שתף קטע נבחר

מיאנמר: "האדם שהורשע חולה מדי לעבודת פרך"

בית המשפט במדינה גזר עונש מאסר ועבודת פרך על האמריקני ג'ון יטאו ששהה בביתה של מנהיגת האופוזיציה סו צ'י. אשתו לשעבר הביעה תקווה שהוא ישוחרר לבסוף. קלינטון קראה לשחרר את השניים: "לא היו צריכים להעמיד אותה לדין"

ג'ון יטאו, אזרח ארצות הברית שנשלח היום (ג') לשבע שנות מאסר ועבודת פרך במיאנמר, סובל ממחלות רבות. אשתו לשעבר ואם ילדיו, איבון יטאו, הביעה צער ואכזבה מגזר הדין ותהתה כיצד מצפים שיבצע עבודות מפרכות לאור מצבו הרפואי הקשה.

 

בית המשפט במיאנמר הרשיע הבוקר את מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו צ'י, בהפרת תנאי מעצר הבית שלה, לאחר שיטאו שחה אל ביתה ושהה בו במשך שני לילות. במקביל, החליטו השופטים לגזור על יטאו, בן 53 ממדינת מיזורי שבארה"ב, שלוש שנות מאסר על כך שהפר את תנאי מעצר הבית של סו צ'י. כמו כן, נגזרו עליו שלוש שנות מאסר על הפרת חוקי ההגירה של מיאנמר ושנת מאסר שביעית על כך ששחה באזור אסור לכניסה. במשך ארבע שנים הוא יאלץ לעסוק בעבודות פרך.  


יטאו שחה באזור אסור. ביתה של סו צ'י (צילום: רויטרס) 

 

יטאו, נוצרי אדוק, טען להגנתו כי שחה לעבר ביתה של סו צ'י בניסיון להזהיר אותה מפני מזימה לחסלה, שעליה גילה בחזיון שנגלה לו. אמש הוא אושפז

בבית חולים לאחר שלקה בהתקף פרכוסים. על פי הדיווחים, הוא סובל מאפילפסיה, סכרת ובעיות רפואיות נוספות, בהן פוסט-טראומה מאז שירותו בצבא האמריקני. 

 

אשתו לשעבר ואם ששת ילדיו, איבון יטאו, הביעה תדהמה לנוכח גזר הדין החריף, וזאת בשל מחלתו של בעלה. "כיצד הוא יעבוד אם הוא כל כך חולה?" היא אמרה בראיון לסוכנות הידיעות AP. "אולי הם יבינו שהוא לא מסוגל לעמוד בעונש כזה ויישלחו אותו הביתה".

 

קלינטון: שחררו את סו צ'י

בתוך כך, מנהיגים מרחבי העולם המשיכו לגנות את הרשעת מנהיגת האופוזיציה של מיאנמר. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, דרשה מהמדינה לשחרר, הן את סו צ'י והן את יטאו. "לא היו צריכים להעמיד אותה לדין ובטח שלא להרשיעהּ", אמרה קלינטון במהלך ביקור ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. "אנחנו ממשיכים לקרוא לשלטונות לשחררה ממעצר בית". 


הפגנה בלונדון נגד משפט סו צ'י, היום (צילום: AP) 

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר כי בית המשפט לא היה צריך לשלוח את סו צ'י ל-18 חודשי מעצר בית. לכן, הוא קורא לחונטה הצבאית השולטת במדינה לשחרר אותה לאלתר וללא תנאים. "סו צ'י היא שותפה חיונית לדיאלוג הלאומי במיאנמר ולפיוס במדינה".

 

הקשישים - קבוצה של מדינאים מובילים אשר יוסדה על ידי נשיא דרום

אפריקה לשעבר נלסון מנדלה - קראו אף הם לשחרור עמיתתם סו צ'י. הארכיבישוף דזמונד טוטו טען שהמתקת עונשה של סו צ'י איננה מספיקה וכי יש לשחררה לאלתר.

 

"זהו עולם מוסרי ויש הבדל בין צדק לעוול. החלטה זו היא עוול. אסור לנו לתת לממשלת בורמה לשכנע את העולם שהיא עושה ויתורים למען אאונג סן סו צ'י בהשבתה למעצר בית במקום לבית הסוהר. אין זה ויתור אלא מניפולציה של התהליך המשפטי. אסור ששום ממשלה תקבל אותה, ולא איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה, האיחוד האירופי או האו"ם," אמר טוטו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאסר ועבודות פרץ. יטאו
צילום: AP
צילום: איי פי
העולם מגנה. סו צ'י
צילום: איי פי
משפט לא מוצדק. קלינטון
צילום: רויטרס
צילום: AP
דיאלוג לאומי. באן
צילום: AP
מומלצים