שתף קטע נבחר

בנק ישראל צופה: שיעור האבטלה יעלה ל-8.3%

התאוששות במשק? בבנק ישראל צופים כי שיעור האבטלה במשק ימשיך לעלות גם ב-2010. מהפרוטוקולים של דיוני הריבית במשק עולה כי סטנלי פישר לא שמע בעצת חברי ההנהלה והותיר את הריבית ללא שינוי

בנק ישראל צופה עלייה בשיעור האבטלה במשק. כך עולה מפרוטוקולים שפרסם היום (ב') בנק ישראל על דיוני הריבית בחודש שעבר. על פי בנק ישראל שיעור האבטלה במשק יגיע השנה בממוצע לרמה של 8.1%, ובשנה הבאה הוא כבר ינסוק לרמה של 8.3%. 

 

מנתוני הלשכה  המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי שיעור האבטלה עלה ל-8% ברבעון השני של 2009. ברבעון הראשון הגיע שיעור האבטלה ל-7.6%, וזאת על רקע המשבר הכלכלי. 

 

האם האבטלה עלתה או ירדה?

 

בהתייחס לתוצר המקומי הגולמי העריכו בבנק ישראל כי הוא צפוי לגדול בשנת 2010 בשיעור של 2.5%. 

 

חברי הוועדה המליצו להעלות את הריבית

עוד עולה מהפרוטוקולים כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא שעה לעצתם של מרבית חברי הוועדה המייעצת והותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.75%. 

 

בבנק ישראל יושבים ארבעה חברי הנהלה המשתתפים בדיון לגבי גובה הריבית המוניטרית ואלה ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון לגבי החלטת הריבית לחודש אוקטובר, שלושה חברי הנהלה המליצו לנגיד להעלות את הריבית ב-0.25% וחבר הנהלה אחד המליץ להשאיר את רמת הריבית ללא שינוי. 

 

שלושת חברי ההנהלה שהמליצו להעלות את הריבית לחודש אוקטובר, הבהירו כי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים מעט גבוהה מהגבול העליון של יעד האינפלציה וכי רמת הריבית נמוכה, בהינתן שהמשק מצוי בתוואי של התאוששות, גם אם ביחס לעוצמתה של ההתאוששות קיימת אי וודאות.  

 

"לאור מכלול הגורמים שהועלו בדיון, החליט הנגיד להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר ברמה של 0.75%, וזאת על מנת לאזן בין הצורך להמשיך ולעודד את הפעילות במשק והצורך בהחזרת האינפלציה לתחום יעד יציבות המחירים, תוך שמירה על היציבות הפיננסית", הדגיש בנק ישראל בפרוטוקולים המוניטריים. 

 

אלה שצודדו בהעלאת הריבית גרסו עוד: "גם הריבית הריאלית לטווח קצר (ריבית הבנק המרכזי בניכוי הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה) היא בין הנמוכות בעולם המערבי, משום שהאינפלציה במרבית מדינות אלו צפויה להיות נמוכה בשנה הקרובה. עוד צוין, כי פער התוצר בישראל נמוך יחסית לזה שבמרבית מדינות המערב".

 

שוק המט"ח 

בנק ישראל התייחס לשוק מטבע החוץ ודיבר על רכישות המט"ח. הבנק טען כי הרכישות הללו ממתנות את התחזקות השקל, ותומכות במגמת ההתאוששות של הפעילות הכלכלית במשק. בהקשר זה ציין בנק ישראל כי הריביות אותם קובעים הבנקים המרכזיים במשקים המובילים בעולם צפויות להישאר ברמתן המאוד נמוכה עד אחרי תחילת 2010. עוד צוין כי, למרות המשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית בישראל והצפי להאצת הצמיחה בישראל ובעולם, קיימת אי-וודאות לגבי עוצמת תהליך זה. הצפי הוא לתהליך איטי של התאוששות בעולם שילווה בתהליך איטי של העלאות ריבית. 

 

בנק ישראל התייחס גם לסביבת האינפלציה, כפי שהיא מתבטאת בעליות המחירים בפועל והדגיש כי הינה אמנם מעט מעל ליעד האינפלציה, אולם בניכוי עליות המחירים הנובעות מהחלטות הממשלה (העלאת המס על הסיגריות והדלק, העלאת מס ערך מוסף והיטל הבצורת) נמצאת האינפלציה בסביבת מרכז היעד. יתר על כן, קיומו של פער התוצר, המשתקף בין היתר בשיעור האבטלה הגבוה, צפוי למתן את האינפלציה בשנה הקרובה. 

 

המשתתפים בדיונים המוניטריים הדגישו כי הסביבה המוניטרית המשפיעה על האינפלציה כוללת הן את התפתחות הריבית והן את התפתחות שער החליפין במשק, וכי התחזקות השקל - ייסוף בשער החליפין האפקטיבי בחמשת החודשים האחרונים, פועלת להאטה בקצב האינפלציה.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: שהם לוי ואמנון אטד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החליט ההיפך. פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים