שתף קטע נבחר

בשל "רגישות החרדים" - תרומת הביציות תקועה

מעצרם של 30 הישראלים ברומניה אתמול מדגיש את מצבה הייחודי של ישראל כמדינה האוסרת על תרומת ביציות. פרופ' איתן לוננפלד, מנהל החטיבה למיילדות וגניקולוגיה בסורוקה: "חייבים להסדיר את החוק, הוא תקוע אצל סגן שר הבריאות." יועץ התקשורת של שר הבריאות: "מדובר בנושא רגיש, בפרט לסגן שר חרדי"

הצעת חוק להסדרת נושא תרומת הביציות תקועה בכנסת: הצעת החוק, שעברה לקריאה שניה ושלישית כבר ב-2006, עשויה לפתור את המחסור בביציות בארץ ולהקל לפחות על חלק מהנשים. עם זאת, סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, לא אישר עדיין את קידומה בכנסת הנוכחית.

 

מעצרם של 30 ישראלים במרפאת הפריות ברומניה אתמול (א'), מדגיש שוב את מצבה הייחודי של ישראל בקרב המדינות המערביות: בארץ אין כלל חוק שמסדיר את נושא תרומת הביציות, ושאיבת ביציות מנשים שעוברות טיפולי פוריות מוסדרת רק באמצעות תקנות בריאות העם. במשך כעשור פועלת היועצת המשפטית של משרד הבריאות עו"ד מירה היבנר הראל לקדם הצעת חוק ממשלתית שתסדיר את הנושא.

 

בכדי להאיץ את תהליך החקיקה הגישה ח"כ רחל אדטו לפני כחודש הצעת חוק פרטית הזהה לזו הממשלתית בנושא תרומת ביציות. ח"כ אדטו אמה הערב ל-ynet כי "במידה שמשרד הבריאות ימשיך לגרור רגלים בנושא זה, אעלה את הצעת החוק הפרטית הזהה להצבעה ואז המדינה תחויב להביע את עמדתה. אין לעכב החלטות בנושא זה מפני שעיכוב משמעו המשל פגיעה בנשים רבות בישראל שכל בקשתן היא להיות אמהות".

 

"מעצר הישראלים ברומניה", טוענת אדטו, "מדגיש ביתר שאת את הצורך לאשר במהירות את הצעת החוק זו. בין אם זו הצעה ממשלתית או הצעה פרטית זו לא השאלה, העיקר שנושא זה יוסדר ובמהרה".

 

מחכים לליצמן

לפי הצעת החוק, גם נשים שאינן עוברות טיפולי פוריות יוכלו לתרום ביצית ויקבלו תמורה כספית שאמורה לכסות החזר הוצאות. במהלך הדיונים בוועדה לא הוגדר עדיין סכום כזה, אך לשם השוואה, החזר הוצאות לתורמי איברים עומד על

  20 אלף שקלים. לפי הצעת החוק שהוגשה, אישה שעוברת טיפולי פוריות ותסכים לתרום ביציות עודפות תקבל פיצוי בגובה מחצית מהסכום. החוק מסדיר גם את נושא המחקר בביציות וקובע כי על התורמת לתת את הסכמתה לשימוש לצורכי מחקר בביציות שתרמה.

  

לאחר שנים של ניסוח החוק והשגת הסכמה מגורמי הלכה, אושר החוק ערב פיזור הכנסת הקודמת על ידי ועדת העבודה והרווחה לקריאה שניה ושלישית. בשל התנגדותו של חבר הוועדה ח"כ משה גפני, לא עברה הצעת החוק באופן מיידי להצבעה במליאת הכנסת.

 

בכדי להמשיך ולקדם את הליך החקיקה, ומשום שמדובר בהצעת חוק ממשלתית יש צורך בפניה של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לוועדה, לשם שמירה על רציפות הצעת החוק והחזרתה להצבעה בקריאה שניה ושלישית.

 

שר הבריאות: מדובר בנושא רגיש לחרדי

פרופ' איתן לוננפלד, מנהל החטיבה למיילדות וגניקולוגיה בסורוקה ויו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות, אמר היום ל-ynet: "אנחנו בעד הסדרת נושא תרומת הביציות

 בישראל, על מנת לפעול לטובת המטופלות שלנו. חלק מהבעיה שנוצרה קשורה לכך שלמרות שהחוק נמצא על שולחן הכנסת כבר מספר שנים הוא נעצר ונמצא אצל סגן שר הבריאות."

 

"הפתרון היחיד שקיים היום למטופלות" ממשיך לוננפלד, "הוא לקבל תרומות בחו"ל. הוא לא טוב למטופלות ולא טוב לישראל. אנחנו מדינה שהתקדמה מאד בתחום טיפולי הפוריות אך לא בנושא הביציות. הדבר היחיד שמעכב את החוק הזה זה ממשלת וכנסת ישראל".

 

יעקב איזק, יועץ התקשורת של שר הבריאות, אמר כי "מדובר בנושא רגיש ובפרט לגבי סגן שר חרדי. הנושא יטופל ברגישות ובהגינות הנדרשת, בהתייעצות עם אנשי מקצוע ואנשי הלכה. סגן השר לומד את החומר".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הנושא יטופל ברגישות". סגן השר ליצמן
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים