שתף קטע נבחר

נפגעתם בתאונה? כך תתמודדו עם רופאי הביטוח

מאחורי כל חוות דעת רפואית של נפגע תאונת דרכים עומד רופא שעשוי לקמץ באחוזי הנכות המגיעים לכם. לכן, עליכם להתכונן היטב. עו"ד חיים קליר מגיש מדריך להתמודדות עם מומחים רפואיים של חברת הביטוח, שלב אחרי שלב

נפגעי הגוף והנפש מתוודעים לאחר פציעתם לרופאים משני סוגים: אלה העושים שימוש בידע הרפואי כדי לרפא חולים ואלה העושים בידע הרפואי קרדום לחפור בו.

 

כדי לפסוק פיצויים עבור נזקי גוף בתאונת דרכים, השופטים זקוקים לחוות דעת רפואית על מצבו של הנפגע. עבור כל חוות דעת שכזו, רופא משתכר למעלה מ-4,000 שקל. בתחומים מסוימים אפילו 10,000 שקל. העבודה המושקעת בהן מועטה. להבדיל ממלאכת ריפוי החולים הכרוכה באחריות ובמתח רב, כאן מדובר בכסף קל, ללא אחריות. נקל להבין מדוע רופאים רבים מעדיפים להשקיע את זמנם בכתיבת חוות דעת במקום להשחית את זמנם בריפוי חולים.

 

 

בתחום תאונות הדרכים - בתי המשפט הם האמונים על מינוי הרופאים. הם אמורים להיות "אובייקטיביים", אולם גם הרופאים למדו היכן מרוחה החמאה: בצד של חברות הביטוח. חלק מהרופאים מקבלים, במישרין או בעקיפין, עבודה מחברות הביטוח בתיקים אחרים. הרופאים גם יודעים כי עדיף לקמץ באחוזי הנכות. הענקת שיעור גבוה תגרור בעתיד התנגדות מצד חברות הביטוח למינויים.

 

על רקע כל אלה, אם נפגעתם חס וחלילה בתאונת דרכים ואתם רוצים לקבל את הפיצויים המגיעים לכם, עליכם להכין עצמכם היטב ולאגור את כל המסמכים המעידים על הטיפולים שקיבלתם, כמו לפני הופעה בבית-המשפט.

 

הקפדה על תיעוד רפואי מלא

כדי לזכות במינוי של מומחה רפואי, על הנפגע להציג בפני השופט מסמכים רפואיים המצביעים כי התלונן על מגבלותיו וקשייו בפני הרופאים שטיפלו בו. כך לדוגמא, אם נפגע מבקש למנות מומחה בתחום הפסיכיאטרי, עליו להראות לשופט כי מייד אחרי התאונה פנה לקבלת טיפול נפשי.

 

אם עברתם את המשוכה וזכיתם במינוי מומחה, הרישום במסמכים הרפואיים משמש למומחה בסיס לקביעת שיעור הנכות שנותרה לכם, מגבלותיכם הרפואיות והתפקודיות, צרכיכם הרפואיים ועוד.

 

לתיעוד הרפואי יש אם כן השפעה מכרעת על עצם המינוי ועל חוות דעתו של המומחה שמונה. ללא תיעוד רפואי, עלול השופט לסרב למנות מומחה. ללא תיעוד רפואי מלא, עלול המומחה לקפח אתכם.

 

הקפדה על העלאת כל התלונות

לכן, מרגע הפגיעה, על הנפגע להקפיד ולהביא את כל תלונותיו וכל מגבלותיו בפני הרופאים המטפלים בחדר מיון, במחלקות האשפוז, בקופת חולים ובכל המוסדות הרפואיים האחרים. עליכם להדגיש בפני הרופאים, אם אכן כך הדבר, כי המגבלות החלו עם התאונה ובעקבותיה, ועליכם לעבור בדיקות מתאימות ולדאוג לקבל את כל הטיפולים הרפואיים והתרופתיים המומלצים. הרופאים המטפלים חייבים לתעד כל תלונה, אבחנה, טיפול וכיוצא באלה במסמכים רפואיים. יש להקפיד ולוודא שהרופאים מקיימים את חובת התיעוד.

 

לאר רק מותר אלא רצוי להתייעץ עם מומחים משלכם לפני הבדיקה אצל מומחה בית-המשפט. זאת כדי שתוכלו למקד את תלונותיכם ובמהלך הבדיקה בפניו לתאר נכוחה את כאביכם ומגבלותיכם.

 

לאחר הגשת חוות הדעת, יש לשוב ולהתייעץ עם מומחים רפואיים, אם להציג למומחה הממונה שאלות הבהרה, אם לזמנו לחקירה נגדית בבית המשפט ואילו שאלות להציג בפניו.

 

קבלת טיפול רפואי מייד לאחר התאונה

כל נפגע זכאי לקבל טיפול רפואי ראשוני על ידי צוות רפואי של מגן דוד אדום בזירת התאונה. נפגע אף זכאי גם לפינוי באמצעות אמבולנס לבית החולים. הטיפול הראשוני והפינוי באמבולנס ממומנים ישירות על ידי מבטח הרכב.

 

אם הנפגע לא פונה לבית החולים על ידי מד"א, רצוי כי יגיע בכוחות עצמו בהזדמנות הראשונה לחדר מיון של בית החולים הקרוב. רצוי לעשות כן, בכל מקרה של פגיעה או חבלה, גם אם נראה שהיא חולפת, או זניחה.

 

על הנפגע לציין בפני פקידת הקבלה ובפני הרופאים, כי הגיע לחדר המיון בעקבות תאונת דרכים.

 

נפגע תאונת דרכים זכאי להיבדק בחדר מיון, ללא תשלום. חשבון הטיפולים מופנה על ידי בית החולים ישירות לחברת הביטוח, לאחר המצאת אישור המשטרה על התאונה לבית החולים.

 

במהלך הטיפול הרפואי בחדר מיון או במחלקות אשפוז, עליכם כנפגעים להקפיד ולתאר בפני הרופאים המטפלים את כל הכאבים והמגבלות מהם אתם סובלים, גם אם אלה לא בולטים לעין ונראים חולפים או זניחים.

 

המשך טיפול רפואי אף מעבר לסל הבריאות

המשך הטיפול הרפואי הכלול בסל הבריאות ניתן לנפגע לא תשלום, במסגרת קופת החולים בה הוא חבר. חברת הביטוח חייבת לממן לנפגע גם טיפולים ותרופות שאינם בסל הבריאות. הדבר נעשה באמצעות הקופה, או מוסד רפואי אחר. כדי למנוע מחלוקת מיותרת, רצוי לקבל מראש התחייבות חברת הביטוח למימון טיפולים ותרופות שאינם בסל הבריאות.

 

כנפגעים, עליכם להקפיד להעלות בפני הרופאים המטפלים את כל הנזקים, הכאבים והמגבלות מהם אתם סובלים. בקשו הפניות מתאימות לרופאים מקצועיים ולמומחים. כך לדוגמא, אם אתם סובלים מחבלת ראש, או אם התעוררו כאבי ראש או סחרחורות, בקשו הפניה למומחה מתאים, בהתאם למקרה.

 

טיפולים נפשיים

תאונת הדרכים היא אירוע טראומתי. במקרים רבים היא עלולה לגרום לבעיות נפשיות או להתפרצות בעיות נפשיות רדומות. לכן במקרים מתאימים, רצוי לבקש מרופא המשפחה הפנייה לטיפול פסיכיאטרי, או פסיכולוגי. בית המשפט העליון קבע כי גם טיפול הניתן על ידי פסיכולוג, יכול לשמש בסיס למינוי מומחה רפואי בתחום הפסיכיאטרי, אף שהפסיכולוג איננו רופא.

 

הקפדה על הבאת התיעוד המלא בפני המומחה הרפואי

כדי לקבל חוות דעת שתקיף את מלוא מגבלותיו, על הנפגע להביא את כל התיעוד הרפואי שנאסף במהלך הטיפולים. הנפגע חייב לשטוח בפני המומחה הממונה את כל תלונותיו, כאביו ומגבלותיו.

 

חוות דעתו של המומחה וקביעת אחוזי הנכות על ידו מהווים כאמור בסיס לקביעת סכום הפיצויים עבור כאב וסבל, אבדן כושר השתכרות וראשי נזק נוספים.

לכן, אם לא יהיה בידכם תיעוד מלא ומפורט של תלונותיכם, מגבלותיכם, בדיקותיכם, אבחנות הרופאים המטפלים, תרופות וטיפולים שקיבלתם ושאר פרטים רלוונטים, עלולה חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט ללקות בחסר ולקפח אתכם. תתקשו לקבל פיצוי עבור כאב, הגבלה או ליקוי שאין לגביהם רישום רפואי שוטף.

 

מסיבה זו, על הנפגע לצלם ולאסוף, בעצמו או באמצעות חברה המתמחה באיסוף חומר רפואי, את כל מסמכי הטיפול הרפואי, מסמכי האשפוז, הפניות לטיפולים רפואיים, מרשמים, צילומי רנטגן, בדיקות אחרות כמו CT, MRI, תעודות אי כושר עבודה ותעודות רפואיות אחרות שניתנות במהלך הטיפול.

 

האם מותר לכם לתעד את מהלך הבדיקה על ידי המומחה מטעם בית המשפט? הדעה הרווחת היא כי הדבר מותר. אולם רצוי להתייעץ לפני כן עם עורך-דין כיצד להחליט כיצד לבצע את התיעוד: בנוכחות אדם נוסף, בהקלטה, או בצילום, נסתרים או גלויים.

 

הכותב הוא עורך-דין מומחה בדיני ביטוח ונזיקין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תיפגעו פעם שנייה. תאונת דרכים
צילום אילוסטרציה: עידו ארז
מומלצים