שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בריטניה: תאריכי התפוגה יוסרו - למנוע בזבוז מזון

הממשלה הבריטית יוצאת לקמפיין להפחתת כ-100 מיליון טונות של פסולת ביתית שמושלכת לפח מדי שנה. בין היתר תפעל לבטל את סימון התאריך "טוב לשימוש עד..." על מוצרי מזון - שנזרקים לפח רק משום שהתאריך פג או קרוב אפילו שהם ראויים למאכל. בנוסף יוקטנו אריזות המזון ויוקמו מתקנים להפקת חשמל מזבל

במלחמה נגד הזבל - לא טוב המחזור לבדו: קמפיין ממשלתי שיושק השבוע יבקש לבטל כליל את ציון התאריך האחרון לשימוש על מוצרי מזון, במטרה להפחית באופן ניכר את הבזבוז של מזון אכיל שמושלך לפח, ואת ההרי הפסולת שנערמים לגובה.

 

במסגרת קמפיין ממשלתי למאבק בפסולת, מתוכננת גם רפורמה מקיפה בכל הקשור לאריזות מזון - שיהפכו לקטנות וחסכוניות יותר בחומרי גלם - ותיגבור של מערך המיחזור מחוץ לנקודת המכירה. בנוסף מתכננת הממשלה להקים, בהשקעה של 10 מיליון ליש"ט ממתקנים שיהפכו את הפסולת האורגנית לחשמל. המטרה של התוכנית היא להאבק בהררי הפסולת שמייצרים תושבי הממלכה מדי שנה: אשתקד היה מדובר ב-100 מיליון טונות של אשפה ביתית, מהם 20 מיליון טונות של פסולת מזון ו-10.7 מיליון טונות של אריזות מזון.

 

"האינדיפנדנט" מדווח שגולת הכותרת של התוכנית תהיה ביטול ציון התאריך האחרון בו מוצרי מזון מומלצים לשימוש ("טוב לשימוש עד..."), כדי להפחית את 370 אלף טונות המזון האכיל שמושלך לפח מדי שנה. מחקר שהזמינה הממשלה גילה כי הבריטים זהירים מאוד בכל הקשור לצריכת מזון לאחר שהתאריך המצויין עליו חלף. 53 אחוז מהצרכנים אמרו שלעולם לא יאכלו ירקות או פירות שהתאריך המצויין עליהם חלף; 56 אחוז אמרו שלא יאכלו לחם או עוגה שהתאריך המצויין עליהם חלף; 21 אחוז אמרו שלא יעיזו אפילו "לקחת סיכון" עם מזון קרוב לתאריך המצויין על האריזה.

 

עוד על בזבוז מזון:

 

"מצאנו במחקר שתאריך 'טוב לשימוש עד...' הוא עילה מרכזית להשלכת מזון", אמר שר הגנת הסביבה הבריטי, הילארי בן. "רבים מדי מאיתנו זורקים לפח מזון רק משום שאיננו יודעים אם הוא ראוי לאכילה ואנו לא רוצים לקחת סיכון. המשמעות היא שאנו משליכים שלא לצרוך אלפי טונות של מזון ראוי לגמרי בכל שנה. אני רוצה לשפר את שיטת סימון המזון כך שאם אנו קונים כיכר לחם או חבילת בשר מצונן נדע במדויק עד מתי ניתן לאכול אותה", אמר השר.

 

"טוב לשימוש", או "לשימוש עד"?

בן מתייחס לנוהג המבלבל של רשתות שיווק בבריטניה לציין על האריזות שלל סימונים והגדרות: "למכירה עד... (sell until)", "לתצוגה עד....(display until)", "מוטב להשתמש עד.... (best before)", וגם "לשימוש עד... (use before)". ריצ'רד סוואנל, ראש הרשות הממשלתית לפסולת, אמר שלעיתים הציבור לא מבין את ההבדל בין "מוטב להשתמש עד..." ובין "לשימוש עד...". הרשות בראשה הוא עומד פועלת כעת, בשיתוף עם הסוכנות לתקני מזון ורשתות שיווק בולטות, כדי להביא להפסיק להשתמש בסימון המבלבל, שגורם לצרכנים להשליך מזון בטרם התקלקל. 

 

"מדובר בנושא שצריך לטפל בו אך חייב להיות איזון", אמר מנגד דובר הרשות לתקני מזון. "אנו חייבים להגן על הצרכנים והימנעות מאכילת מזון שפג תוקפו היא הדרך הפשוטה ביותר למנוע הרעלת מזון".

 

השר הבריטי: הפסולת היא משאב - לא בעיה

השר בן סבור שהבהרת הנושא הקשור לתאריכים על המזון הוא רק חלק ממהלך כולל של הפחתת הפסולת של הבריטי הממוצע. "זה לא רק הגברת המיחזור - ואנו רוצים להתקדם גם בזה - אלא חשיבה מחודשת של האופן שבו אנו מנצלים את המשאבים שלנו בתחילת התהליך. אנו צריכים לנצל טוב יותר את כל מה שאנו מייצרים, והכוונה היא למזון וגם לאריזות...".

 

בין היתר מתכוונת הממשלה לפרסם תוכנית כוללת לטיפול באריזות מזון, להגביר את איסוף בקבוקי הזכוכית מהפאבים, המועדונים והמסעדות, ולהגדיל באופן ניכר את מערך המיחזור של פחיות אלומיניום ליד רשתות השיווק.

 

בנוסף מתכוונת הממשלה לקדם תוכנית להקמת חמש תחנות להפיכת פסולת ביתית לביוגז, ממנו ניתן להפיק חשמל. הממשלה תשקיע בתחנות אלה (שיכללו מעכלים אנ-ארוביים) 10 מיליון ליש"ט. "הפסולת שלנו גם היא משאב ולא בעיה, ואנו צריכים לחשוב איך לנצל אותה", אמר בן. אם תצליח בריטניה להעביר את 100 מיליון הטונות של אשפה אורגנית שמיוצרת כל שנה לתחנות הטיפול, ניתן יהיה להפיק מהם חשמל וחימום לשני מיליון בתים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיתוב מבלבל? תאריך תפוגה על אריזת מזון
צילום: גבי מנשה
370 אלף טונות של מזון ראוי מושלכות. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים