שתף קטע נבחר

15 ארונות קבורה

בצעדה לציון "יום המאבק באלימות נגד נשים", נישאו ארונות לזכרן של 15 נשים שנרצחו השנה בידי בני משפחתן. לנשים שעושות את דרכן החוצה ממעגל האלימות גם אתם יכולים לסייע

היום (ד') מציינים את המאבק באלימות נגד נשים באירועים שונים ברחבי העולם. מתחילת 2009 נרצחו בישראל 15 נשים על ידי בני משפחתן. בפנייה לקו החירום של ויצו למניעת אלימות נרשמה השנה עלייה של 10% ביחס לשנה החולפת.

 

חברות כנסת ופעילות ויצו נשאו הבוקר 15 ארונות קבורה שחורים, סמל לנשים שנרצחו השנה, בצעדת אבלות שהתקיימה בתל אביב לזכרן. בהמשך התקיימה עצרת מרכזית בהשתתפות ראש האופוזיציה ח"כ ציפי לבני, חברי הכנסת אילן גילאון, גילה גמליאל, אורלי לוי, אורית זוארץ וציפי חוטובלי. גם זהבה גלאון וראשי תנועת ויצו נכחו בארוע.

 

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני קראה להחמיר את האכיפה נגד התוקפים. לדבריה, יש לא רק לזכור את אלו שנרצחו אלא להעביר מסר: "כל אחת מהנרצחות הייתה אשה בזכות עצמה ואדם פרטי. אך בעיני הרוצחים הן היו שייכות להם. הן נרצחו רק כיוון שהיו נשים. כל אשה צריכה לדעת שהיא חופשייה לעשות מה שהיא רוצה".

 

לנאומה הקשיבה ימית וידל, (31) מאזור המרכז ששהתה במקלט לנשים מוכות לאחר שעברה התעללות ופגיעה קשה מצד בעלה: "רק מי שבאמת חוותה את מה שאני עברתי, יכולה להבין איזה סיוט הוא מנת חלקן של נשים שבעליהן מרביצים להן. אני מזדהה עם מה שלבני אומרת".

 

אחת הנוכחות במקום התעלפה במהלך הטקס, לאחר ששמעה את שמות הנשים שנפלו קורבן ונרצחו על ידי בני זוגן. המלווה שהביאה אותה לטקס מאחד המקלטים לנשים מוכות, סיפרה שכשרק הגיעה למקלט עם בנה הקטן, לפני כמה חודשים, סבלה מהתעלפויות תכופות יותר. "במצבים של סערת רגשות היא עדיין מתעלפת. ערכנו המון בדיקות אך נראה שהדבר נובע ממצבה הנפשי", הסבירה.

 

שירלי, בשנות ה-30 לחייה, נמצאת עכשיו בתקופה טובה: לאחר כ-15 שנה שחיה עם בן זוג מתעלל שהפך לבעל מכה, היא מגדלת כיום לבדה את שלושת ילדיה ועובדת למחייתה כמטפלת בקשישים. היא קיבלה דיור ציבורי מהמדינה וגם המשפחה הרחבה עזרה לה: "בגלל שיש לי משפחה תומכת אני לא ענייה, ולא חושבת לרגע לחזור לבעלי. אבל יש הרבה נשים שאין מי שיעזור להן. גם אם יש להן פחות משלושה ילדים, קשה לקבל דיור ציבורי. כך הן מוצאות את עצמן שוב חוזרות לבעל המכה כיוון שהן תלויות בו".

 

המצוקה הכלכלית של נשים שיוצאות מהמקלטים ידועה ומוכרת. אלימות כלכלית מוכרת גם בעשירונים העליונים. רונית ארנפרוינד-כהן, מנהלת אגף מעמד האשה בויצו ישראל, סיפרה כי בשנה האחרונה התקבלו עשרות שיחות מנשים שמעמדן נחשב גבוה. "אנחנו מקבלים עשרות פניות בהם מספרות הפונות על בעל עשיר שלא מרשה לאשתו לצאת ללמוד או לעשות קריירה. גם מקרים כאלו הם דיכוי ואלימות שוצריך לומר להם 'די'".

 

ערב הגאלה השנתי של ויצו ישראל שיתקיים בשבוע הבא, יפנה את הכנסותיו לטובת הפרויקטים החברתיים של ה"ארגון למען ילדים ונשים בסיכון". בכניסה לאירוע תוצג התערוכה "צילומים של תקווה" של הצלמת קרן גילרמן בשיתוף דיירות מקלט לנשים מוכות של ויצו. התצלומים הם תוצר של דיאלוג ייחודי בין הצלמת לקבוצת נשים החיות

במקלט, יחד הן בילו שעות ארוכות וצילמו סדרה של תמונות המתארות את חיי היום-יום שלהן במקלט הכוללים רגעים משפחתיים, שמחים, מרגשים וגם עצובים.

 

בערב הגאלה יתקיים גם קונצרט חגיגי וחד פעמי של סימפונט רעננה, בהשתתפות הזמרות נורית גלרון וסיוון גולדמן ובניצוחו של המאסטרו גיל שוחט. הקונצרט, תחת השם "וילנסקי פוגש את אמדאוס", ינסה להמחיש את הקשר העמוק שבין יצירתו הקלאסית של אמדאוס מוצרט ליצירתו הנצחית של מישה וילנסקי. כל ההכנסות ממכירת הכרטיסים יוקדשו לפעילות ויצו למען אוכלוסיות חלשות, ולנשים וילדים בסיכון.

 

  • ערב הגאלה השנתי של ויצו ישראל יתקיים ביום ב' ה-30 בנובמבר במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. להזמנת כרטיסים: 03.6923776/5/9 או באי-מייל orlim@wizo.org .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך התערוכה "צילומים של תקווה"
צילום: קרן גילרמן
מתוך התערוכה "צילומים של תקווה"
צילום: קרן גילרמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים