שתף קטע נבחר

החוק לענישה פלילית למליני שכר מעוכב בוועדה

ועדת העבודה והרווחה שוב החליטה לדחות את ההצבעה על הצעת החוק הממשלתית - מחשש לפגיעה לא הוגנת בראשי עיריות ומועצות דתיות ואי ציון מועד כניסת החוק לתוקף. "הצעת החוק איננה בשלה", אמר יו"ר הוועדה, חיים כץ

ועדת העבודה והרווחה החליטה היום (ב') שלא לקיים לפי שעה את ההצבעה על הצעת החוק הממשלתית הקובעת עונשים כספיים ופליליים לבעלי עסקים וגופים ציבוריים על הלנת שכר העובדים. לפי הצעת החוק, הקנס שיוטל על גופים במגזר הפרטי יעמוד על 35 אלף שקל ועל גוף ציבורי מחצית הסכום.  

 

הוועדה הגיעה לסיכום עם מתנגדי החוק בקואליציה (ש"ס וישראל ביתנו) לפיו הטלת העונש תחול לפחות 30 יום לאחר הגשת התלונה, לאחר בירורים והליך שימוע.  

 

המתנגדים דרשו מלכתחילה שהחוק לא יחול על הרשויות המקומיות והמועצות הדתיות. נציגי המרכז לשלטון מקומי וראשי הערים טענו גם היום שהחוק עלול לפגוע בהם כאשר מצד אחד הממשלה מקצצת בתקציביהם ומצד שני תהפוך אותם לעבריינים פליליים. "אין לנו אינטרס אישי שלא לשלם לעובדים שכר במועד אבל צריך להבין שאנחנו גם מתקשים לפטר עובדים לשם התייעלות.  

 

מצב אבסורדי

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר שהחוק יהווה סיר לחץ שיחייב ראשי ערים ומעסיקים לשלם לעובדים את השכר במועד. "נוצר מצב אבסורדי שלחברת חשמל ולמקורות חייבים לשלם, אחרת מדובר באחריות פלילית, אבל לעובדים לא חייבים לשלם מבלי שיהיה מחיר על הלנת השכר. עם זאת, עיני תמך בהסתייגות של יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, שהחליט לעכב את ההצבעה מאחר שבחוק לא נקבע סעיף המחייב את יישומו באופן מיידי.

  

כץ אמר, "אני לא מכיר מצב שבו הכנסת מחוקקת חוק מבלי לקבוע מתי ייכנס לתוקף. כך לא נהוג בפרלמנט שמכבד את עצמו. כץ הוסיף עם זאת כי איננו מתעלם מהבעיה המהותית הנוגעת לפגיעה ביכולתם של ראשי עיריות ומועצות דתיות לתפקד. "הצעת החוק איננה בשלה", אמר כץ בהחלטתו לדחות את ההצבעה עד לתיקון הפרצות שהצביע עליהן אשר חייבות לקבל פתרון לפני אישורו הסופי של החוק.

 

כץ שאל, מדוע החוק מטיל על ראשי הערים את חובת ההוכחה והופך אותם לעבריינים פליליים בשעה שיש ראשי ערים שירשו חובות של קודמיהם. עוד שאל מהי האחריות של הממשלה בכלל ושל השרים הרלבנטים להלנת שכר העובדים של השלטון המקומי ואמר שאיננו מוכן להשאיר נושא זה פתוח ועל כן דחה את אישור החוק למועד שטרם נקבע.  

 

הצעת החוק הממשלתית היא חלק מעסקת החבילה שבין ההסתדרות, המעסיקים והממשלה ובתקציב הדו שנתי. בשבוע שעבר אישרה הוועדה חוק אחר הקשור לאותה עסקה המחייב בעלי עסקים לקיים משא ומתן על הסכם קיבוצי אם וכאשר העובדים שלהם יתארגנו לראשונה לעמוד על זכויותיהם.

 

גורמים בהסתדרות מציינים בתגובה לעמדת השלטון המקומי, כי במגעים בין עיני למשרד הפנים הבהיר המשרד שהצעת החוק מקובלת גם על ראשי הרשויות המקומיות, לאחר שהוחלט לשנות את החוק כך שהגשת כתב אישום נגד מי שילין שכר תהיה לפחות שלושה חודשים לאחר הגשת התלונה. לגבי רשויות מקומיות, ניתנה לשר התמ"ת הסמכות שלא להטיל את העונש על רשות מקומית אם שכנעה שהלנת השכר איננה באשמתה, אלא כתוצאה מעיכוב תקציבים ממשלתיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
יו"ר הוועדה, חיים כץ
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים