שתף קטע נבחר

הוועדה למינוי שופטים: נגד המסורת, בעד הסבלנות

האם בחירתו לוועדה של אורי אריאל, שלא מייצג את הסיעה הגדולה באופוזיציה, מעוותת את האיזון הנדרש? כך סבור שופט העליון בדימוס יצחק זמיר. עמיתתו דליה דורנר מציעה לחכות

מינויו של חבר הכנסת אורי אריאל כנציג האופוזיציה בוועדה למינוי שופטים עורר סערה במערכת הפוליטית , אבל אולי אף יותר מכך - במערכת המשפטית. מקורביה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, הביעו כבר אמש (יום ב') מורת רוח מהחלטת חברי הכנסת בהצבעה החשאית, אך הם לא היחידים.

 

"התוצאה היא שהרכב הוועדה איננו משקף ככל הנוגע למערכת השיפוט את עמדת האופוזיציה - אלא רק את עמדת הקואליציה,

ויש בכך כדי לעוות את האיזון הנדרש", אמר ל-ynet שופט העליון בדימוס יצחק זמיר. לדבריו, "הדבר מעורר חשש לעיוות במינוי שופטים עתידי".

 

זמיר הסביר כי הרכב הוועדה לבחירת שופטים נקבע ב-1953 ואמור לתת ביטוי לגורמים שונים, פוליטיים ומקצועיים שנוגעים למערכת השיפוט. החלק הפוליטי בוועדה מורכב מארבעה חברים, שני שרים ושני חברי כנסת, כשהאחרונים אמורים לבטא את עמדות הקואליציה מצד אחד, והאופוזיציה מנגד. לצורך זה, לדברי זמיר, המסורת הקונסטיטוציונית קבעה שנציג האופוזיציה לא מבטא דעה של סיעה קטנה ושולית - אלא את הדעה המקובלת על הסיעה הגדולה באופוזיציה.

 

"מסורת זו נמשכה לאורך תקופה ארוכה ואין זה ראוי שתבוטל מפעם לפעם על פי צרכים פוליטיים שהזמן גרמם", אמר בעקבות העדפתו של אריאל על פני רוני בר-און מקדימה. "במקרה הזה המסורת נשברה בלי שנראה טעם טוב לכך".  

 

אמנון רובינשטיין: עכשיו כולם מאותו עור

בניגוד לדברי זמיר, שופטת העליון בדימוס דליה דורנר - שכיהנה במשך כשלוש שנים בוועדה - אינה רואה בעיה עם הרכבה החדש. "ברור שהפוליטיקאים מפעילים שיקולים פוליטיים, אבל אני מעמידה אותם לזכות בכך שהם יבחרו שופטים מקצועיים וטובים".

 

דורנר נזכרת: "איתי בוועדה ישבו איתי פוליטיקאים מהימין ומהשמאל, שהתנהגו בצורה הולמת והוגנת. בשלב זה אין צורך לומר דברי ביקורת, זאת הוועדה וככה היא בנויה. צריך לראות מה קורה, גם אני ביקרתי את פרידמן רק לאחר שראיתי את מעשיו".

 

לדבריה, שופטים לבתי המשפט השלום והמחוזי יהיה ניתן למנות ברוב של חמישה מול ארבעה, למרות התנגדות מצד נציגי השופטים בוועדה. "אני מקווה שלא ימנו אנשים בעלי זהות פוליטית אלא אנשי מקצוע שרוצים לשפוט.

באשר למינויים לעליון, על פי חוק סער צריך רוב של שבעה חברים בוועדה, ולפחות שופט עליון אחד חייב להסכים. עד כה היו מינויים כהלכה ואני מקווה שכך יימשך".

 

למרות האופטימיות של דורנר, מי שהיה יו"ר הוועדה, פרופ' אמנון רובינשטיין, מתעקש על ביקורת עקרונית בעקבות המינוי. "הצבעת הכנסת היתה סיבה לצער, מפני שסטו מהרעיון לייצוג מפלגת האופוזיציה הגדולה", אמר ל-ynet. 

 

"הרעיון נועד לגרום למצב בו יש מגוון דעות בוועדה. הבחירה כפי שנעשתה אתמול מונעת מצב זה - כיוון שכל נציגי הכנסת בוועדה הם מאותו עור". אז איך ניתן להסכים בכל זאת על מבנה שונה? רובינשטיין מציע למשל הוספת אנשי אקדמיה לוועדה או אפילו את יו"ר הכנסת. אולי בכנסת הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זמיר. נגד הכנסת
צילום: עטא עוויסאת
דורנר. נא להמתין
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
רובינשטיין. מציע רפורמות
צילום: ניב קלדרון
מומלצים