שתף קטע נבחר

ברק ינסה להרגיע את ארה"ב: לחץ מסייע לקיצונים

האם שר הביטחון נשלח לפגוש את בכירי הממשל בניסיון להרגיע את המתיחות שהולכת ומתעצמת בין וושינגטון וירושלים? ברק ינסה לשכנע כי פעולות נמהרות נגד התנחלויות עלולות להבעיר את השטח ולאיים על יציבות המשטר

"ישראל עושה בעצם הימים האלה את המחווה שלה, כדי להביע נכונותה ללכת במסלול של דיאלוג עם הפלסטינים, בהכנות להורדת המאחזים . לירושלים ולוושינגטון אינטרס לביסוס הציר המתון במזרח התיכון, ולחץ נוסף רק מחזק את הקיצונים". זה המסר שיביא עימו שר הביטחון אהוד ברק לפגישה הערב (יום ג') עם סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן.

 

ברק צפוי לומר לביידן למזכיר ההגנה רוברט גייטס שעימם ייוועד כי עצם ישיבתו בממשלה, עם מפלגת העבודה המייצגת תפיסה בסיסית לחתירה לשלום, מעידה על כוונות ממשלת ישראל להמשיך בדיאלוג עם הפלסטינים ומדינות ערב. מסר דומה העביר גם בפגישתו אמש עם השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל בניו יורק.  

 

ביממה האחרונה נראה היה שהמחלוקות בין ארה"ב לישראל בכל הנוגע להתקדמות התהליך המדיני - הולכות ומתעצמות. אל מול דיווחים על כך שבבית הלבן שוקלים האם להפעיל מנופי לחץ על ישראל, עד כדי הסרת התמיכה האוטומטית באו"ם - אמר ל-ynet גורם מדיני בכיר בירושלים כי "ממשלת ישראל שומרת על מדיניות הממשלות הקודמות. מי ששינה את מדיניותו הוא הממשל האמריקני".

 

אמש הכחישה מחלקת המדינה כי יש כוונה לחרוג מהקו המכתיב תמיכה בישראל - אך נראה שהמתיחות כבר החריפה. הגורם הבכיר הוסיף: "אין לבוא בטענות לממשלה בישראל, שנוהגת כפי שנהגו ממשלות קודמות בכל הנוגע להתחייבויותיהן בסוגיות הפלסטיניות, וכבר הוכיחו בעבר את רצינות כוונותיהן להגיע לשלום עם הפלסטינים ועם עמי האזור".

 

בינתיים, בביקורו של ברק בארה"ב, שייכנס ליומו השני, יובהר לבכירי הממשל כי שר הביטחון מתכוון לשמש מעין גשר בין מפלגות הימין בממשלת נתניהו לממשל האמריקני, כדי למצוא את ההבנות המשותפות עם וושינגטון. הוא צפוי לומר שממשלת נתניהו מתכוונת לעמוד בכל התחייבויותיה ותכבד הסכמים שעליהם חתומות ממשלות קודמות, וגם התחייבויות שנטלו כלפי ממשל ארה"ב.

 

הטענה: פעולות נמהרות יציתו את השטח

עם זאת יבהיר, שפעולות נמהרות כנגד כלל ההתנחלויות ביהודה ובשומרון, עלולות להבעיר את השטח ולאיים על יציבות המשטר בישראל. כמו כן יבקש לתאם עם אנשי אובמה את הדברים שצפוי זה לשאת בנאומו בקהיר ביום חמישי הקרוב.

  

הגורם המדיני הבכיר אמר כי ישנן שלוש נקודות מרכזיות בהצגת עמדת ישראל כלפי הממשל החדש,

על רקע העימות המתפתח. "הנקודה הראשונה היא הסכמה רחבה בציבוריות הישראלית אודות הצורך בחיזוק גושי ההתיישבות והבנייה בהתנחלויות לריבוי טבעי, כולל מפלגת העבודה. גם צחי הנגבי יו"ר ועדת החוץ והביטחון מ"קדימה" הבהיר בדיון שבו השתתף ראש הממשלה שיש לדחות גזרות אמריקניות", אמר.

 

הוא הוסיף: "הנקודה השנייה היא כי ממשלת ישראל ממשיכה מדיניות ממשלות קודמות ועומדת בהתחייבויות ובהסכמים שממשלות אלה נטלו על עצמן. הנקודה השלישית היא, שהממשל בארצות הברית אינו עומד בהתחייבויות ממשלים קודמים, כמו התחייבות הנשיא ג'ורג' בוש לאפשר המשך הבנייה בגושי ההתנחלויות. נאה דורש בעניין עמידת ישראל בהתחייבויות קודמות - נאה מקיים בעניין עמידת ממשל אובמה בהתחייבויות הממשלים הקודמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. ביקור ריכוך?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים