שתף קטע נבחר

צילום: חיים צח

זיהום הקרקע בתעש לא טופל: "כל הגופים כשלו"

כבר בשנת 2004 מתח המבקר ביקורת חריפה על הזיהום החמור במתחם תעש במרכז הארץ ועל העובדה שהנושא הוזנח על ידי המדינה. כעת, בחלוף ארבע שנים, הוא כותב: דבר לא נעשה לטפל בקרקעות המזוהמות; כל הגופים הרלוונטיים כשלו והזיהום רק מתפשט ומחמיר

15 שנים חלפו מאז התגלו זיהומי הקרקעות ומי התהום במתחמי תעש באזור המרכז - אך עד היום, למרות החלטת ממשלה ודו"ח קודם של מבקר המדינה בנושא - דבר לא נעשה כדי לטפל בהם. בדו"ח שמתפרסם היום (ד') מצביע המבקר על כך שלמעשה הדבר היחידי שמתפתח בקרקעות אלו הוא הזיהום עצמו. 

   

בדו"ח עורך המבקר מעין מעקב על הנושא שבו עסק בדו"ח שפורסם בשנת 2004. אז הוא כתב מתח ביקורת על העובדה שהמדינה אינה מטפלת בקרקעות תעש שזוהמו כתוצאה מהפעילות התעשייתית רבת השנים, ועל שהן רוויות בחומרים כימיים רעלים המסכנים את מי התהום - מתכות כבדות, חומרי נפץ, רעלים ודלקים.

 

עוד בדו"ח מבקר המדינה:

 

בדו"ח הנוכחי כותב המבקר כי "גם בחלוף כארבע שנים ממועד הביקורת הקודמת, לא נערכו סקרי הקרקע הדרושים במתחמי תעש ולא בוצע טיפול מקיף בזיהומים הקיימים בהם". המבקר מציין כי הגופים הרלבנטיים - משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים, המינהל ותעש  - כשלו כולם בטיפול בזיהום הקרקע ובזיהום מי התהום.

 

רשות המים: הזיהום המסוכן מתפשט

את הביקורת הנוכחית ביצע המבקר בחודשים מרס עד דצמבר 2008 בתעש, במשרד הביטחון ובמינהל מקרקעי ישראל. בדיקות השלמה נערכו במשרד להגנת הסביבה ובמשטרת ישראל. הוא מציין כי הטיפול בנזקי איכות הסביבה במקרקעי תעש "נתקע" יחד עם הסחבת הארוכה בתהליך ההפרטה של השטח.

 

ההחלטה על הפרטת המתחמים התקבלה על ידי הממשלה כבר באוגוסט 2005, אך "נוכח העיכוב המתמשך בתהליך" והעובדה "שאין לדעת מתי ייצא אל הפועל", גם הליך הניקוי והטיפול במקום לא יצא לפועל. בשטח הזה מתוכננת הקמה של פרוייקט מגורים רחב ידיים, אולם הזיהום והמחלוקת על מימון הטיפול בקרקע מונעים לפי שעה את קידומה.

 

המבקר חוזר ומדגיש כי היעדר הטיפול בזיהום הוא ליקוי מהותי וחמור, המתמשך "למרות הפגיעה בציבור והסכנות לבריאותו". לא רק זאת, אלא שבדו"ח נמצא כי הנזקים הנגרמים מעיכוב זה ועלות השיקום של מקורות המים רק הולכים וגדלים. הוא מתריע על כך שהדבר היחידי שכן מתקדם במתחמים אלו הוא הזיהום עצמו.

 

על כך מסכימים גם כל הגופים המעורבים: ברשות המים למשל, הסכימו להערות המבקר בדבר אוזלת היד של הרשויות והבהירו כי זיהום מי התהום מתפשט וגרם לסגירתם של קידוחי מים ברמת השרון ובתל אביב. ברשות המים הזהירו כי הזיהום צפוי להמשיך ולהתפשט אם לא יטופל. עם זאת, ברשות המים מציינים כי למרות הסכנה למקורות המים הרי שטרם הוסדרו מקורות המימון לכך.

 

המשרד להגנת הסביבה אישר גם הוא כי הזיהום ממשיך להתפשט במקום וכי עמו צפויות לגדול ההוצאות העתידיות של הטיפול במקום. במשרד ציינו כי גם כיום לא מצויה בידם תמונת מצב מלאה באשר לזיהום הקרקע במתחמים אלו וכי למרות שגיבשו בנושא מסמכי הבנה עם משרד האוצר ומנהל מקרקעי ישראל - הרי שישנו קושי ליישם את ההבנות הללו. בשלב זה, ציינו במשרד, גם פעולות החירום שניסו ליישם במקום - לא צלחו.

 

כאמור, על השטח שיפונה רוצה המדינה להקים פרוייקט מגורים גדול, אולם סוגיית הזיהום והטיפול בקרקע מונעת זאת לפי שעה.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

הנושא הגיע אשתקד גם לפתחו של בית המשפט. עמותת "אחלה" של תושבי השרון ועמותת "אדם טבע ודין" ביקשו למנוע ממנהל מקרקעי ישראל לקדם את התוכנית להפיכת מתחם תעש לאזור מגורים, תעשייה ושירותים בטרם בוצע במקום סקר מקיף למיפוי זיהום המים והקרקע. שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, שרה גדות קיבלה את עמדת העמותות והורתה שלא לקדם את התוכנית טרם ביצוע סקרי קרקע.

 

המדינה ערערה על הפסיקה לבית המשפט העליון, וטענה כי הדרך היחידה לטהר את הקרקע היא לאפשר תחילה את אישור התוכנית ושיווקה. כך, טוענת המדינה, ניתן יהיה להשיג את מאות מיליוני השקלים הדרושים כדי לטהר ולשקם את השטח המזוהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזיהום שלא מטופל מתפשט. ארכיון
צילום: אהרון שטרול
מומלצים