שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ניצחון ירוק: פרוייקטים למגורים - לא בהליך מזורז

במסגרת חוק ההסדרים הייתה כוונה להרחיב סמכויות של ועדת מיוחדת כדי שתאשר פרוייקטים למגורים ומלונאות בהליך מזורז. לחץ של ארגוני הסביבה וחברי כנסת הצליח למנוע את המהלך. הוועדה תוכל לאשר רק פרוייקטים הקשורים לתשתיות

ניצחון קטן אך חשוב בחזית הסביבתית: התנגדות של ארגוני הסביבה והשדולה הסביבתית-חברתית בכנסת הצליחה למנוע את הכוונה להרחיב את סמכויות הוועדה לתשתיות לאומיות, ולאפשר לה לאשר בהליך מזורז גם הקמה של פרוייקטים למגורים ומלונאות.

 

הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) קמה בשנת 2002 כדי לקדם סלילת כבישים ומסילות ברזל, והקמה של תחנות כוח ופרוייקטים בתחום התשתית בהליך מזורז ומקוצר, ולא בהליך הרגיל שאותו צריכות לעבור תוכניות בנייה אחרות. הממשלה רצתה להרחיב את סמכויות הוועדה ולאפשר לה לאשר תוכניות בנייה גדולות למגורים, ופרוייקטים בתחום התיירות, כדי להמריץ את המשק והכלכלה נוכח המשבר הכלכלי העולמי.

 

עוד על סעיפים סביבתיים בחוק ההסדרים:

 

ארגוני הסביבה טענו כי מהלך שכזה יפגע פגיעה קשה בסביבה שכן הניסיון לימד אותם שהוועדה אינה נוטה להתחשב בשיקולי סביבה בבואה לאשר תוכניות. זאת ועוד: הם טענו כי הוועדה מוסמכת לאשר גם תכניות הסותרות את כל התכניות הארציות והמחוזיות האחרות, גם אם אלו מייעדות את השטח המדובר לחקלאות או יער, ושאישור שלה אינו טעון אישור נוסף של אף מוסד תיכנון אחר. עוד טענו בארגונים כי פרק הזמן שניתן לציבור להתנגד להחלטות הוועדה קצר בחצי מפרק הזמן שניתן לציבור בהליך תיכנון רגיל, וכי הרכב הוועדה מוּטה לטובת הממשלה משום ש-13 מתוך 15 חבריה הם נציגי משרדי הממשלה.

 

בעקבות ההתנגדות אותה הובילה החברה להגנת הטבע ועמותת "אדם טבע ודין", ותמיכה של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, ההצעה להרחיב את סמכויות הוועדה צומצמה במידה ניכרת: הרחבת הסמכויות לפרוייקטים למגורים, תעסוקה ותיירות הוסרו מהפרק. עם זאת, הוועדה תקבל את הסמכות לדון בפרוייקטים הקשורים לתשתית גז, ופרוייקטים בתחום הכרייה והחציבה.

 

בחברה להגנת הטבע אמרו שלמרות ההישג, בכוונתם להמשיך ולדרוש שסמכויות הוועדה לא יורחבו - גם לא לפרוייקטים הקשורים לתשתית. "אין שום מקום להרחבת סמכויותיה של הוועדה.... המהלך של עקיפת הליכי התכנון באמצעות הות"ל היה מלכתחילה מהלך מיותר ופסול, שפוגע במערכת התכנון ובסביבה.... במקום להשקיע מאמצים ומשאבים רבים במערכות עוקפות תכנון ראוי שהממשלה תגבה את המוסדות הקיימים ותחזקם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה בירושלים. ארכיון
צילום: אי אף פי
מומלצים