נתניהו וישי: גירוש הילדים יידחה בשלושה חודשים
שעות לאחר ביטול נוהל "חדרה-גדרה", תפנית נוספת במדיניות הטיפול בזרים: בפגישה של רה"מ עם שרי הפנים והאוצר הוחלט כי גירוש הזרים יימשך - למעט ילדים והוריהם. בפרק הזמן תגובש המדיניות העתידית על ידי ועדת שרים והקבינט
הלחץ הציבורי הגובר עשה את שלו: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הכריע בסוגיית גירוש ילדי השוהים הבלתי חוקיים - וקבע כי גירוש הילדים והוריהם יידחה בשלושה חודשים, שבמהלכם תגובש מדיניות בעניין. בפגישה שקיים עם שר הפנים, אלי ישי, ושר האוצר, יובל שטייניץ, סוכם כי ישי יכנס דיונים בנושא זה בוועדת השרים לעניין העסקת עובדים זרים בראשותו, ובהשתתפות הגורמים המקצועיים.
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה נפגש עם שר הפנים ושר האוצר, ובפגישה הוחלט כי תימשך מדיניות הממשלה להוצאת השוהים הבלתי חוקיים מגבולות הארץ ולעידוד יציאתם מהארץ מרצון". שר הפנים הציע לתת אישור זמני לשהייה בארץ של ילדי שוהים בלתי חוקיים והוריהם, לתקופת זמן מוגבלת של שלושה חודשים - והצעתו התקבלה.
עוד נמסר כי ישראל עומדת להמשיך במדיניות הגירוש: "הזרימה הבלתי פוסקת של שוהים בלתי חוקיים לתוך ישראל בשנים האחרונות, הביאה למצב שבו שיעור העובדים הזרים בישראל הוא מהגבוהים בעולם, יחסית להיקף האוכלוסייה המקומית ולמספר המועסקים במשק. עובדה זו מגדילה את האבטלה בקרב ישראלים ומשנה משמעותית את האיזון הדמוגרפי הפנימי בישראל".
הנשיא פרס במפגש עם ילדי זרים בת"א (צילום: יוסף אבי יאיר אנגל)
בשלושת החודשים הקרובים, כך הנחה ראש הממשלה, "יגבשו שר האוצר ושר המשפטים בפרק זמן זה הצעת חקיקה בעניין העצמת האכיפה והענישה של ישראלים המעסיקים עובדים בלתי חוקיים, שתובא למושב החורף של הכנסת. במקביל, ידון הקבינט בתופעה המתרחבת של המסתננים הבלתי חוקיים בגבול הדרומי ובדרכים להגברת הפיקוח בגבולות".
בשבועות האחרונים, ככל שקרב ה-1 באוגוסט, שבו היה אמור להתחיל גירוש הילדים, הלך וגבר הלחץ הציבורי נגד הגירוש. בין היתר, התברר בימים האחרונים, במשאל שנערך על ידי ynet, כי רבים משרי הממשלה מתנגדים לגירוש ילדים. גם נשיא המדינה שמעון פרס פנה היום לממשלה וביקש לשקול מחדש את העניין.
נוהל "חדרה-גדרה" בוטל
זו ההחלטה הגורלית השנייה המתקבלת היום באשר לתושבים הזרים: מוקדם יותר הורה ישי לבטל את נוהל "גדרה-חדרה", שלפיו נאסר על הפליטים לשהות במרכז הארץ. ישי אמר ל-ynet כי ההנחיה החדשה כבר מועברת לגורמים המקצועיים בשטח, כדי לבטלה מייד לאחר צאת תשעה באב. "התקנה יצרה שילוב של בעיה חברתית ובעיה כלכלית שהתמקדה בערי הפריפריה בצפון ובדרום והוסיפה קושי על ההתמודדות המורכבת של ערים אלו בימי שגרה", הסביר.
הפליטים בערד, שם הוקם ועד שנאבק בשהייתם בעיר, קיבלו בברכה את ההחלטה: "זה כמו לצאת לחופשי", אמר ל-ynet מייקל בזיאן, ממנהיגי הקהילה המקומית של הפליטים מסודן. "אני חש שמחה גדולה. נוהל כזה לא קיים באף מדינה מתוקנת, זה היה דבר נוראי. המדינה בעצם אמרה שהם לא רוצים אותנו בתל אביב, אמרה לנו איפה להיות ואיפה לא להיות.
מוקדם יותר היום קרא הנשיא שמעון פרס לשר הפנים לשקול פעם נוספת את גירושם של ילדי העובדים הזרים מישראל. במכתב ששלח פרס לישי כתב: "אין אנו יכולים להישאר אדישים לגורלם של הילדים ובני הנוער.
אני מודע למורכבותה של הסוגיה אך סבור שמן הראוי שיימצא פיתרון הוגן ברוח המסורת והמורשת של עמנו ובמסגרת החוק בנושא זה".
להערכת יחידת עוז, נמצאים כיום בישראל כ-300 אלף שוהים בלתי חוקיים, מתוכם כ-150 אלף תיירים שאשרת התייר שלהם פגה, כ-120 אלף עובדים זרים שאשרת העבודה שלהם פגה וכ-20 אלף מסתננים. לפני שבוע, אחרי שלושה שבועות של פעילות, הודיעה היחידה כי עיכבה לחקירה 600 אזרחים זרים ועצרה 400. 120 אזרחים זרים ו-50 פלסטינים גורשו.