שתף קטע נבחר

הריבית נותרה על כנה הודות למדד הנמוך

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר את הריבית על 0.75% על אף ההתאוששות במשק. תרמה להחלטה - הירידה במדד המחירים לצרכן של חודש ספטמבר, שהפיגה במעט את החששות מאינפלציה

הריבית במשק נותרה ללא שינוי - 0.75%. זאת, על אף מגמת ההתאוששות במשק. החלטת נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נתמכה בירידת המחירים, של 0.3%, בחודש ספטמבר שהפיגה במעט את החשש מאינפלציה לאחר 6 חודשים רצופים של עליות מחירים.

 

על אף הסימנים המעודדים להתאוששות המשק, כגון הירידה באבטלה והעלייה במדד המשולב למצב המשק, ממשיך פישר לשים דגש בתקופה האחרונה על חוסר הוודאות בשווקים. בשבוע שעבר אמר הנגיד כי "אנו עדיין לא בטוחים מה יהיו ההשלכות ארוכות הטווח של המשבר על הצמיחה, הדולר, על הכלכלה העולמית בכלל והאמריקנית בפרט".

 בסוף השבוע התייחס פישר לאפשרות היווצרותה של בועת נדל"ן בשל הריבית הנמוכה ואמר כי "נשמור לעצמנו את הרשות להעלות את הריבית אם נראה בועות או סימני בועות שמטרידים אותנו".

 

בהחלטת הריבית הקודמת, טרם פרסום מדד ספטמבר, תמכו רוב חברי הנהלת הבנק בהעלאה אך הנגיד הכריע נגד. בהחלטתה הנוכחית הייתה, ככל הנראה, מלאכתו קלה יותר הודות לירידת המחירים, מעבר לצפוי בספטמבר, והערכה ליציבות מחירים בחודשים הקרובים. נזכיר, שעל רקע החששות מאינפלציה העלה פישר את ריבית ספטמבר ב-0.25% , והיה לנגיד הראשון מבין הבנקים המרכזיים שמעלה את הריבית, מאז תחילת המשבר העולמי.

 

ההערכות בשוק הן שהריבית תעלה ככל שיתרבו הסימנים להתאוששות המשק והכלכלה הגלובלית; ושהחזרה למגמת העלאת ריבית תתרחש בתחילת 2010.

 

מתחילת השנה עלו המחירים ב-3.4%

מפרסומי בנק ישראל עולה שההערכות בשוק ההון הן שב-12 החודשים הקרובים יעלו המחירים ב-2.3%, בתוך טווח יעד האינפלציה של בנק ישראל (1%-3%). עם זאת, מתחילת השנה עלה מדד המחירים ב-3.4% ובמהלך 12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.8%.  

 

היחלשות הדולר, אף מתחת לרף של 3.7 שקלים לדולר, פוגעת ביצואנים המקבלים פחות שקלים עבור הכנסותיהם הדולריות בחו"ל. העלאת ריבית, שמשמעה העלאת תשואה על השקל, עשויה לחזק את המטבע הישראלי ולתרום להמשך התחזקותו ולפגיעה נוספת בייצואנים. זאת, ללא העלאת ריבית מקבילה של הדולר מטבעות נוספים, המבוששת לבוא משום ששאר מדינות המערב אינן מתמודדות כעת עם אינפלציה גבוהה ובשל התאוששות מתונה יותר שומרות על רמת ריבית אפסית.

 

בעוד שהעלאת ריבית בישראל מצמצמת את ביקושים ולפיכך תורמת למיתון האינפלציה (עליית המחירים), סביבת ריבית נמוכה מסייעת למשק להתמודד עם השלכות המשבר ומעודדת את הפעילות הכלכלית המאיצה את התאוששותו. זאת, משום שסביבת ריבית נמוכה מציעה תגמול נמוך על פקדונות ותוכניות חסכון ומעודדת צריכה. נציין שמתחילת השנה, על רקע סביבת הריבית הנמוכה, חלה עלייה של כ-52% בכסף הנזיל שבידי הציבור (מזומן ועו"ש).

 

תגובות להחלטה

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר כי "לפי שעה ויש להדגיש לפי שעה בלבד, החלטת נגיד בנק ישראל שלא להעלות את הריבית היא החלטה נכונה, נוכח העובדה שהמשק נמצא רק בתחילתו של תהליך לחידוש הצמיחה ולצמצום האבטלה". הוא הוסיף ש"יחד עם זאת, אסור לשכוח שהריבית הנמוכה מפרה את האיזונים במשק ואף מצמיחה תופעות העלולות לערער את יציבות המשק בעתיד".

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בירך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. "לדבריו, כשכל העולם נמנע מהעלאות ריבית, מוטלת גם עלינו חובת הזהירות, מה גם שהאינפלציה הצפויה הינה סביב אמצע יעד המחירים. הריבית בארה"ב עדיין אפסית ויצירת פער ריבית חיובי עלול להאיץ את התחזקותו של השקל ובכך לפגוע ביכולת התאוששותו של היצוא הישראלי. הכלכלה הריאלית עדיין נדרשת לכל סיוע אפשרי, על מנת להיחלץ מהמשבר העולמי". 

 


פורסם לראשונה 26/10/2009 17:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים