שתף קטע נבחר

סרט מלחמה

"כנסת ישראל קברה היום את הקולנוע הישראלי", אומרים בכירים בענף, בעקבות דחייתה של הצעת החוק הממשלתית שהבטיחה 67 מיליון שקל בשנה לתעשייה המקומית. כעת הם מבטיחים מלחמת חורמה על התקציב

אחרי שנים ברוכות ותנופה קולנועית חסרת תקדים, עושה הרושם שתהיה זו דווקא כנסת ישראל שתגזור כליה על עתידו של הקולנוע הישראלי. בצעד מחטפי מביך הצביעו היום (ג') 13 חברי כנסת מהאופוזיציה נגד הארכת הסכם הקולנוע החמש-שנתי, שנועד להבטיח תקציב קבוע של 67 מיליון שקל לענף. תוצאות ההצבעה מחזירות את ענף הקולנוע הישראלי כמעט 20 שנה אחורה. את המחטף הזה, יש לומר, אף אחד לא צפה.

 

כדי להגיש את הצעת החוק להצבעה חוזרת בכנסת ישראל, נדרשת הפוגה של 48 שעות. הצעת חוק שנפלה נדרשת על פי חוק לעבור את כל שלבי ההצבעה מתחילתם. בשבוע הבא תהיה מליאת הכנסת עסוקה בדיונים על חוק ההסדרים והצבעה על תקציב המדינה, ובמקביל עומדת הכנסת לפני פיזור לקראת פגרת הקיץ שתחל בסוף החודש. מכאן, הסיכויים לאישור ההצעה טרם יאושר תקציב המדינה נראים קלושים. הכנסת תחזור לפעילות רק באמצע אוקטובר ועד אז אם לא יימצא פיתרון ייאלצו העושים במלאכה להקפיא הפקות ותוכניות.

 

בתעשייה הקולנוע מתכוננים למלחמת חורמה ואומרים: "כנסת ישראל קברה היום את הקולנוע הישראלי". בין המצביעים בעד הערכת תוקפו של ההסכם החמש שנתי, לצד שרת התרבות, לימור לבנת, היו גם רובי ריבלין, אופיר פינס, איתן כבל וזבולון אורלב. את ההתנגדות להסכם הובילו ח"כ דליה איציק וח"כ יואל חסון. מתנגדים נוספים היו אריה אלדר, יעקב כץ, דב חנין, אבי דיכטר, זאב בוים ויעקב אדרי.

 

הפרדת תרבות ופוליטיקה

"קדימה המיטה אסון על תעשיית הקולנוע על כל זרועותיה", אומרת ל-ynet שרת התרבות, לימור לבנת, "בשיא תנופתו בארץ ובעולם, הוכשל היום הקולנוע הישראלי בחוסר אחריות משווע על ידי מפלגת קדימה שלא ראתה נגד עיניה את חשיבות החוק והשלכותיו המיידיות על התעשייה בישראל.

 

"כתוצאה מהפלת חוק הקולנוע, לא ניתן יהיה להעביר את ההקצאה של 67 מיליון שקל בחוק התקציב על פי ההסכם שנחתם אחרי מאמצים רבים עם אנשי הקולנוע. הסכום שיעמוד בעקבות כך לתחום הוא כ-30 מיליון שקל בלבד. ההחלטה הזו היא חורבן. הקולנוע הישראלי אינו שייך לצד כזה או אחר של המפה הפוליטית. האופוזיציה הכניסה פוליטיקה למקום שהוא א-פוליטי והמשמעויות חמורות. ננסה לפעול על מנת למזער נזקים עד כמה שניתן".


לבנת. "קדימה המיטה אסון על תעשיית הקולנוע" (צילום: ירון ברנר)

 

בתעשיית הקולנוע, כאמור, מתכוננים להילחם על הסוגיה. רני בלייר, יו"ר איגוד הבמאים, אומר ל-ynet: "זו הפקרות. חברי הכנסת שאוהבים להתהדר בתרבות מוטטו היום את תעשיית הקולנוע הישראלית והחזירו אותנו לשנות ה-70. חוק הקולנוע הוא אחד החוקים התרבותיים והחשובים ביותר שכנסת ישראל חוקקה. זהו חוק שמאפשר לנו לייצר את התיעוד של החברה הישראלית.

 

"מי שלא מבין שהקולנוע הישראלי של היום הוא הארכיאולוגיה של מחר, הוא בור. במה שנעשה היום יש בעיקר ציניות. המחטף הזה מביך ובשל קטנוניות שנאותה אולי לגן ילדים, הפקירו תחום שלם. יואל חסון, דליה איציק, דב חנין והשאר שהצביעו נגד התנהגו בחוסר אחריות. חסון אמר שהוא סרב לתמוך בחוק כי הוא חושב שמגיע לנו יותר אבל למעשה גרר אותנו שנות אור אחורה. מדובר במאות ימי עבודה לאלפי אנשי תעשייה שיימצאו את עצמם חלק ממעגל האבטלה".

 

לא מבינים על מה הם מצביעים

יו"ר איגוד המפיקים, מוש דנון, אמר ל-ynet: "זה ביזיון. פוליטיקאים קטנים וחדלי אישים שמתעסקים בעולמם פנימי ולא אכפת להם בכלל מהמשמעויות או היקף הפגיעה בשטח. מה שקרה היום בכנסת ישראל הוא מביש. חברי קדימה מתהדרים

בנוצות של תרבות אבל בפועל הם הרסו תעשייה שלמה וגזרו את דינה. יואל חסון מנפנף בכך שהוא התנגד לחוק כי הוא רצה יותר כסף לענף אבל הוא במו ידיו חיסל אותנו וכל זה בשל מלחמות פוליטיות על גבינו.

 

"זו תהיה מלחמת חורמה. כל התעשייה תעלה לירושלים להסביר לח"כים הנכבדים שלנו איך עובדים. עושה הרושם שבקדימה בכלל לא מבינים על מה הם הצביעו. אני רואה בחבורה הזו בראשותה של דליה איציק אשמים. הם במו ידיהם ביקשו לשים קץ לתעשיית הקולנוע ומהם אנחנו רוצים הסברים".

 

יו"ר שח"ם (איגוד שחקני המסך), דביר בנדק, רותח מזעם - בעיקר כיוון שההסכם על סכום של 67 מיליון שקל גם הוא נראה לו בלתי מספק. "הגענו להסכם כיוון שמשמעותו היתה חמש שנים של שקט תעשייתי שיאפשר לנו לעבוד. הסכמנו עליו מתוך הבטחה מובהקת של האוצר, יו"ר מועצת הקולנוע מיכה חריש ונציגי משרד התרבות שמהסכום הזה אין קיצוצים או הורדות, ועכשיו זה?

 

"זו תהיה מלחמת חורמה. קשה להאמין שבגין עימותים מפלגתיים אנחנו מוצאים את עצמנו מוקפאים. המשמעות היא שבשנה הקרובה אין קולנוע ישראלי,

שתעשייה שלמה מפסיקה לעבוד. אנחנו נילחם על זכותנו לעשות קולנוע. זה יום עצוב. הבטחה שלי, המיליטנטים ייצאו ממחילותיהם".

 

גם כתריאל שחורי, מנהל קרן הקולנוע הישראלי, מצטרף למלחמה. "הם גורמים לנו לקרוס", הוא אומר. "המהלך הזה, שמטרתו היתה להביך את הממשלה, אומר עיכוב כספים והכנסת כל תחום הקולנוע לסחרחורת. ייקח זמן יקר לתקן את הנזק.

 

"זו התנהגות חסרת אחריות מול ענף שהוכיח את עצמו בצורה יוצאת מן הכלל. במקום לאפשר לנו ליצור בשקט, סוחבים אותנו למערבולות. במקום ללכת מחר לצלם אנחנו נקום בבוקר למלחמה נוספת על קיומנו. תפסו על גבינו טרמפ משיקולים זרים למרות שאנחנו פרטיזנים של יצירה עברית שאינה שייכת למפלגה כזו או אחרת. זו קטסטרופה".

 

אילן דה פריס, מנהל סינמטק ירושלים וגם מנהל פסטיבל הקולנוע ירושלים, שייפתח ביום חמישי הקרוב, מזועזע גם הוא מתוצאות ההצבעה. "זה מעמיד את הפסטיבל ואת כל הקולנוע הישראלי בסכנה ממשית", אומר דה פריס. "זה סקנדל גדול, שדווקא בפתחו של הפסטיבל שנהנה השנה מנוגחות משמעותית של הקולנוע הישראלי ודווקא בשנה של הישגים מרשימים כל כך של הקולנוע הישראלי, הכנסת מחליטה לדחות את ההצעה. לפסטיבל הקולנוע ירושלים יש הזדהות מלאה עם היוצרים, ואנו שוקלים כעת את צעדינו".

 

מחר (ד') ב-11:00 ייערך כינוס חירום של ראשי האיגודים המקצועיים ומיכה חריש על מנת לגבש תוכנית למאבק בהחלטה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחורי. "ייקח זמן יקר לתקן את הנזק
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים