שתף קטע נבחר

אמריקנים לא יורשו לנהל חשבונות ני"ע בישראל

הממשל האמריקני הורה לבנקים הישראליים, שמחזיקים סניפים או שלוחות בארה"ב, להפסיק לתת שירותים במסחר בני"ע ללקוחותיהם שהם אזרחים או תושבי ארה"ב. הערכות: ההוראה תזעזע את המערכת הפיננסית

הממשל האמריקני הורה לבנקים הישראליים, שמחזיקים סניפים או שלוחות בארה"ב, להפסיק לתת שירותים במסחר בניירות ערך ללקוחותיהם שהם אזרחים או תושבים אמריקנים. ההוראה איננה מונעת מהאמריקנים להמשיך להחזיק בחשבונות בנק אחרים (עו"ש וחסכונות).

 

 

ההוראה למעשה מאלצת את הלקוחות האמריקנים, לרבות בעלי אזרחות כפולה, לחסל את חשבונות ניירות הערך שלהם בבנקים ולהעביר את הנכסים הפיננסיים לכל מוסד פיננסי אחר בארץ ובחו"ל שההוראה לא עליו.

 

ל-ynet נודע כי הנהלת בנק הפועלים אימצה את ההוראה, והורידה אותה לכל העוסקים בניירות ערך בסניפי הבנק ב-31 בדצמבר 2009. ללקוחות ניתנה אורכה של 3 חודשים לחסל את עסקי ניירות הערך עם הבנק.

 

לאומי ודיסקונט עדיין בוחנים

מבנק הפועלים נמסר כי הבנק פעל לאחר שקיבל חוות דעת משפטית בעניין משמעות ההוראה. עם זאת, אימוץ ההוראה היא עניינו העסקי של כל בנק בנפרד.

 

מבנק לאומי נמסר: "ההחלטות העסקיות של לאומי בהקשר של קשריו עם הלקוחות, מבוססות על אמות מידה משפטיות, כשמדי פעם מתבצעות התאמות בפעילויות אלה במתחייב מרוח החקיקה ומשינויים רגולטוריים שונים".

 

ל-ynet נודע כי דיסקונט עדיין בוחן את ההחלטה ואת משמעויותיה.

 

גורם בכיר במערכת הבנקאית מעריך כי הבנקים האחרים ילכו בעקבות הפועלים. הסיבה לכך הם לחצים צפויים של הממשל האמריקני שעלולים להפריע לעסקי הבנקים הישראליים בארה"ב, אם הם לא יאמצו את ההוראה.

 

גורמים בשוק ההון מעריכים כי יישום ההוראה עלול לגרום לזעזועים רציניים בשוק ההון בכלל ובמערכת הבנקאית בפרט, ואף להשפיע על שער הדולר. היקף חשבונות ניירות הערך המדוברים נאמד במיליארדי דולרים וצפויים הפסדים כבדים מהעברתם לידיים אחרות מחוץ לבנקים, ולזעזועים בבורסה בעקבות מכירת ניירות ערך של חברות ישראליות והוצאת הכספים מישראל.

 

ישראל לא יוצאת דופן

ככל הידוע ישראל לא יוצאת דופן במהלך הדרמטי, והוראות דומות יצאו מוושינגטון גם לבנקים ברחבי העולם שמנהלים עסקים עם אזרחים אמריקנים. מבנק ישראל לא התקבלה תגובה למהלך. איגוד הבנקים מסרב להגיב עליו, וגם הבורסה טרם הגיבה.

 

הרקע להוראה נובע מהכבדת המלחמה של ממשל ארה"ב בהעלמות מס ובהלבנת הון בכלל והלחץ המתמיד של הממשל על ישראל להגביר מצדה את המאבק בהלבנת הון בפרט. בעקבות המשבר הקשיחו רשויות המס האמריקניות את הפיקוח על אזרחים ותושבים אמריקנים שפועלים מחוץ לארה"ב, במטרה לאתר את מעלימי המס.

 

הלחץ נובע מפרשת UBS

רשויות המס האמריקניות החלו להקפיד לקבל דיווחים על הכנסות שהיו לאמריקנים מכל עסק כולל ניירות ערך שהיו להם מחוץ לארה"ב ולאיים בעונשים כבדים על מי שיתחמקו מחובת הדיווח (חובת דיווח אוניברסלי הוטלה לא מכבר בחוקי מס הכנסה גם על אזרחי ישראל).

 

הלחץ האמריקני וההוראה לבנקים בעולם ובישראל נבעו מפרשת בנק UBS בשוויץ. במהלכה התברר כי חשבונות הבנק הסודיים היו ל"מקלטי מס" של אזרחים אמריקנים בהיקף של מיליארדי דולרים. הבנק נדרש לחשוף את בעלי החשבונות והיקפי הפיקדונות ונאלץ להסכים לגלות כמה מאות שהיו חשודים בהעלמות מס כדי להימנע מהסתבכות משפטית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כספת בשוויץ. הכל התחיל ב-USB
צילום: רויטרס
מומלצים