שתף קטע נבחר

כבר לא חינם: גראס רפואי ב-360 שקלים לחודש

חברת תיקון עולם, שמגדלת ומפיצה מריחואנה רפואית ל-700 חולים בארץ, החליטה לגבות 360 שקלים בחודש מכל חולה בניגוד להוראות משרד הבריאות - בנוסף לדמי רישום של 116 שקלים ולדמי גלגול של שקל לסיגריה. דובר החברה: "העסק לא מחזיק כלכלית". הממונה מטעם משרד הבריאות: "אם הם יגבו כסף, נפנה לבית המשפט"

הקץ לחלוקה בחינם של מריחואנה רפואית: חברת "תיקון עולם", שגידלה והפיצה עד כה באופן וולנטרי מריחואנה רפואית לשימושם של 700 חולים בישראל, מבקשת כעת לגבות סכום של 360 שקלים בחודש מכל חולה, ובנוסף דמי רישום חד פעמיים של 116 שקלים ו"דמי גלגול" בסך שקל אחד לסיגריה. זאת, בניגוד להוראות משרד הבריאות, שלא אישר לחברה לגבות את העלות החודשית. בחברה ביקשו להדגיש כי לא ייעשה "אף צעד שאינו חוקי ולא מאושר על ידי משרד הבריאות". 

 

"אי אפשר להחזיק את העסק כלכלית"

 "התחלנו אתמול בגביית כסף מהחולים", מאשר דובר החברה שי מאיר בשיחה עם ynet. "התשלום הוא לא עבור התרופה אלא על שירותים נלווים של שינוע התרופה ברחבי הארץ ועלות הקליניקה, והמקום שבו מחלקים את התרופה. עד

 כה החברה פעלה בסיוע של כספי תרומות ומשקיעים, אבל נוספו חולים רבים ואי אפשר להחזיק את העסק מבחינה כלכלית. כרגע התחלנו לגבות דמי הרשמה ומהשבוע הבא נגבה גם תשלום חודשי".

 

הצעד, מדגיש מאיר, נעשה מחוסר ברירה. "אי אפשר לקיים את המפעל הזה אם לא גובים כסף", הוא מסביר. "יש הרבה מטופלים ואנחנו לא עומדים בהוצאות. אנחנו מקווים שמשרד הבריאות והכנסת יסדירו את הנושא כך שהנטל לא יהיה על החולים". 

 

ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים אברבנאל ומי שממונה מטעם משרד הבריאות על מתן ההיתרים לשימוש במריחואנה הרפואית, הופתע לשמוע שהחברה החליטה לגבות תשלום חודשי. לדבריו ,"אישרנו לגבות אך ורק תשלום חד פעמי של 116 שקלים ותשלום של שקל בגין גלגול הסיגריות. אבל בשלב זה אנחנו לא מאשרים להם לגבות תשלום חודשי. להבנתי, הם צריכים אישור שלמשרד הבריאות וזה לא ניתן להם. אם הם יגבו כסף נפנה לבית המשפט ונבקש להפסיק את זה".  

 

"העול הכספי לא צריך ליפול על החולים"

מנדי לייטון-בלישה, יושבת ראש העמותה לחולים הסובלים מכאב כרוני, אמרה בתגובה: "אין ספק שיש להסדיר את חלוקת המריחואנה הרפואית ועל המגדלים לקבל תשלום הולם על ייצור התרופה כמו כל תרופה אחרת, אך אין זה צודק שכל העול הכספי מוטל על החולים. חלק גדול מהחולים הם מחוסרי עבודה. בפרט חולי הכאב הכרוני, שאינם מוכרים על ידי הביטוח הלאומי והם ללא מקור הכנסה. אני בטוחה שחלק מהחולים יפסיקו להשתמש במריחואנה הרפואית בשל התשלום". 

  

בשנים האחרונות זינק מספר החולים שמקבלים אישור להשתמש במריחואנה רפואית. בין המשתמשים נמצאים בעיקר חולי סרטן, אך גם חולים הסובלים מכאב, חולים הסובלים ממחלות דלקתיות של המעי, נשאי איידס ובאופן ניסיוני גם לחולי אסטמה  ולסובלים מתסמונת פוסט טראומטית. בסך הכל ניתנו על ידי משרד הבריאות כ-1,800 היתרים לשימוש במריחואנה רפואית, כאשר בפועל כאלף חולים צורכים את הסם.  

 

עד כה סיפקו שתי חברות את החומר ובמשרד הבריאות מבקשים להסדיר את נושא הגידול והחלוקה של החומר. נבחנים מספר מודלים בהם הקמת עמותת חולים שתרכוש במרוכז את המריחואנה הרפואית או הפצה דרך קופות החולים.  

 

בדיון שנערך לפני כחודשיים בוועדת הבריאות של הכנסת, דרש יושב ראש הוועדה ח"כ חיים כץ ממשרד הבריאות להסדיר תוך זמן קצר את נושא השימוש, הגידול וההפצה של המריחואנה הרפואית, לרבות נושא הרווח למגדלים. ח"כ כ"ץ הקציב למשרד הבריאות פרק זמן של ארבעה חודישם לצורך גיבוש התוכנית.

 

בתגובה על רצונה של "תיקון עולם" לגבות כסף מהחולים, הגיבה ח"כ רחל אדטו: "לצערי, לא חלף זמן רב ממועד הדיון בוועדת עבודה,רווחה ובריאות בו התרעתי כי קיים ניגוד עניינים מובנה בין היות החברה גם בעלת אינטרסים כלכליים לבין יכולת משרד הבריאות למנוע אפשרות של מדרון חלקלק בכל האמור להרחבת אינדיקציות לשימוש בקאנביס ופיקוח על תשלום. יש לעשות הכל על מנת להסדיר את פיקוח משרד הבריאות הן על התשלום והן על האינדקציות הרפואיות לשימוש בקאנביס".

 

 

המידע הראשוני התקבל במייל האדום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שהעול הכספי לא יפול על החולים"
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים