שתף קטע נבחר

שו"ת: כמה אלכוהול מותר לשתות בהריון?

אם סבלתי מסוכרת הריונית, האם היא תחזור בהריון הבא, למה אסור לאכול בזמן הלידה והאם באמת אסור לשתות אלכוהול ולעשן במהלך ההריון - בכלל? אתן שאלתן וזהר כרמי עונה

שאלה:

הבנתי כבר שבהיריון יש הרבה איסורים: אסור לשתות אלכוהול, אסור לעשן, אבל כמה זה "אסור"? האם יש כמות של אלכוהול או סיגריות שכן "מותר"? מה עושה הריונית שלא מסוגלת להפסיק לעשן או כשאני בחתונה של חברים קרובים ובא לי כוס יין?

 

תשובה:

שאלותייך נוגעות לתחום רחב אשר הידע בו מתפתח מאוד בשנים האחרונות והוא נקרא "טרטולוגיה". טרטולוגיה הינה מדע העוסק בגורמים העלולים לסכן את העובר ולגרום למומים מולדים, בעיות התפתחותיות, בעיות תפקודיות ועוד. מדובר הן בחומרים מהשפעה חיצונית (כמו קרינה), דרך תרופות ועד צריכת אלכוהול, סמים וטבק, או מחלות וזיהומים שונים אצל האם ההרה.

 

השליש הראשון להריון הינו המסוכן ביותר והרגיש בותר לנזק טרטוגני. השליש השני והשלישי קשורים יותר בהשפעות על התפתחות תפקודית של איברי העובר ועל גדילת העובר. אלכוהול, טבק וקפאין שייכים לקבוצת החומרים בעלי הפוטנציאל הטרטוגני. ולפני שאפרט, חשוב להדגיש כי יש להתייעץ עם רופא בקשר לכל צריכה של חומרים אלו בזמן ההריון.

 

כשמדובר בצריכת אלכוהול בהיריון, הסכנה הידועה היא בחשיפה כרונית לכמות גבוהה של אלכוהול – 2 גרם אלכוהול נקי לק"ג משקל גוף ליום, המסכנת את העובר בתסמונת האלכוהול העוברי בשלב יצירת האיברים העובריים. כמו כן, בחשיפה בינונית לאלכוהול בשליש הראשון להיריון – 3 משקאות אלכוהוליים בשבוע או 5 משקאות באותו אירוע – ידועה סכנה לפגיעה התפתחותית בעובר, הפרעה בגדילה והפרעות נוירו-התפתחותיות.

 

לגבי עישון בהיריון, אין הוכחות לקשר בין עישון סיגריות לבין מומים מולדים בעובר, אך עישון בהיריון מעלה סיכון לסיבוכי היריון כגון רעלת היריון, הפלה, לידה מוקדמת, היפרדות שלייה ומות עובר תוך רחמי (IUFD).

 

שאלה:

אני יודעת שפעם אסור היה לאכול בעת הלידה. בסיורים בחדרי לידה יש כאלו שאמרו שמותר לשתות ולאכול סוכריות חמוצות וקרטיבים בלבד. אני מבולבלת. מותר או אסור לאכול בלידה?

 

תשובה:

אכן בעבר המדיניות בחדרי הלידה הייתה לא לאפשר ליולדות בלידה פעילה לאכול, במילים אחרות, נדרש מהיולדת צום באופן שגרתי כחלק מפרוטוקול הטיפול בה בחדר הלידה. זאת מחשש לאספירציה ריאתית – שאיפה של תוכן הקיבה לריאות - מצב מסוכן ולא רצוי בלידה ובכלל. בשנים האחרונות הצטברו הוכחות כי צום שגרתי בלידה אינו מועיל כלל. מחד נמצא כי הוא אינו מפחית את מקרי האספירציה הריאתית ומאידך נמצא כי לאכילה בלידה אין השפעה כלל על תוצאות הלידה.

 

מחקר גדול ועדכני שפורסם לאחרונה בירחון Obstretrics & Gynecology וכלל כ-2500 נשים בלידה פעילה אשר חולקו באופן רנדומאלי ל"קבוצת אכילה" ול"קבוצת צום", הראה כי לא היה הבדל כלשהו בין הקבוצות - לא במהלך הלידה, לא בתוצאות הלידה או במצב היילודים. התשובה לשאלתך אם כך היא כי אין הוכחה שצום בלידה מועיל באופן זה או אחר. עם זאת, רוב היולדות, באופן טבעי, אינן מעוניינות לאכול בעת לידה פעילה.

 

שאלה:

בהיריון הקודם סבלתי מסוכרת הריונית, האם אני יכולה למנוע חזרה של הסוכרת בהיריון הבא?

 

תשובה:

אין ספק שכדאי לך לנסות למנוע וממילא, גם אם לא תבטיחי מניעת הישנות הסוכרת בהיריון הבא, לפחות תעלי מאוד את הסיכויים לכך. במקביל, גם תשפרי את מצב בריאותך הכללי ובריאות הריונך, וגם תצטיידי בכלים להתמודדות עם המחלה, אם זו תחזור על עצמה.

 

חשוב לדעת כי אחד הגורמים המשפיעים מאוד על משק הסוכר בגופנו הינה רמת הפעילות הגופנית, ובעיקר פעילות המעלה דופק בצורה מבוקרת ומתמקדת בסיבולת לב-ריאה. אפילו עשר דקות ביום של פעילות כזו תסייע לגופך לפרק טוב יותר את הסוכרים שאת צורכת.

 

כמובן שתזונה עשירה בסיבים, שתייה מרובה של מים והעדפה חד משמעית לפחמימות מורכבות ומלאות לצד הימנעות מסוכרים לבנים עד כמה שניתן יצרו מצב בו גופך ייאלץ להתמודד עם הרבה פחות עומס מלכתחילה, וזה כשלעצמו בריא ושווה השקעה מצידך.

 

מחקרים עדכניים מצאו קשר בין תוספי ברזל הניתנים בהיריון לבין הפרעה במאזן הגלוקוז. לכן ייתכן וכדאי להיוועץ ברופאך היטב בנושא נטילת תוספי ברזל, בעיקר בתקופת אמצע ההיריון. כמו כן, מעקב עצמי אחר רמות הסוכר לאחר הארוחות אצל נשים עם סוכרת הריון נמצא כמועיל מאוד בשמירה על איזון אצל האישה, ולכן אם הסוכרת חזרה מומלץ לקחת אחריות על המצב ולצמצם נזקים אפשריים.

 

גם לכן יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים