שתף קטע נבחר

בג"ץ יכריע: האם "גיורי דרוקמן" תקפים?

פסיקה תקדימית שניתנה בבית הדין הגדול לפני כשנה וחצי קבעה כי גיור הרב דרוקמן, ראש מערך הגיור דאז, אינו תקף. הפסיקה מטילה ספק ביהדות אלפים שבית הדין מסרב להשיאם. הבוקר יידרש בג"ץ לסוגייה

יותר משנה לאחר שבית הדין הגדול פסק כי יש לבטל את כל הגיורים שביצע הרב חיים דרוקמן בעשור האחרון, ידון הבוקר (ב') בג"ץ בעתירתם של "מרכז צדק לנשים" וכמה מתגיירים נגד הפסיקה. העותרים דורשים מבית המשפט לחייב את בתי הדין להכיר בכל גיור שנרשם במערך הגיור הממלכתי ובמשרד הפנים, וכן להורות לרשמי הנישואים בלשכות הרבנות המקומיות להשיא כל מתגייר שמופיע בפניהם מבלי לפקפק בגיור או להכריז על האיש כפסול חיתון. בהרכב השופטים שידון בעתירה – נשיאת בית המשפט העליון השופטת דורית בייניש והשופטים איילה פרוקצ'ה ואליקים רובינשטיין.  

 

פסיקת בית הדין הגדול, שניתנה בפברואר 2008 על ידי הדיינים הרב אברהם שרמן, הרב חגי איזירר והרב אברהם שינפלד, מתייחסת לגיורים שביצע הרב חיים דרוקמן, לימים ראש מערך הגיור, יחד עם הרב יוסף אביאור, בשבתם בבית הדין המיוחד לגיור במרכז שפירא. היא קובעת כי "כל מעשה הגיורים שעשו הרבנים דרוקמן ואביאור, כולל גיור הקטנים שנעשו ע"ד בי"ד שישב בו הרב אביאור, פסולים ובטלים, משום שבהעדר בית דין כשר הגיור לא תקף".

  

הדיון בבית הדין הרבני היה בעניינה של רחל (שם בדוי), שהתגיירה 15 שנה קודם לכן, ובשלושת ילדיה, אך ההחלטה שהתקבלה בו מטילה ספק ביהדותם של אלפי גרים נוספים שהתגיירו על ידי שני הרבנים מאז שנת 1999, ובני משפחותיהם. כל אלה עדיין רשומים במשרד הפנים כיהודים ולבית הדין אין סמכות לשנות זאת, אך סירובו להשיא אותם ולהכיר בהם ככאלה הופך את הגיורים לכמעט חסרי משמעות.

 

העותרים: לרשום לנישואים בלי חקירה

באי כוח העותרים, עורכי הדין סוזן וייס, ד"ר אביעד הכהן ויפעת פרנקנבורג, דורשים, כאמור, לבטל את פסק הדין וכן להורות ללשכות הרבנות המקומיות לרשום לנישואים כל מי שמציג תעודת גיור המאושרת על ידי הרבנות הראשית ללא כל חקירה ודרישה. לעמדה זו שותף גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שבחוות דעת שהגיש לבית המשפט קבע כי יש להפוך את החלטת הדיינים.

 

ד"ר אביעד הכהן אמר ל-ynet לקראת הדיון: "אנחנו מקווים שבג"ץ יביא לביטוי את ערכיה של תורת ישראל, המקבלת את גרי הצדק באהבה לחיק האומה היהודית ואינה מטילה פגם בכשרותו של אדם ללא שמיעת טיעוניו ועל בסיס נימוקים מופרכים. בתי הדין הרבניים אינם רשאים לכפות עמדות מחמירות וקיצוניות על כלל הציבור, ולפסול תהליך גיור שנעשה כדת וכדין והוכר על ידי המדינה".  

 

לעתירה הצטרפו שלל ארגוני נשים וגופים נוספים, בהם נעמת, ויצ"ו, נאמני תורה ועבודה, מבוי סתום, אמונה, קולך, מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, גרנית, מכון שבות עם ואור תורה סטון.

 

המשיבים מאיימים: לא יסמכו על הגיורים

כמשיבים, במקום הדיין הרב אברהם שרמן, מופיעים בה עו"ד רפאל שטוב, הטוען הרבני הרב צבי ויינמן ויו"ר ועד הרבנים העולמי לענייני גיור הרב נחום איזנשטיין, ממקורבי הרב יוסף שלום אלישיב, שהסביר: "לא מכובד שהרב שרמן יגיע לבית המשפט להסביר את פסק הדין שלו".

  

הרב איזנשטיין הזהיר בשיחה עם ynet כי אם יאסור בג"ץ את בדיקת הגיורים שבוצעו על ידי בתי הדין המיוחדים לגיור ייפגעו בגרים עצמם. לדבריו, "יש מהם הרבה שהתגיירו כהלכה והם יהודים כשרים, אבל ברגע שהציבור יודע שאי אפשר לבדוק מי כזה – לא יסמכו בכלל על הגיורים במדינה, אפילו אם הם אמיתיים".

 

את הטענה לפיה לבית דין רבני אין סמכות לבדוק

את תוקף הגיורים, אמר: "תאר לעצמך ששוטר עוצר מישהו שנוסע על 180 קמ"ש, וכשהוא שואל אותו למה הוא דוהר ככה, עונה הנהג: 'אני בורח אחרי שרצחתי מישהו'. גם אז נגיד שלשוטר אין סמכות לדון ברצח אלא רק במהירות הנסיעה?!".

  

"אף אחד לא חקר את יהדותה של האישה מפסק הדין המדובר", טען איזנשטיין, "היא דיברה מעצמה, 'כמשיחה על פי תומה', וסיפרה שמעולם לא שמרה שבת. זה משהו פלילי! היא קיבלה על עצמה מצוות סתם ובעצם שיקרה לבית הדין לגיור, שיש לו מעמד של בית משפט. היו צריכים לתבוע אותה!".

 

הוא הוסיף כי המשיבים באים מוכנים לדיון לאחר שהתייעצו עם "עורך דין חילוני ידוע", וכי גם "קבוצת יהודים חילונים שמתנגדים להצפת הארץ בגויים" תומכת בעמדתם ותתייצב בבית המשפט. "הם לא רוצים שאותם אנטישמים שמהם הם סבלו בחו"ל ימשיכו לבוא לארץ, ולכן הם מתנגדים לגיור בסיטונאות".  

 

אז איך זה ייגמר? "אנחנו יודעים את הכיוון, ואני בהחלט לא אופטימי", מודה איזנשטיין, "אבל עם כל זה יש להגנה דברים פשוטים וברורים לומר, ואם השופטים יקשיבו ויחפשו את האמת והצדק – יהיה בסדר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב חיים דרוקמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים