוף השנה בקושי ל-1% שהוא הגבול התחתון של יעד הממשלה, ולכן לא רצוי להיות מופתעים מעליות או ירידות באינפלציה החודשית. יעד הממשלה הוא בין 1% ל-3%.

 

הנגיד הדגיש, כי רק אם יתברר שהאינפלציה עוברת את הגבול העליון של היעד, בנק ישראל יצטרך לנקוט בצעדים, אך כרגע הוא איננו רואה מצב כזה.

 

הגירעון צפוי לגדול ל-42 מיליארד שקל

פלוג אמרה במסיבת העיתונאים, כי נוכח הגידול המואץ בגרעון בתקציב ועקב הירידה התלולה בהכנסות ממיסים,המשך תהליך הפחתת המיסים בתקופה הקרובה יהווה בעיה. פלוג הדגישה גם כי צעדים להקפאת השכר במגזר הציבורי מקבלים משנה תוקף עקב הגידול בגירעון.

 

תחזית בנק ישראל היא שהגרעון ב-2009 יגדל מ-1% ל-6% מהתקציב, מ-7 מיליארד בתחזית קודמת לשנת 2009 לעד כ-42 מיליארד שקל לפי התחזית המתוקנת.

 

הנגיד ציין, בהמשך לדברי פלוג, כי אין לו תשובה סופית לשאלה אם הממשלה צריכה להמשיך בתהליך הפחתת המיסים. זאת, בהיעדר נתונים לגבי הגירעון הצפוי בשנה הבאה. לדבריו, האוצר מצפה לגירעון גדול גם ב-2010, ונראה לו שבסוף השנה הבאה יגדל החוב הלאומי מ-78% ל-90% ביחס החוב לתוצר. זאת, לאחר ירידה מתמדת בחמש השנים האחרונות.

 

הנגיד הדגיש כי ישראל צריכה לחזור למסלול הירידה בחוב הלאומי, כדי לשכנע את העולם, ובעיקר את הפעילים בשוק ההון, כי המשק אכן נמצא במסלול זה, למרות ההשפעה של הירידה בהכנסות ממיסים על התקציב. לדעתו, הממשלה ובנק ישראל צריכים לנתח בקור רוח את הנתונים ולקבל את ההחלטות הנכונות.

 

פישר: הבנקים יכולים להתמודד עם נפילה של חברה

פישר העריך במסיבת העיתונאים, כי יש אפשרות לא ודאית שחברה גדולה בישראל תפשוט את הרגל והמערכת הבנקאית צריכה להיות מוכנה לאפשרות הזאת. הנגיד אמר כי אינו מצפה לנפילתה של החברה, ולהערכתו ההסתברות כי הנפילה תתרחש, נמוכה מההערכה שהדבר יקרה בפועל.

 

הנגיד אמר כי הבנק בדק מספר תרחישים לגבי אפשרות פשיטת הרגל ומצא שהבנקים יכולים להתמודד עם נפילה של חברה גדולה אחת או שתיים. הנגיד הוסיף כי נדרשת מערכת מוגנת לטיפול בחברות שאינן יכולות למחזר את חובותיהן וציין, כי התוכניות למינוי קציני אשראי של רשות ניירות ערך ותוכנית האוצר להקמת קרנות המינוף יכולות לתת מענה לבעיה.  

 

הנגיד הדגיש כי המצב הפיננסי בארץ ובחו"ל מתחיל להתייצב לעומת מצב המשק הריאלי שממשיך להידרדר. להערכתו, יעברו כמה חודשים עד שנדע אם המצב הריאלי ישתפר בעקבות השיפור בתנאים הפיננסיים. עוד ציין הנגיד את הפעולות חסרות התקדים שנעשו בעולם בהתערבות הממשלות והבנקים המרכזיים בשווקים - שתרמו להקלת מצוקת האשראי.

 

הנגיד המשיך להדגיש את איתנות ויציבות המערכת הבנקאית בארץ; לדבריו, המפקח על הבנקים יקפיד במטרה לשמר מצב זה, וימשיך לפעול על מנת שהבנקים יעמדו ביחס הלימות ההון הנדרש, של 12%, ויפקח על גיוסי ההון של הבנקים לשמירת היחס.

 

עוד ציין פישר כי הוא מצפה לראות את מסגרת התקציב הדו-שנתי ולבחון את השפעתו על המשק: "מצב המשק טוב יחסית בהשוואה למערב, אבל יש מקום לפעול על מנת להביא לשינוי חיובי באמון הציבור במשק ובמקבלי ההחלטות שבראשו", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד מגיש את הדו"ח לשר האוצר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים