שתף קטע נבחר

השבוע: "אפקט הפחד" חזר לשוק האג"ח

הורדת דירוג ליוון ותחזית שלילית לספרד שוב הזכירו למשקיעים שהמשבר הפיננסי עדיין כאן. לכך הצטרפו ההודעות על המצב הקשה בתעשייה הישראלית והתחושה שהבנק הפדרלי יעלה את הריבית בקרוב וגרמו לירידות שערים בשוקי האג"ח

רעשי הרקע והחששות מקריסת נסיכות דובאי טרם שככו, וכבר השבוע שבו המשקיעים וקיבלו תזכורת כואבת לכך שהמשבר הכלכלי והפיננסי בעולם טרם הסתיים, וזאת לאחר הורדת דירוג החוב של יוון ותחזית דירוג שלילית שניתנה לספרד. ידיעות מסוג אלו, שבו וחידשו את אפקט הפחד בעולם ובישראל והעיקו על שוקי האג"ח השונים.

 

לצד המשך הידיעות על יציאה איטית יותר מהצפוי של כלכלות העולם מהמשבר, היינו עדים השבוע למספר הודעות שליליות של חברות ישראליות, דוגמת תפרון (מתחום הטקסטיל) והחברות הפרטיות אקסאנט ו דטה סייף (מתחום ה-IT), אשר הודיעו כי ללא קבלת אשראי נוסף ו/או הזרמת כספים על ידי בעליהן, הן תאלצנה להיסגר ולפטר את עובדיהן.

 

על רקע פרסומים אלו, התקשו השבוע שוקי האג"ח להציג תשואות חיוביות, כאשר בעוד שהאג"ח הממשלתיות השקליות הקצרות עוד "הצליחו" להציג יציבות, ככל שנענו קדימה בטווח הזמן חזינו בירידות שערים חזקות יותר על העקום השקלי.

 

בין יתר ההסברים לירידות אלו ניתן למנות את נתוני האבטלה המפתיעים לטובה בארה"ב, שבעקבותיהם התחזקה התחושה כי הפד עשוי להעלות את הריבית בארה"ב בטווח זמן קרוב יותר משצפו בעבר. צעד זה עשוי לגרור העלאת ריבית אף על ידי נגיד בנק ישראל.

 

במקביל, היינו עדים ליציבות שערים באג"ח הממשלתיות הצמודות במח"מ קצר-בינוני (מח"מ, משך חיים ממוצע, הוא הזמן המשוער שבין רכישת אג"ח לפירעונה), כאשר אג"ח במח"מ ארוך יותר סבלו מירידות שערים. מדדי התל בונד 20 ו-40 נסחרו ביציבות יחסית, כאשר במדדים אלו נרשמה תנודתיות בין ימי השבוע, עם מגמה לירידת שערים.

 

מדד התל בונד השקלי רשם השבוע ירידות שערים של כ-0.5%, וזאת ככל הנראה עקב כישלון יחסי בהנפקת תעודות סל המחקות את המדד, וכן תמחור יתר ומח"מ ארוך יחסית של חלק מהאג"ח הקונצרניות השקליות, שהרתיע חלק מהמשקיעים.

 

הנפקות: תמחור יתר פוגע בשערים

גם השבוע חזינו בגל הנפקות אג"ח. בין ההנפקות שזכו להצלחה ניתן לציין את הנפקת אג"ח השקלית של כלל תעשיות 15 בדרוג A+ (מח"מ 4.8 תשואה 5.6% לא צמודה), שתיכנס בקרוב למדד התל בונד השקלי; הרחבת הסדרה צמודת המדד של אג"ח מליסרון ד' בדרוג AA-; הרחבת סדרה ב' צמודת המדד של אינטרנט זהב בדרוג A1 (שנסגרה בשער הנמוך בכ-4% משער אג"ח בבורסה, עקב היותה חסומה למסחר במהלך חצי השנה הבאה); וכן הנפקת האג"ח השקלית אידיבי ה' בדירוג A+ (מח"מ 2.8 שנים, תשואה של למעלה מ-5%). נדגיש כי עקב דירוגיהן ואיכותן, גויסו אג"ח אלו תוך גילוי ביקושי יתר, אך שערי חלק מהן ירדו בימים הראשונים למסחר עקב תמחור יתר אגרסיבי, להערכתנו, בשלב ההנפקה.

 

במקביל, יש לציין את הנפקת האג"ח השקלית צרפתי 6 בדירוג BBB+ בלבד (מח"מ 4, תשואה 8.4%), שצלחה; הנפקת האג"ח השקלית דמרי בדירוג A3 (מח"מ 4.2 שנים, תשואה 7.2%); וכן הנפקת האג"ח הצמודה דרבן 8 בדירוג A (מח"מ 4.25 שנים, תשואה 6.6%), שצלחה באופן חלקי, כאשר החברה גייסה כ- 100 מיליון שקל במקום 130 מיליון שקל כמתוכנן.

 

בהקשר זה נציין, כי הנפקות מסוג אלו לא היו צולחות בתחילת השנה, ודומה כי עודף הביקוש בשוק לאג"ח קונצרניות סייע לחברות אלו להנפיק אג"ח ואף בתשואות אשר להערכתנו נמוכות מהראוי. הראיה הטובה ביותר לכך - חלק מאג"ח אלו ירדו (ולא בצורה מינורית) בימים הראשונים לאחר הנפקתן.

 

מי ינפיק בשבועות הקרובים

עוד נציין, כי השבוע הודיעו החברות גב ים, גינדי השקעות, אלבר, אלקטרה נדל"ן, אשדר ודיסקונט על כוונתן להנפיק אג"ח חדשות ו/או להרחיב סדרות אג"ח קיימות בשבועות הקרובים. זאת, שוב, תוך ניסיון לנצל את הביקושים בשוק לאג"ח קונצרניות.

 

להערכתנו, ככל שיגבר גל הנפקות אג"ח, יהפכו השחקנים בשוק לסלקטיביים יותר, ידרשו תשואות גבוהות יותר וכן בטחונות שונים, ולפיכך חלק מההנפקות לא תצלחנה.

 

נסיים, כמובן, בחדשות מגזרת אפריקה. לאחר הדיון שנערך בשבוע שעבר בביהמ"ש, במסגרתו נשלחו הצדדים להתפשר, פורסמו השבוע ידיעות כי אפריקה תסכים לשלם לבעלי אג"ח ט' כ-20% מחובה כלפיה במזומן (ולא 7% כפי שרצתה בעבר וכפי שיקבלו שאר בעלי אג"ח לפי טיוטת ההסדר שחתמה עימן).

 

בעקבות ידיעות אלו, הודיעה נציגות אג"ח הארוכות כי לא תסכים לשנות את תנאי טיוטת ההסדר שנחתמה מולה, ולמעשה העבירה את ההחלטה לשולחנה של השופטת אלשייך במסגרת הדיון המכריע שייערך ב-20 לדצמבר.

 

גיל נויברגר הוא מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות. יריב יוריסטה הוא אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים