שתף קטע נבחר

בג"ץ: המו"מ על שליט יישאר חסוי משיקולי ביטחון

הרכב בראשות הנשיאה ביניש דחה את עתירת ההורים השכולים, וקבע כי הצנזורה על פרטי עסקת האסירים נובעת משיקולי ביטחון מובהקים. עם זאת, כתבו ש"המהלכים מעוררים קשיים ודילמות מורכבות ומצדיקים דיון ציבורי"

המגעים נשארים באפילה: נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים אליעזר ריבלין ואילה פרוקצ'יה, דחו אחר הצהריים (יום ג') את עתירת ארגון אלמגור וקבוצת הורים שכולים, שדרשו מהמדינה להתיר לפרסום את פרטי המשא ומתן על עסקת חילופי האסירים תמורת החייל החטוף גלעד שליט. שופטי בג"ץ קבעו כי אין בידם להתערב בשיקולי הצנזורה הצבאית, וכי הם שוכנעו ששיקולי ביטחון מובהקים עומדים מאחורי איסור הפרסום.

  

השופטים קבעו בהחלטתם כי "ללא ספק המהלכים הננקטים לשחרורו של שליט מעוררים קשיים ודילמות מורכבות מההיבט האנושי, המוסרי, הביטחוני, המדיני והציבורי, והם מצדיקים דיון ציבורי,

 ועם זאת, לא ניתן להתעלם מהאופי הקשה והמיוחד של ההליך, שעניינים כה רגישים וקשים טרם הוכרעו בו".

 

להחלטה קדם דיון רווי רגשות אתמול, שכבר בו רמזה ביניש כי העתירה צפויה להידחות. "נאמר לנו שעדיין אין עסקה. היא מורכבת ולא מוסכמת. יש פערים בין הצדדים וייתכן שלא תהיה עסקה. במצב כזה - אין פרטים לפרסום". היום בפסק הדין נכתב כי במהלך הדיון החסוי התייצב בפני השופטים גורם מוסמך הבקיא במשא ומתן, והם לא חסכו ממנו שאלות הבהרה, במיוחד בסוגיה הנוגעת למניעת פרסומים מהטעם הבטחוני.


העותרים, אתמול בית המשפט העליון (צילום: גיל יוחנן)

 

השופטים כותבים כי בדיון זה הובהר להם אופיו המיוחד של ההליך, אשר יש בו רגישות מיוחדת נוכח הצורך להשיג את שחרור שליט בלי לסכן את חייו ונוכח המאמץ הנדרש כדי שמחיר העסקה לא יפגע בצורה ממשית ומשמעותית בבטחון המדינה. עוד נכתב בפסק הדין, כי טענת העותרים כי "כל פרטי המשא ומתן ידועים לכל המעורבים, מלבד לאזרחי ישראל" אינה נכונה, וכי יש להביא בחשבון את מעורבותם של גורמים שונים בעלי אינטרסים במהלך.

 

ההכרעות הקשות על כתפי הממשלה

השופטים אף ציינו כי הובהר להם כי אין ולא תהיה צנזורה על התבטאויות של משפחות הנפגעים ושל כל מי שמבקש לפרסם דברים אשר מתייחסים לאסירים שעשויים להשתחרר: "בנסיבות אלה נראה כי לא ימנע הדיון הציבורי העקרוני וגם תתאפשר הצגת עמדתם של המתנגדים לעסקה".

 

השופטים הזכירו את 48 השעות שניתנות לפני ביצוע העסקה להגיש הסתייגויות לבג"ץ, וכן את האפשרות שעומדת בפני המשפחות, לפנות למחלקת החנינות במשרד המשפטים ולהעביר את התנגדותן מראש לשחרור שמות אסירים מסוימים.

 

בפסק הדין נקבע לבסוף כי "למרבה הכאב והצער,

 מעמיד מצבה וגורלה של מדינת ישראל את אזרחיה ואת קברניטיה בפני החובה להתמודד עם ההכרעות הקשות והמכאיבות ביותר הנוגעות לחיי אדם... הכרעות אלה הינן על כתפי ממשלת ישראל ואין לנו אלא לעשות כל מאמץ כדי להבטיח שההחלטות תתקבלנה בהליכים ראויים ותשמרנה הזכויות של הנפגעים".

 

כזכור, בתשובת המדינה לעתירה נחשפו פרטים על העיסקה - פרטים שהיו אסורים לפרסום בידי הצנזורה. "במסגרת סיכום עם חמאס, שיאפשר את החזרת החייל גלעד שליט ארצה, נשיב, כי מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים ששמותיהם מועברים על-ידי חמאס, ואשר אפשרות שחרורם נבחנת באופן פרטני בהתאם לשיקולים שונים ועל-בסיס רציונל ביטחוני-ערכי", מסרה הפרקליטות.

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,255 ימים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ביניש וריבלין בדיון בעתירה
צילום: גיל יוחנן
גלעד שליט. מי ישוחרר עבורו?
צילום: AFP
מומלצים