שתף קטע נבחר

הילדים של סתיו 95': לימדו אותנו שרבין רדף שלום

"דווקא בגלל שעוד לא נולדנו, יום הזיכרון הזה הוא הרבה יותר משמעותי", אמרה תלמידה בכיתה ח' בבית ספר בבאר-שבע, לאחר טקס הזיכרון לציון 14 שנה לרצח רבין. תלמידה אחרת הוסיפה: "יגאל עמיר יכול היה לכתוב לו מכתב או לדבר איתו"

כמעט אף אחד מתלמידי כיתה ח'3 בבית הספר המקיף רגר שבבאר שבע, לא נולד כשיצחק רבין נרצח ב-4 בנובמבר 1995. היום (ה'), כמו כל תלמידי בתי הספר בארץ, הם השתתפו בטקס הזיכרון השנתי. "היינו קרובים לשלום והכל נהרס בגלל שלושה כדורים. באמת היינו קרובים", אמרה אחת התלמידות.

 

בשעה 9:00 בבוקר התייצבו התלמידים לטקס לציון יום השנה ה-14 לרצח. "זה היה מרגש להשתתף בטקס", אמרה שרון, עוד מעט בת 14. "ביסודי לימדו אותנו שרבין נרצח. כל שנה הסבירו לנו יותר. גם בבית. אני יודעת שרבין היה שמאלני ורצה להגיע לשלום עם הערבים. יגאל עמיר התנגד לזה ובגלל זה הוא הרג אותו".

 

"לפי מה ששמעתי עליו הוא היה חכם מאוד", אמרה מור בת ה- 13 וחצי. "למדנו מה היה שם לפני שנולדנו, איך היו יחסי הכוחות בין האנשים ואיך הגיבו אחד לשני. אני למדתי היום שהדמוקרטיה היא לא כזו שולטת. הרי בסוף יגאל עמיר בא ורצח".


הטקס בבית הספר בבאר-שבע (צילום: הרצל יוסף)

 

"כולם אומרים שיגאל עמיר הוא זה שרצח", התערב בשיחה תלמיד נוסף. "אבל היתה תנועה גדולה מאוד של אנשים, ששמו את התמונה שלו לבוש במדים של נאצי. אם זה לא היה יגאל עמיר, אז מישהו אחר היה רוצח אותו. בעצרת השלום הוא עשה טעות והלך בלי אפוד מגן".

 

אייר בת ה-14 הוסיפה. "לימדו אותנו שהוא רצה שלום, רק טוב ואנשים התנגדו לו". "אני תומכת בדעות של רבין", אמרה שירלי בת ה- 13. "יגאל עמיר יכול היה לכתוב לו מכתב או לדבר איתו".


התלמידים בטקס הזיכרון (צילום: הרצל יוסף)

 

התלמידים סבורים כי בעוד כמה עשרות שנים, פועלו של רבין יישכח. דניאל: "בעוד 20 שנה אף אחד לא יכיר אותו באמת. זה יהיה הרבה יותר מוזר מאשר אנחנו, שנולדנו אחרי שהוא נרצח. כשישאלו ילד מי הוא היה, הוא פשוט יידע לומר שרבין היה ראש ממשלה שנרצח".

 

"דווקא בגלל שעוד לא נולדנו, יום הזיכרון הזה הוא הרבה יותר משמעותי", הוסיפה שחף. "גם כשמציינים את יום הזיכרון ואת יום השואה לא מכירים אישית את האנשים. אנחנו מכירים את הסיפור שלו וממשיכים את המסורת".

 

"מה יצא לנו מהסכם אוסלו"? תהה יאיר, אחד התלמידים בכיתה. "מה זה הסכם אוסלו"? שואלת אותו תלמידה אחרת. יאיר לא חושב להסביר לה. תלמידי כיתה ח'3 עדיין לא מצאו עצמם על המפה הפוליטית. מי שמאלני ומי ימני? הם נשאלים. "זה עדיין מוקדם מדי. לא חשבנו על זה", הסביר יאיר בחיוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיתה ח'3. נולדו אחרי הרצח
צילום: הרצל יוסף
מומלצים