שתף קטע נבחר

סטודנט, מחפש עבודה בהייטק? לא תמצא

המשכורת קוצצה, רף הקבלה אימתני ויש אלפי מתחרים: סטודנטים לתואר ראשון משלמים את מחיר המיתון בהיי-טק

ג', סטודנט למדעי המחשב בן 26 מתל אביב, מחפש משרה בתחום כבר כמה חודשים - אך ללא הצלחה. "נרשמתי בכל מיני סוכנויות השמה, והייתי גם ביריד תעסוקה שהתקיים באוניברסיטת תל אביב. חלק מהחברות שהשתתפו ביריד אמרו שיש מקום פנוי ואחרות אמרו שיהיו משרות בעתיד. בסופו של דבר אף חברה לא חזרה אליי. ידידה שלי שגם סיימה את הלימודים לפחות מצליחה להשיג ראיונות, אני לא מגיע אפילו לזה".

 

 

לפי נתוני חברת Jobinfo, יש ירידה משמעותית בביקושים לסטודנטים מצד חברות בתעשייה המקומית. "אחרי שני רבעונים שקטים, אנחנו רואים קצת התעוררות של חברות, אבל זה מאוד נקודתי", מסבירה סמנכ"לית החברה, עפרה עפגין-חדד. "במערכת שלנו יש כרגע מעל 60 משרות לסטודנטים, מספר גבוה יחסית לתקופה, אבל ברוב המקרים מדובר בהצעות לתחום של תמיכה ובדיקות".

 

בינתיים, נאלצים הסטודנטים להתפרנס ממה שנקרה בדרכם. "אני עובד במשרה שאינה בענף ההיי-טק, ומכיר מישהי שסיימה את הלימודים ועובדת כמלצרית", מספר ג.' "האפשרויות הן להמתין בסבלנות או להתפשר".

 

חיים (שם בדוי) בן 28 מחיפה, מסיים בימים אלה תואר בהנדסת מחשבים בטכניון. "התחלתי לחפש עבודה בתחום לפני שנה, ולא הגעתי בכלל לראיונות. גיששתי אצל חברים, אבל בכל מקום אומרים שלא מגייסים כרגע. בכנסים של גיוס עובדים החברות מציבות רף כל כך גבוה, שאין סיכוי להתקבל. בחלק מהמקומות דרשו ממוצע ציונים של 85 או אפילו 90 ומעלה – יש אולי 20 כאלה בכל הטכניון. שמים את קורות החיים שלך בערימה, לא יותר מזה".

 

למה דווקא הסטודנטים נפגעים? מנכ"ל חברת מאיה מיקור חוץ וייעוץ מקבוצת אזטק טכנולוגיות, דובי צ'יזיק, טוען: "חברות החליטו לעצור פרויקטים מסוימים, אז אין צורך בצוות כזה ולא צריכים סטודנטים. בנוסף, יש היצע גדול יותר של עובדים בשל האלפים שפוטרו".

 

מנהל השיווק של קבוצת נישה, רועי שילוח, מספר כי "לעומת התקופה המקבילה אשתקד, יש ירידה של כ-55% במספר המשרות לסטודנטים. החברות הפועלות בתחום קיצצו כי אין להן זמן להכשיר מועמדים, כאשר תמורת אותו שכר אפשר להשיג כיום מועמד בעל ניסיון. גם אם לוקחים סטודנטים, הם ירוויחו הרבה פחות: מצטיין במדעי המחשב הרוויח לפני שנה 80-60 שקל לשעה, והיום הוא יקבל 50-40 שקל".

 

נעמי (שם בדוי) היא סטודנטית בת 25 מרמת גן, שנמצאת לפני סיום התואר בהנדסת חשמל וכבר עובדת. "אני רואה שמגיעים אלינו אנשים לראיונות, בוגרי תואר שני, עם ניסיון וציונים גבוהים, ולא מקבלים אותם. המצב עכשיו הוא גן עדן למעסיקים וסיוט לעובדים: סטודנטים שעובדים אצלנו קיבלו הצעה להישאר כמהנדסים, עם משכורת נמוכה מאוד. גם לשלוח קורות חיים זה כבר לא מספיק – צריך ליצור קשר ישירות, דרך חבר או ביריד תעסוקה, אני בספק אם בדרך אחרת בכלל יתייחסו לפנייה".

 

פרופ' יהודה חדד, נשיא המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, מציג נתונים אופטימיים יותר לגבי בוגרי הלימודים: "לפני כחצי שנה הייתה תחושה של ירידה בביקוש, אבל מבדיקה שלנו מעל 90% מהבוגרים – ואצלנו מדובר רק במהנדסים – מצאו עבודה בתחום שלמדו".

 

עם זאת, גם על פי נתוני המכללה התנאים שהוצעו לבוגרים היו פחות טובים מבעבר. פרופ' חדד מסביר כי רוב הסטודנטים במכללה לא עובדים במהלך לימודיהם, אולם בשנה האחרונה הם משתלבים בחברות לצורך ביצוע פרויקטים.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במגזין "ממון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטת תל-אביב: מה הם יעשו אחרי הלימודים?
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים