שתף קטע נבחר

"המוות הוא עסק יקר"

כשאדם היקר לנו הולך לעולם שכולו טוב, לאיש אין כוחות נפשיים להתעסק בבירוקרטיה וכסף. אבל הלוויה על כל הכרוך בה עולה כמה אלפי שקלים. מה נותן לנו הביטוח הלאומי? כמה עולה להיקבר בבית עלמין "סגור"? כמה עולה מצבה ומה עלות תחזוקתה? והאם שריפה וכד אפר הם אופציה?

כמו חוק חינוך חינם, כך הונהגה בארץ קבורה חינם על פי חוק. אבל כמו החינוך, כך גם הקבורה, לא ממש חינמית.

 

כמה מהשאלות הפחות נעימות שאדם נאלץ לשאול בימי חייו קשורות לנושא המורבידי מכל. כמה עולה לוויה, קבורה, הנצחה ושימור? מסתבר לא מעט ממון, והתשלומים על כך עוד יתפחו משום שעתודות הקרקע לקבורה בארץ הולכות ומצטמקות, בתי עלמין הולכים ומוגדרים כ"סגורים" ויש מי שטוען שאפשרויות הקבורה "חינם" למעשה הולכות וקטנות.

 

ראשיתה של קבורה, בבירוקרטיה תחילה. נפטר שהלך לעולמו בבית חולים, המשפחה זכאית להחזיקו שם ללא כסף. אולם כאשר נפטר אדם בביתו, יש לזמן אמבולנס של מד"א ובו רופא, שאמור לקבוע את המוות ולהכין תעודת פטירה.

 

פינוי הנפטר לחדר קירור, כבר ייעשה באמבולנס פרטי או על-ידי חברה קדישא. שימו לב, לא לכל החברות יש חדרי קירור, והאחסון בהם עולה כסף. רבים מבתי החולים לא מקבלים נפטרים מן החוץ, למעט בתי חולים כדוגמת בילינסון, שייגבו מכם 258 שקל על הקירור.

 

מתעודת הפטירה יש להמציא 3 עותקים, לצרף לה תעודת זהות ולגשת למשרד הבריאות לשם קבלת רישיון קבורה. פעמים רבות, אנשים באבלם מעדיפים שלא להתעסק בזוטי דברים אלה, ומפעילים לשם כך חברה פרטית או את החברה קדישא הפועלת באזור מגוריהם. וזה חורך את הכיסים. כן, לא מעט כספים מתגלגלים בתחום השקט הזה.

 

אין קבורה חינם

לכאורה, הביטוח הלאומי אמר לממן קבורה לכל מבוטח. דמי הקבורה משולמים ישירות לחברה קדישא הפועלת באזור מגוריכם, או לחברה בה תבחרו מבין כמה חברות הפועלות באזור מגוריכם. אבל התשלום הוא עבור הסעה וקבורה במובנן הפשוט ביותר.


דמי קבורה - מה נותן לכם הביטוח הלאומי?

דמי קבורה - מה הם כוללים?
מהם דמי קבורה? מי שנפטר בחו"ל אסור איזו חברה קדישא? קיבוצים ומושבים לא כולל מצבה

בעת פטירת מבוטח, הביטוח הלאומי משלם ישירות לחברה קדישא, או לכל גוף אחר שהורשה כדין לעסוק בקבורה,מענק לכיסוי הוצאות הקבורה והשירותים המקובלים לקבורה. דמי קבורה משולמים רק עבור אזרח ישראלי או מי שמרכז חייו בישראל

על קרוביו להוכיח שמרכז חייו היה בישראל, או להמציא לחברה קדישא אישור תושבות מהביטוח הלאומי לגבות ממשפחת הנפטר כל תשלום בעד הקבורה והשירותים המקובלים בקשר לקבורה זו הפועלת בתחום הרשות המקומית שבה הנפטר התגורר, או זו שפועלת בתחום הרשות המקומית שבה נפטר אסור להם לגבות כל תשלום בשל קבורת הנפטר בתחומם, אלא אם החלקה נקנתה בחייו הביטוח הלאומי אינו משלם את ההוצאות לבניית היסוד למצבה ולבניית המצבה, והן יחולו על המשפחה. בחלק מהמקרים, אפשר לממן אותן ממענק פטירה המוענק על-ידי הביטוח הלאומי

 

כל חריגה בנסיעה ובחלקה תעלה לכם כסף. מה גם שמצבה וכל ההכנות להקמתה אינן נכללות במניין העניין. אחסון נפטר שהלך לעולמו בביתו, סידורי פרחים, הסעות לציבור המלווים, מסלול לוויה עם עצירות, נסיעות מחוץ לשעות העבודה - מימון כל אלה מוטל על משפחת הנפטר ויש לרכשם בממון רב, מחברה קדישא או מספקים פרטיים העוסקים בתחום.

 

בנוסף, משפחתו של מי שנפטר בשבת נאלצת להזמין אמבולנס פרטי, שמחירו נע בין כמה מאות לכמה אלפי שקלים, משום שחברה קדישא אינה עובדת בשבת.

 

קניית חלקה מראש בבית עלמין שאינו סגור, עולה אלפי שקלים, אבל משרד הדתות מציע לכך תעריפים מוסדרים. נפטר שאינו מבוטח בביטוח הלאומי, אינו זכאי לדמי קבורה ועל כן יש לשלם עבורו את כל הוצאות הקבורה. מה התעריף כאן? אין כזה. הכל נתון לשיקול דעתו של הגוף האחראי לקבורה.

 

התוצאה: קבורה בחלקה המוגדרת "חריגה" או בבית עלמין המוגדר כ"סגור" (ש-90% משטחו נוצל לקבורה), או בבית עלמין שאינו בעיר מגורי הנפטר, עולה עשרות אלפי שקלים.


מענק פטירה

מענק פטירה - מה נותן לנו הביטוח הלאומי?
כמה זה? באלו מקרים הוא משולם? מי מקבל אותו? איך מקבלים? ומה זה מענק שאירים?
מענק חד פעמי של 7,778 שקל (נכון ל-1 בספטמבר 2009) כאשר נפטר מי שקיבל מהביטוח הלאומי קצבת זקנה, שאירים, נכות כללית, שירותי נכים, נפגעי עבודה או תגמולים למתנדבים בן זוג, ובאין בן זוג ילדו של מקבל הקצבה, העונה על הגדרת ילד ע"פ חוק הביטוח הלאומי בן זוג מקבלו באופן אוטומטי. אין צורך להגיש תביעה מענק חד פעמי לאלמן או אלמנה שטרם מלאו להם 40 ואין עמם ילדים. גובה המענק: 36 קצבאות חודשיות
    או אדם שנשא בעיקר ההוצאות על המצבה בעקבות פטירתם של שני בני הזוג בהפרש זמן קצר על אדם שנשא בהוצאות המצבה להגיש תביעה למענק פטירה, בתנאי שלמנוח היתה זכות למענק פטירה, בן זוגו נפטר תוך 100 ימים, ולא שולם עדיין מענק ואין למנוח ילד מוענק לאלמן שקיבל קצבת שארים כאשר היה לו ילד, וכשהילד מתבגר הקצבה הופכת למענק חד פעמי

 

חיפה: קבורה מרוחקת עולה יותר

ישנם מקומות בארץ, בהם מבוטחי הביטוח הלאומי יתקשו להגיע בחינם אל הנחלה. קחו לדוגמא את חיפה.

 

"אי אפשר להיקבר היום בחינם בשטח חיפה", גורס גבריאל מלשב מחברת אמבולנט, חברת אמבולנסים המפעילה מחלקה מיוחדת המעניקה טיפול בנפטרים ומספקת סיוע וליווי למשפחות האבלות.

 

"כל בתי העלמין בעיר הם בתי עלמין סגורים, ושוחטים פה במחירים. כדי להיקבר בבית העלמין הישן צריך לשלם בין 30 אלף ל-60 אלף שקל לחלקה בודדת. בתל רגב, הרחוק מהעיר, אפשר להיקבר חינם בקבורת סנהדרין, אבל הזמנה של קבורת מכפלה בתל רגב עולה בין 8,500 ל-11 אלף שקל, תלוי במיקום: נוף לים או נוף להרים. 

 

"מי שאין לו כסף, קובר בקיר. אפשר להזמין קבורה בקיר שעולה 800 שקל. אני מכיר משפחה שקנתה קיר שלם, ליתר ביטחון, כי מי יודע אם יהיה מקום".


 

לא רק זה, אלא שתל רגב נמצא בין צומת יגור לצומת סומך, מרחק של כ-30 דקות נסיעה מחיפה. כמה עולה הנסיעה לשם ברכב נפטרים של חברת אמבולנט? מלשב מסרב לנקוב בתעריפים מדויקים.

 

"אנחנו סוגרים במקום על מחיר", הוא אומר. "תלוי מאיזו קומה, תלוי לאן ההסעה".

 

אבל כמה בערך?

 

"350 שקל בערך. 450 שקל אם מדובר בקומה חמישית ללא מעלית, ויש תוספת אם המשקל גדול. הטסה מאילת למשל, עולה עשרת אלפים שקל".

 

מה לגבי שירותים אחרים?

 

"אנחנו עורכים הלוויות ללא יהודים ולחסרי דת, וגובים על שירות רחצה, בניית ארון, איפור לגופה, הלבשה, זימון כומר פרבסלאבי, או חזן. זה כמה אלפי שקלים.

 

"לפעמים משפחה רוצה שנסייע לה בניירת, זו עוד תוספת של בין 100 ל-350 שקל. אנחנו גם מדפיסים מודעות אבל ב-200 שקל. לפעמים מקבלים אותן בחינם מהחברה קדישא, או על חשבון בית האבות. התמחור הוא נושא מאוד מורכב, והמוות הוא עסק יקר".

 

תושב חיפה שלא רוצה לקבור מיד, אלא מעדיף להעביר את קרובו לקירור, ישלם תוספת מחיר. "קירור בבי"ח רמב"ם עולה 260 שקל לכל תקופת הקירור", הוא מסביר, "אנחנו קנים מרמב"ם 'שוברי אחסון' והמשפחה משלמת לנו את עלותם, ואנו מגישים לרמב"ם את החשבונית. בבי"ח כרמל לוקחים 269 שקל ליום, ובבי"ח בני ציון לא מסכימים לקלוט נפטרים מבחוץ".

 

איך זה שאין לך מחירון מסודר להעברת נפטר?

 

"כשאת באה לעו"ד יש לו מחירון לכל דבר? זה אותו הדבר. אני יכול לסדר קבורה תוך 5 שעות. אני מציע כישורים וידע ואני יכול למכור אותם בכסף לפי ההערכה שלי באותו רגע".

 

דניאל, תושב אחת הערים שקשה מאוד למצוא בהן בית עלמין שאינו סגור, קובל על המצב, ומוסר את "צוואתו": "אני מציע שיניחו את גופתי במקום ציבורי, בפתח בית העירייה למשל ותוך שעה הכל יסתדר בזיל הזול", הוא אומר. "מה יעשו, יזרקו אותי לביוב? אני לא דג זהב. וזה לא יהיה נעים, במיוחד אם זה יקרה באוגוסט".

 

95 אלף שקל לקבר בבית העלמין טרומפלדור

לפי משרד הדתות, 1,200 בתי עלמין יש בארץ. קבורת שדה היא הנפוצה ביותר בהם. מדובר בקבורה במשטח אופקי בו מסודרים הקברים זה לצד זה ובעומק הקרקע.

 

קבורה חסכונית יותר בקרקע היא קבורת רמה, קבורה במבנה רב קומות, כשבכל קומה ניתן להביא את הנפטר לקבורה בקבורת שדה או בקבורה זוגית/משפחתית.

 

ישנה גם קבורה זוגית, שניים תחת מצבה אחת עם שני ראשים, קבורת סנהדרין, באולמות קבורה וקבורת על - קבורה הנעשית מעל נפטר הקבור בקבר בודד בקבורת שדה.

 

בממשלה מבקשים לעבור בהדרגה לשיטת הקבורה הרוויה - המהווה שם כולל לקבורה צפופה יותר לשטח נתון. בשיטה זו ניתן להטמין כאלף נפטרים ויותר לדונם - פי 4 מהמקובל בקבורת שדה רגילה (250 בדונם).

 

אז כמה עולה לרכוש חלקת קבר בעודך בחיים? ישנם תעריפים של משרד הדתות שעודכנו לאחרונה ב-3 במרס 2009. אולם מחירים לקבורה בבתי עלמין סגורים, או בחלקות חריגות מרקיעים שחקים. הכל חוקי משום שהחברות אמורות גם לטפח את בתי העלמין, לשתול בהם פרחים, לסלול בהם שבילים, לשמור על ניקיונם ועל מראם המכובד. את התשובה לשאלה האם הן עושות זאת - תמצאו בבית העלמין הקרוב לביתכם.


תעריפים מיוחדים ברכישת חלקת קבר

תעריפים מיוחדים ברכישת חלקת קבר
רכישת חלקה זוגית רכישת חלקה צמודה בעקבות פטירת בן זוג רכישת חלקת קבר שלא באזור המגורים רכישת חלקה בשטח המיועד לקבורה רוויה בקומות הנחות נוספות
הנחה של 25-20% מהתעריף המופחת הנחה של 20% תוספת של 20% (ובירושלים של 30%) הנחה של 25% עד 30% מהתעריף - בפנייה לוועדת ההנחות של משרד הדתות

 

שימו לב - רכישת חלקה, גם אם לעתיד הרחוק, כוללת לרוב הזמנת הלוויה מהחברה, כלומר, זו עסקת חבילה, כמעט תמיד.

 

כך או כך, בבית העלמין ירקון בתל-אביב, קבורה בחלקה חריגה עולה 11,780 שקל, 10,053 שקל עבור בן זוג של נפטר ו-15,079 שקל עבור אדם שאינו תושב המתגורר בתחום טיפול החברה קדישא תל אביב. בן זוג שרוצה להיקבר בחלקה משפחתית ישלם 8,042 שקל וכך ישלם אם ברצונו בקבורת על.

 

קבורה בבית עלמין סגור כבתי העלמין חולון בת ים או קריית שאול, עולה 25 אלף שקל לתושב הארץ ו-12,500 לאלמן, הורה שכול או אדם גלמוד שקרוב מדרגה 1 טמון בו. לתושב חו"ל זה יעלה 13,500 דולר + 2,000 דולר (תוספת על הוצאות קבורה והעברה מנתב"ג).

 

בבית העלמין טרומפלדור בת"א, או בבית העלמין העתיק ביפו חלקת קבורה מוזמנת עולה 95 אלף שקל. לתושב חוץ זה יעלה 18,500 דולר + 2,000 דולר בנחלת יצחק ו-28 אלף דולר + 2,000 דולר בטרומפלדור או ביפו.

 

הזמנת חלקת קבורת מכפלה היא חסכונית יותר. בחולון קבורת מכפלה עולה 30 אלף שקל. לאלמן הורה שכול + גלמוד 20 אלף שקל. ולבן או בת זוג של הורה שכול 4,400 שקל. את החלקה העליונה יש לרכוש לבן או בת הזוג בלבד.

 

בחולון בת ים, הפיכת חלקה בודדת לקבורת מכפלה (עליון תחתון) לתושב הארץ תעלה 6,000 שקל. גם קבורת על בחלקה משפחתית זולה יותר, ועולה 8,000 שקל.


כמה עולה לרכוש חלקת קבר? (בשקלים)

כמה עולה לרכוש חלקת קבר? (בשקלים)
בירושלים (למעט בחלקות הקבורה של החברה קדישא גחש"א קהילת ירושלים 12,783
בהרצליה 12,783
ברעננה 12,045
בכפר סבא 11,009
בנתניה 8,221
בבאר שבע 7,026
בטבריה 6,946
בצפת 6,936
באילת 4,045
בקריית ביאליק 4,444
בקריית ארבע 3,293
בסביון 3,293

 

אין צורך לשלם לחזן

גם אחרי תשלומי הקבורה, אין קץ לגבייה. אייל, שסבו נקבר השנה בבית העלמין בחולון בת ים מספר שאין מילוט בתום ההלוויה מטיפ לחזן ופיזור מעות גם לחופרים. "זה לא אמור להיות כך", הוא אומר, אבל זה נוהג לא רשמי. ברור לך שהם מצפים לזה.

 

"גם כשאתה מגיע לאזכרה נדבקים אלייך כל מיני רבנים על אופניים שמציעים לך שירותים, אז גם להם אתה נותן משהו. עד שלומדים להגיד: 'לא תודה'.


 

חנניה שחור, מנכ"ל חברה קדישא קהילת ירושלים, אחת מ-13 חברות בירושלים, הוא דור שלישי בעסק. "אני משרת את כל האוכלוסייה היהודית", הוא אומר, "וזו שאינה מוגדרת בת דת אחרת, כלומר, חסרי דת".

 

לחברה יש חלקות מיוחדות שהוקצו להורים שכולים, חברי הגנה ואצ"ל. איך מגיעים אליו בעיר מרובת חברות?

 

"בביה"ח את מקבלת רשימה של כל חברות הקדישא בירושלים, ובוחרת מביניהן", הוא מסביר. "חסיד יפנה לחברה קדישא של חסידים, אבל המגוון והתחרות טובים לצרכן ומובילים לאכפתיות של החברה".

 

יש מי שיחלוק עליך שתחרות מובילה לסולידריות חברתית. התחום הזה רב בתשלומים ובמבקשי תשלומים.

 

"זה נכון שיש אנשים שמעניקים תשורה לנותני השירות. אבל אנחנו מודיעים שעובדינו אינם נזקקים והם חיים ממשכורת מכובדת, ואני מבקש מהמשפחות לא להביע את רחשי ליבם בתגמול כספי. אבל יש אנשים שלא יכולים לחדול מהמנהג הזה.

 

"אנחנו עושים כל מאמץ עבור לקוחותינו. אנשים באים אלי לא כי אין להם ברירה, אלא כי הם חושבים שאני יותר טוב מאחרים. בשבוע שעבר ועדת הפנים של הכנסת שיבחה את הפעולות שלנו והצהירה שאין כמעט תלונות נגד חברת קדישא".

 

מה אתם מספקים?

 

"אני מספק רב שהולך לנחם אבלים מטעמינו. אם מישהו לא מוכן לנהוג לפי מנהג ירושלים ומבקש להלין את המת בגלל קרובים שמגיעים מרחוק, אנו לא מתעקשים על כך. אנחנו מספקים רשימה של 12 קבלני מצבות, ואם מישהו רוצה קבלן אחר הוא חייב לעבור דרכנו כי יש לנו כללים אסתטיים ותקנים ואנו לא מקבלים כל קפריזה. אנחנו לא רוצים שאנשים ישברו את הרגל בגלל מצבה שלא בתקן, או שמצבה תחליד פתאום כי היא עשויה מחומר מסוכן. בית קברות זה לא ג'ונגל".

 

יש מקומות שכן מציעים את החופש הזה.

 

"אני לא יכול להתחרות בקיבוצים, שם לכל אחד יש אחוזת קבר. אני אף מתנגד לזה. המטרה כאן לא צריכה להיות לוקסוס אלה ראייה ממלכתית. מוטב שנצמצם את שטח הקברות למינימום, כי אנו רוצים שצאצאינו יוכלו לחיות כאן".

 

"אפר אפשר לקבור בכל מקום"

מי שמצמצם את שטח הקבורה למינימום הוא מנכ"ל עלי שלכת, אלון נתיב. המתקן שלו מציע שריפה ושמירה או פיזור האפר. לא משהו שההלכה היהודית חיה עמו בשלום. הרב חנניה שחור מתנגד לכך בתוקף "זה מזכיר לי תקופות חשוכות בעם שלנו", אבל יש לשיטה הזאת קליינטים, ולפי נתיב, הם מתרבים בכל העולם.


 

לפי נתוני ICF, הארגון העולמי, 76% מתושבי שוויץ בוחרים בשריפה על פני קבורה וכך גם 73% מתושבי קנדה, 65% מתושבי אוסטרליה ו-56% מתושבי הולנד. ביפן זה מגיע ל-99.8%.

 

"האפיפיור התיר שריפת גופות רק ב-1963", הוא מסביר, "ובמדינות קתוליות זה מחלחל לאט יותר. אבל זו גם פונקציה של מקום. זה מסייע למשפחות שגרות בעיר גדולה, בה אין בית עלמין במרכז העיר, כך שבמקום לנסוע שעתיים מחוץ לעיר הם מתייחדים עם זכרם בגני הנצחה או בבית".

 

גם בארץ צצים אתרי קבורה לכדים. בהר המנוחות בי-ם וגם בבתי העלמין בחולון, בחיפה ובת"א יש חלקות לכדי אפר.

 

"שריפה לא ממומנת על-ידי ביטוח לאומי" נתיב מצהיר את המובן מאיליו. "אבל אפילו חבילת שירותי שריפה שכוללת חלקת קבר, זולה לעין שיעור מחבילה דומה עם קבורה".

 

כמה?

 

"אמבולנס לכל חלקי הארץ, החזקה בקירור, טיפול בניירת ובבירוקרטיה, שריפה, פינוי האפר וקבורתו - 10 אלפים שקל".

  

אלו עוד יתרונות יש לשיטה הזאת?

 

"אפר מותר לקבור בחצר הבית, ואפשר להחזיקו בבית. הפרידה כך יותר אישית. יש מישהי שהיתה נשואה למעלה מ-60 שנה, והיא מוגבלת בתנועה ולא יכולה לעלות על אוטובוס ולנסוע לבית עלמין לבקר את בעלה. אז הבן שלה הכין עבורה פינה עם שולחן עץ וכד אפר, וכשהיא רוצה להתייחד עם בעלה האהוב, היא נכנסת לשם.

 

"לקוח אחר בנה בחצר הווילה שלו מצבה מאוד גדולה ומכובדת, עם 2 כדים של ההורים, והשאיר מקום לו ולאשתו. כך למעשה הוא יצר חלקת קבורה פרטית שלא שייכת לאף אחד, פאת למשפחה".


 

עסקת חבילה: שריפה + טקס

ויש גם מי שמבקש להיות אחד עם הטבע, שאפרו יפוזר מעל מקום שאהב. למשל אדריכלית שעבדה עם רשות שמורות הטבע, וביקשה לפזר את אפרה מעל אחד המקומות ששחזרה, או בחור שנהג לערוך הליכות על החוק בהרצליה ובלווייתו פיזרו את אפרו לכל אורך המסלול.

 

אחרים טמנו את האפר בתליון שמונח מאז על צווארם.  אמנית מוכרת ביקשה שיכינו עבורה כד זוגי, לה ולבעלה. כשנפטרה הכד הונח במוזיאון הביתי שלהם. גם לכדים יש מחיר והם יכולים להיות פשוטים או יקרים מאוד.


 

הליך השריפה אורך שעתיים וחצי, ונעשה בבידוד. טקסי הפרידה נערכים באולמות, בתים, חיק הטבע ובבתי כנסת, "לפני השריפה, אחרי השריפה או שניהם", מסביר נתיב.

 

"אנחנו מתכננים טקס שלם עם המשפחה, מספקים סלסילת אבנים ונרות נשמה. אנחנו קוראים לזה מעמד פרידה, משום שזו חוויה מכובדת, מאורגנת מראש, לא חפוזה, עם הספד ותוכן שכולל את דיוקן הנפטר, כך שקולגות מהעבודה של הנכד שמגיעים ללוויה, לא יעמדו ויעשנו סיגריה בצד, אלא ידעו מי היה הסבא".

 

מצבות: מ-3,000 עד 100 אלף שקל

ב"עלי שלכת", כמו בכל חברה המספקת שירותי קבורה, מספקים גם מצבות. מצבות אורכיות רגילות עולות החל מ-3,000 שקל. מצבה מתקינים בדרך כלל בשלושים, או, לעיתים נדירות יותר, כעבור שנה ממועד הפטירה. אבל מי שרוצה להתפרע, מזמין מצבות מפסל אמן כמו חן וינקלייר, בעל מפעל שיש וינקלייר בנתניה שמחזיק גם מחלקה גרפית עבור המצבות.


מצבת פרח. חן וינקלר

 

"העסק שבבעלותי, הוא בן קרוב לשמונים שנה. סבא שלי התחיל אותו ואני המשכתי את אבי", הוא מספר. "העבודות שלי נעשות במכשור מתקדם, ויש לי אוסף אבנים מטורף, בכל הצבעים האפשריים: צהוב, אדום, סגול, ירוק וורוד. אנחנו עובדים בכל הארץ ומגיעים לכל מקום. המחירים מתחילים ב-3,000 שקל ומכרתי מצבה גם ב-100 אלף שקל, עם פסל יונה משיש לבן ונדיר".

 

מי שמחפש עבודות מיוחדות ימצא אותן אצלו. "מכרתי גם מצבה עם מזרקה שהמשאבה שלה עובדת על אנרגיה סולארית", הוא מספר. "בנינו מצבה בצורת תות ענקי ששוקל 800 קילו משיש אדום, למגדל תותים. או מצבה עם מגרש כדורגל וכדור אדום לילד שאהב את הפועל תל אביב. אני משתולל עם הדמיון ואנשים זורמים, כי הם מחפשים היום דברים אחרים".


מצבת שחיין. חן וינקלר

 

בתום האבל באה ההזנחה

אבל מה קורה למצבת אחרי שהאבל קופא? לעיתים קרובות, בלאי והזנחה. לוריין לב דור רביעי באספקת מצבות ומבעלי מצבות.קום ממליצה על אותיות יציקת עופרת "כי הן נשארות לעולמי עד", אומרת, "הן גם יקרות יותר: 15 שקל לאות. על מצבה ממוצעת יש 70 אותיות. אותיות חרוטת זולות יותר, אבל עם הזמן הצבע דוהה והחידוש שלו מעלה את המחיר".

 

האבן הנפוצה ביותר למצבות היא אבן חברון, תוצאת הארץ. אבל זו אבן גירית שמתבלה בקלות, נסדקת, סופגת לכלוך.

 

חוץ ממנה פופולריים גם שיש טורקי בצבע שחור שעולה החל מ-5,000 שקל , גרניט ואבן סליב אדמונית שעולה החל מ-7,000, שמגיעות מסין. פסלים, גילופים, תבליטים, ציורים ותרשימים מייקרים את המצבה בלפחות 3,000 שקל. על בתי נר סולאריים שדולקים 24 שעות ביממה מבקשים תוספת של 250 שקל.

 

אנחנו גם מציעים ציפוי אקריליק על המצבה", אומרת לב, "עם אחריות ל-5 שנים. המחיר: אלף שקלים למ"ר".

 

מנוי חודשי לשיקום מצבות, ומעקב אחריהן באינטרנט

לוריין ואחותה קארין סימיונוב, שמנהלות את מצבות.קום, עופות נדירים בעסק בעצם היותן נשים צעירות, מכרו מצבות גם ב-30 אלף שקל ("גרנדיוזיות עם פיתוחים") וסיפקו כמה מצבות מיוחדות לנפטרים, כמו מצבה בדמות הארלי דייוידסון, ובצורת שעון, אבל חלק הולך וגדל בעיסוקיה מוקדש לשיפוץ ושיקום מצבות.

 

"אנחנו עושים מתיחת פנים לשורות שלמות בבתי עלמין. מנקים כתמים, מורידים שכבת אבן, מחדשים צבע באותיות, מנקים פטרת. זה עולה 700 שקל, והמצבה נראית חדשה גם אם היא עומדת 40 עד 50 שנה.

 

"אנחנו גם מספקות שירות אחזקת מצבה וגינה ב-150 שקל לחודש, כמו מנוי. אף מוסד לא מטפל בזה ולא מתקצב את שימורן. חבל מאוד. בסך הכל מדובר בשורשים שלנו, מייסדי המדינה, בזכותם אנחנו פה".


חלקה מטופחת ומשוקמת. גינות עדן

 

נדב פתאל, בעל עסק שנקרא "גינות עדן", שמומחיותו היא בשיקום, שיפוץ וחידוש מצבות, מבכה על ההזנחה שבבתי העלמין. שמירה על כבוד המתים היא מפעל חייו.

 

"אני משקיע בזה הכל", הוא מספר. "לקוח שם משתמש וסיסמה באתר האינטרנט שלנו, ויכול לצפות בחלקת הקבר תמורת 100-80 שקל לחודש, ולהתעדכן במצב המצבה. יש לנו אפילו לקוחה שגרה באיטליה, שצופה בחלקה בארץ דרך האתר. אנחנו גם עורכים טקסי אזכרות שמשודרים בסטרימינג לקרובים שגרים בחו"ל. מחיר הטקסים נע בין 1,500 עד 3,000 שקל.

 

הדרישה לשיקום עולה מאוד לפני יום הכיפורים. עבודת השיקום הגדולה היא חד פעמים והשימור הוא יומיומי, הוא מתאר: "אנחנו דואגים לניקיון הסביבה לניקיון המצבה, מדליקים נר, משקים את הפרחים, מוסיפים דשא סינתטי. יש מי ששילם לנו 8,000 שקל כדי לשקם חלקה שלמה וחידשנו גם מצבה ב-400 אלף שקל. תלוי בגודל. בעיני יש חשיבות עצומה להנצחה. אני רואה בזה שליחות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
80-150 שקל לחודש. קבר לפני שיקום
באדיבות גינות עדן
צילום: עלי שלכת
כד אפר. "עלי שלכת"
צילום: עלי שלכת
מצבה לא סטנדרטית. יצירה של חן וינקלר
צילום: חן וינקלר
מומלצים