שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

רוצים צמיחה? תשכחו מירוק בעיניים

בחוק ההסדרים, שיובא לאישור הממשלה, היא מציעה להרחיב את סמכויות הוועדה לתשתיות לאומיות - ועדה שיכולה לקדם תוכניות בנייה ופיתוח בכל שטח ללא מגבלה כמעט. זכות הציבור להתנגד או לשמר שטחים פתוחים תישחק כמעט לגמרי. האם זה מחיר הוגן לשלם עבור צמיחה?

הממשלה תתבקש לאשר מחר את חוק ההסדרים, שכולל, בין היתר, הצעה להרחבת סמכויות הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). ועדה זו, שנולדה בחוק ההסדרים של 2002, הוקמה כדי לדון באופן מזורז בתוכניות תשתית לאומית כמו כבישים, מסילות ברזל, תחנות כוח וכ"ד. כעת רוצה הממשלה, לאפשר לוועדה לאשר תוכניות בנייה גדולות, ופרוייקטים בתחום התיירות, כדי להמריץ את המשק והכלכלה.

 

"קיצורי הדרך" בהליכי התכנון נשמעים מפתים למדי, אך הם יבואו על חשבון הציבור והשטחים הפתוחים. תכניות הנדונות בות"ל פתוחות להתנגדויות הציבור רק למשך של 30 יום - מחצית מהתקופה העומדת להתנגדות לתוכניות בהליכי תיכנון רגילים.

 

זאת ועוד: מתוך 15 חברי הוועדה, 12 הם נציגים של משרדי הממשלה השונים, כך שיש לה לא רק אינטרס ברור לקדם תוכניות אלא גם את הרוב לעשות כן. נציגי השלטון המקומי ונציגי הציבור, ארגוני הסביבה והחברה האזרחית מקבלים רק שלושה מקומות זניחים בוועדה, כך שיכולתם להשפיע באופן אמיתי היא מזערית עד לא קיימת.

 

אם לא די בכך, הרי שהוועדה מוסמכת לאשר גם תכניות הסותרות את כל התכניות הארציות והמחוזיות האחרות, גם אם אלו מייעדות את השטח המדובר לחקלאות או יער למשל. יתרה מזאת: כל תכנית שבה דנה הות"ל אינה טעונה אישור של אף ועדת תכנון אחרת, והיא מחליפה למעשה את כל ההיררכיה התכנונית בישראל. קיצור הדרך במקרה הזה, אכן משמעותי.

 

אם תאושר יוזמת הממשלה לאפשר לוועדה לאשר גם תוכניות למגורים ותיירות, אפשר שבקרוב מאוד היא תעשה כן, וזאת ללא כל בקרה ואיזון מצד ועדות תכנון אחרות, ואפשר שגם בניגוד מוחלט לייעודי הקרקע התקפים בשטח כיום. לציבור יש חודש ושלושה נציגים בלבד כדי לעצור תוכניות שיקבלו אור ירוק בוועדה.

 

מדינת ישראל צפופה מאוד כבר כיום, ובקרוב תהיה הצפופה ביותר בין כל מדינות המערב. השטחים הפתוחים המעטים שנותרו נאלצים לעמוד בלחצים גוברים והולכים של פיתוח - בנייה למגורים, תעשיה ותשתיות. אם תאושר יוזמת הממשלה, תיסלל דרך - אוטוסטרדה ממש - לאישור תוכניות מכל הסוגים והמינים, בכל שטח שהוא, שמתעלמות מתוכניות קיימות - שלא לדבר על צרכי הציבור.

 

לאחר מאבקים קשים גברה בשנים האחרונות יכולת הציבור להשפיע על הליכי התיכנון, ולאלץ את המדינה להתחשב בשיקולים סביבתיים. השיקולים הללו הם שמעצבים את דמותה של הארץ שבה אנו חיים, ושנשאיר לילדינו. השינוי שמציעה כעת הממשלה מאיים לבטל את ההישגים הללו, ולגזול מהציבור את היכולת להשפיע על הארץ בה הוא חי.

 

ועדה ממשלתית תחזיק בידיה באופן ריכוזי סמכויות תיכנון רחבות, ותוכל לקבל החלטות הרחק מעין הציבור, ללא שקיפות ובניגוד למנהל תקין. אסור שהצעה כזו "תסתתר" בחוק ההסדרים, בין אלפי יוזמות. אם הממשלה סבורה שהרחבת סמכויות הות"ל היא צעד כלכלי הכרחי, תתכבד ותביא את הנושא לדיון רציני ומעמיק בכנסת. לציבור החי כאן מגיע לפחות את זה.

 

הכותבת היא מנהלת תחום מחקר במכון דש"א (דמותה של ארץ) של החברה להגנת הטבע, ונציגת הארגונים הסביבתיים במועצה הארצית לתכנון ובניה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחת איום: שטח פתוח באזור געש בשרון. ארכיון
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים