שתף קטע נבחר

העולם נחלץ לעזרה: משלחות בדרך להאיטי

אובמה כבר שלח צוותים, וגם ונצואלה, מכסיקו וצרפת הודיעו על שיגור מחלצים וסיוע למדינה הענייה מהקאריביים שאדמתה רעדה בעוצמה אדירה. אלפים קבורים תחת ההריסות. בישראל, ראש הממשלה והרמטכ"ל הכריזו על משלחות סיוע

מימדי האסון בקאריביים עדיין לא ברורים, ונראה שאלפי בני אדם קבורים תחת ההריסות לאחר רעידת האדמה העוצמתית שפקדה את האיטי. בינתיים, העולם נרתם לסייע למדינה הענייה ולמודת הטרגדיות. מדינות אמריקה היו הראשונות לדווח על העזרה שבדרך, וגם בישראל כבר מתארגנת משלחת.

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר שארצו נכונה לעזור להאיטי, וצוותי סיוע כבר יצאו לאי שמדרום לקובה. מזכירת המדינה הילרי קלינטון, נמצאת בהוואי, הבטיחה סיוע מלא - הן אזרחי והן צבאי. מדינות מרכז אמריקה, כמו גם מדינות מרוחקות יותר, ובהן צרפת וטייוואן, כבר החלו לשלוח סיוע לאזור.

 

לפי הדיווחים, בניינים רבים קרסו, בהם גם ארמון הנשיאות. ככל הנראה מדובר ברעידת האדמה החזקה ביותר שפקדה את האזור ואת המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי, בעוצמה של לפחות 7 בסולם ריכטר. היא נמשכה כדקה. לפי שעה עדיין אין דיווחים רשמיים על מספר הנפגעים או על הנזק שנגרם, בשל בעיות באמצעי הקשר.

 

שגריר האיטי בוושינגטון, ריימונד אלסיד ג'וזף, קרא בראיון ל-CNN למדינות העולם לשלוח סיוע מיידי. "אני קורא לעולם, ובמיוחד לארה"ב, לעשות את מה שעשו עבורנו ב-2008, כשפגעו בהאיטי סופות הוריקן. אז שלחה ארה"ב ספינת בית חולים לחופי האיטי. אני מקווה שיעשו זאת שוב". ג'וזף גם ביקש מאזרחי האיטי המתגוררים מעבר לים לעשות מאמצים כדי לסייע לבני עמם.

 

שר החוץ של ונצואלה, ניקולס מדורו, מסר שמדינתו תשלח מטוס צבאי עם מזון משומר, תרופות ומי שתייה. זאת בנוסף לצוות של 50 אנשי חילוץ. מכסיקו, שבשנת 1985 סבלה מרעש אדמה שגבה את חייהם של כעשרת אלפים בני אדם, שיגרה רופאים, צוותים עם כלבי גישוש והצלה, וכן מומחי תשתית. 


צוותי סיוע יוצאים מטייוואן להאיטי (צילום: AFP)

 

צרפת, ששלטה בעבר באי הקאריבי, עידכנה כי תשלח שני מטוסים עמוסים בסיוע הומניטרי וצוותי חילוץ. צרפת הביעה דאגה לשלומם של כ-1,400 מאזרחיה הנמצאים בהאיטי, רובם הגדול בבירה פורט או פרינס.

 

גורם במשרד החוץ הצרפתי אמר כי כ-60 צרפתים תפסו מחסה בשגרירות צרפת. לדבריו, עד כה לא דווח על נפגעים צרפתים ברעידה,

אך יש חשש לשלומם של כ-200 זרים ששהו במלון "מונטנה" הסמוך למטה האו"ם. מבית המלון, בו היו כ-300 בני אדם, חולצו רק כמאה.

  

בינתיים, המוזיקאי מהאיטי ווייקליף ז'אן הפך לקול הבולט בקריאה הנואשת לעזרה. "אנחנו חייבים לחשוב הלאה על רעשי המשנה", הוא כתב באתר האינטרנט שלו, "האנשים יזדקקו למזון, תרופות, מחסה ועוד".

 

גם מישראל יוצאות משלחות

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בנימין נתניהו הורה לגורמים המקצועיים במשרד הביטחון, במשרד החוץ ובמשרד לביטחון פנים לפעול בדחיפות לבחון הגשת סיוע הומניטארי להאיטי.

 

"על מנת להבין את המצב בשטח וכדי שהסיוע הישראלי יהיה רלוונטי, תצא בשעות הקרובות משלחת מקצועית על בסיס אנשי פיקוד העורף למיאמי, כדי לקצר את זמן ההגעה להאיטי. כמו כן הונחה שגריר ישראל ברפובליקה הדומיניקנית לצאת ברכבו להאיטי כדי לדווח על המצב במקום", נמסר. גם שגרירות ישראל בוושינגטון הונחתה ללעמוד בקשר עם גורמי הסיוע האמריקנים לצורך תיאום.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, אישר יציאת המשלחת המונה כ-80 איש בפיקוד מפקד יחידת החילוץ הארצית (יחצ"א) תא"ל שלום בן אריה. היא תכלול כוחות חילוץ, רפואה, הנדסה ונציגי חטיבת המבצעים.

 

קצין רפואה ראשי, ד"ר נחמן אש, אמר ל-ynet שמטעמו ייצאו בערך 30-40 איש, "שזה בערך סדר גודל של יחידת טיפול נמרץ עם יכולות מתוגברות. נגייס אנשי סדיר ואנשי מילואים".

לדבריו, "על פי ניסיון העבר אנחנו נערכים לטיפול בשלב אקוטי של נפגעי טראומה והריסות, ובשלב הבא, אם יאושר להטיס בית חולים שדה, נוכל לטפל גם במחלות נוספות כמו מחלות זיהומיות".

 

ד"ר אש ציין כי בימים אלו נערך בארץ כנס בנושא רפואת חירום, במסגרתו שוהים בארץ מומחים עולמיים בתחום זה - שחלקם הוזעקו להאיטי בעקבות האסון.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, חנן גרינברג ומיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חילוץ ראשוני של ניצולים
צילום: AF
ארמון הנשיאות קרס
צילום: AFP
מומלצים