שתף קטע נבחר

הורים שכולים: נציף בבקשות נגד שחרור רוצחים

בג"ץ סירב להורות על חשיפת שמות המחבלים שאמורים להשתחרר בעסקת שליט, אז קרובי נפגעי הטרור בונים על גל פניות למחלקת החנינות במשרד המשפטים. במקביל, הם ביקשו מחברי כנסת להאריך את "חלון ההסתייגות" של 48 השעות: "זה לא מספיק זמן כדי להשמיע את קולנו"

נאבקים נגד שחרור רבי המרצחים בכל דרך חוקית: אחרי שלא קיבלו אמש (יום ג') את עזרת בג"ץ, ההורים השכולים שדורשים לחשוף כבר כעת את שמות המחבלים שאמורים לצאת לחופשי תמורת גלעד שליט, מתכוונים למצות כל אפשרות של מחאה, ומשיקים שתי יוזמות חדשות: הצפת הפרקליטות בבקשות מידע והסתייגות, ופנייה לחברי כנסת לשינוי החוק שמותיר רק 48 שעות לדיון ציבורי מלא. בינתיים, הוריו של שליט ימשיכו גם היום בניסיון - אולי אחד האחרונים - לגייס את שרי הממשלה לתמיכה בעסקה.

 

"לא שוכנענו בנימוקי השופטים. איפה הבעיה הביטחונית? אם החמאס מקבל רשימה, אז מה שיקולי הביטחון כאן?", אמר בשיחה עם ynet יוסי מנדלביץ', אביו של יובל מנדלביץ' שנרצח בפיגוע באוטובוס בחיפה ב-2003, בעקבות דחיית העתירה. הרכב בג"ץ בראשות נשיאת בית המשפט העליון,

דורית ביניש, קבע כי אין בידו להתערב בשיקולי הצנזורה הצבאית, וכי שוכנע שוכנעו ששיקולי ביטחון מובהקים עומדים מאחורי איסור הפרסום.

 

מנדלביץ' הוא חבר ארגון "שלושה אבות", שכבר פתח במהלך ששופטי בג"ץ המליצו עליו - פנייה למחלקת החנינות של משרד המשפטים. "נבקש מכל נפגעי הטרור שכבר עכשיו יפנו נגד שחרור המחבלים שרצחו את יקיריהם", סיפר. חברו ומייסד אחר של הארגון, יוסי צור, אמר שהוא מקווה כי הפרקליטות תוצף במכתבי בקשה והסתייגויות.


העותרים לבג"ץ. "איפה פה השיקול הביטחוני"? (צילום: גיל יוחנן)

 

ההליך שעליו מדבר האב השכול הוא מעין "צינור" שעליו דובר בדיונים בעתירה, וכן בפסק הדין. השופטים כתבו כי לדברי מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, עורכת הדין אמי פלמור, משפחות נפגעי הטרור רשאיות לפנות כבר בשלב זה - ובלי קשר ליידוע על העסקה, לקבל פרטים המזהים את המחבל שהורשע בפיגוע בו נפגעו יקיריהן. על יסוד פרטים אלו, המשפחות יוכלו להעביר את התנגדויותיהן מראש לשחרור מחבלים, ופלמור אף תעביר את עמדתם לגורמים המופקדים על החנינה.

 

"הממשלה מחליטה באישון ליל"

השופטים ציינו כי "למרות שלא מדובר בהסדר האופטימלי למתן הזדמנות להעלות את ההתנגדות לשחרור, הרי שבנתונים הקיימים יש בהסדר זה משום תחליף להזדמנות שיש לתת לנפגעי עבירה לממש את זכותם לפי החוק,

כך שיוכלו להביע את התנגדותם מראש למהלך באופן קונקרטי".

 

חברי "שלושה אבות" כבר שיגרו בקשה למשפחות השכולות. "הננו מבקשים מכל אחד מכם אשר מתנגד ומתרעם על שחרור המחבלים שעומדת לעשות ממשלת ישראל למלא את הטופס המצורף, ולשלוח אותו לפרקליטות", כתבו. לדברי צור, כבר אמש נרשמו מספר פניות לפרקליטות.

 

מנדלביץ' הדגיש שהחלטת בג"ץ ממש אינה סוף פסוק למאבקם. "הכוונה היא להתמקד בעיקר בנושא 48 השעות מרגע פרסום השמות, אז תינתן לנו הזדמנות להשמיע את קולנו. זהו פרק זמן קצר מאוד ואי-אפשר יהיה להתייחס פרטנית לכמות כזו של מחבלים משוחררים", אמר.  

 

בעניין זה, הם פנו לחברי הכנסת וביקשו מהם לפעול לשינוי החוק בעניין הזמן המוגבל להבעת הסתייגות משחרור מחבלים. "הממשלה מחליטה בדרך כלל באישון ליל ואז ייפתח חלון זמן של 48 שעות אשר לא יספיק לדיון ציבורי מלא וממצה בנושא. באותו זמן הציבור אמור להבין מי במשוחררים, מה עשו, כמה עשרות ישראלים רצחו ומה אמרו בזמן שהותם בכלא, האם הביעו חרטה או שמא הבטיחו לחזור לדרך הטרור", נכתב בפנייה לח"כים.

 

האבות השכולים הציעו לחברי הכנסת לשנות את החוק כך שתינתן התראה של 30 יום לפני שחרור מחבלים במסגרת עסקה.

 

אביבה ונועם - היום אצל ש"ס

בעוד לגבי המגעים עצמם נשמרת דממת האלחוט מצד ישראל וחמאס - גם בלי פרסומים רשמיים של שמות המחבלים, הדיון הציבורי הנוקב נמשך. חניכי כמה מכינות קדם-צבאיות שנדרשו לסוגייה החליטו לנסח מכתבים לראש הממשלה ולשר הביטחון.

"אסור למדינה חפצת חיים להיכנע לגרועים שבטרוריסטים ולכרוע ברך בפניהם כתוצאה מהסחיטה הרגשית האכזרית", כתבו חניכים בעלי. החיילים לעתיד הדגישו כי יגבו את ההחלטות - והדבר לא יפגע במוטיבציה לשירות משמעותי.

 

בינתיים, ממשיכים הוריו של גלעד, אביבה ונועם שליט, במסע ההשתדלות בקרב שרים, לקראת הכרעה אפשרית בקרוב בממשלה בגורל העסקה. היום הם צפויים לבוא אל שרי ש"ס, אלי ישי ויעקב מרגי, אחרי שאתמול נועדו עם יצחק אהרונוביץ', גדעון סער ולימור לבנת.

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,256 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד שליט. 1,256 ימים בשבי
צילום: רויטרס
מנדלביץ'. איפה פה השיקול הביטחוני?
צילום: דודי ועקנין
אביבה ונועם שליט. ממשיכים לפגוש שרים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים