שתף קטע נבחר

גראס רפואי בישראל: זינוק חד במס' המשתמשים

ל-1,800 חולים בישראל יש היתר להשתמש במריחואנה רפואית - לעומת 64 בלבד לפני 5 שנים. הסיבה לזינוק: עלייה במודעות של רופאים וחולים לאופציה הטיפולית. הצפי: בתוך עשור יגדל מספרם ל-40 אלף. לאור הגידול, יבחן משרד הבריאות אפשרות שקופות החולים ירכשו את החומר עבור המבוטחים, או בתי מרקחת שישמשו כנקודות חלוקה

עלייה של מאות אחוזים בחולים בעלי היתר לשימוש במריחואנה רפואית בחמש השנים האחרונות: מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי בישראל ישנם היום 1,800 חולים שקיבלו היתר ממשרד הבריאות להשתמש במריחואנה רפואית, מהם 1,048 חולים המשתמשים בסם באופן פעיל. עד לפני חמש שנים היו רק 64 בעלי היתרים, ומספרם גדל בעיקר בשל מודעות הרופאים והחולים כאחד לאופציה הטיפולית הזו. הצפי הוא כי בתוך עשור יגדל מספר החולים המשתמשים ל-40 אלף. הנתונים הוצגו במסגרת הכנה לדיון של ועדת העבודה הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ, שתבחן בשבוע הבא בהסדרת השימוש במריחואנה רפואית.

 

מכאב כרוני ועד פוסט טראומה

הממונה מטעם משרד הבריאות על נתינת ההיתרים לשימוש הוא ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים אברבנאל. במהלך השנים התגבשו קבוצות של מחלות שלגביהן יש רק צורך בהמלצת רופא מטפל כדי לקבל את האישור. קבוצת החולים

 הגדולה ביותר הנעזרת במריחואנה הם החולים הסובלים מכאב כרוני (500 חולים). בקרב חולים בעלי היתרים זמנים, הקבוצה הגדולה ביותר היא של חולים אונקולוגיים. 

 

מריחואנה ניתנת כטיפול רפואי המיועד למניעת בחילות והקאות הנגרמים מטיפולים כימותרפיים, לצורך הגברת תיאבון של חולי איידס, לחולים הסובלים ממחלות דלקתיות של המעי, לשיכוך כאבים לסובלים מכאבים כרוניים, ובימים אלו ניתנת מריחואנה רפואית באופן ניסיוני ובפיקוחו של ד"ר ברוך, גם להרחבת כלי הנשימה לטיפול בחולי אסתמה, ולמי שסובלים מפוסט טראומה. לדברי ברוך, בימים אלה שוקלים להעניק היתרים גם לחולי פרקינסון.

  

המגדלים לוחצים על הסדרת התחום

לאור הגידול במספר המשתמשים במריחואנה הרפואית, עלה צורך להסדיר את אופן האספקה של החומר הבלתי חוקי. בשנים הראשונות לשימוש, התקבל החומר מתפיסות משטרתיות, ובמקרים בודדים קיבלו החולים היתר מיוחד לגדל שתילים לשימושם העצמי.

 

החל משנת 2006 נוצר קשר עם חבר בארגון "תיקון עולם", שהיה מוכן לגדל את החומר ולתת אותו ללא תשלום לחולים, ממניעים פילנתרופיים. האיש גידל 100 שתילים לצורך הפצה נרחבת. נכון להיום, ישנם חמישה מגדלים בהיתר משרד הבריאות. שניים מתוכם פעילים כיום, אחרים יתחילו בהפצה בחודשים הקרובים. לדברי ד"ר ברוך, משרד הבריאות מעדיף פיזור של המגדלים ברחבי הארץ, במטרה למנוע פגיעה באספקה בשל נזק ליבול, מזיקים וסיבות חיצוניות.

  

"לאורך זמן המגדלים לא יוכלו לגדל באופן פילנתרופי. כשנגיע ל-10 אלף חולים, המגדלים יצטרכו לקבל החזר הוצאות. אין ספק שבינתיים המגדלים מעוניינים להרוויח והם לוחצים על הסדרת התחום". בנוסף, החולים עצמם מבקשים לקבל את החומר בבתי מרקחת באופן מסודר ובכך להימנע מסטיגמות הקשורות בשימוש בסמים. מנגד מציעה חברת "תיקון עולם" מודל לפיו החברה תגבה תשלום ישירות מהחולים, בכפוף למצבם הכלכלי.

 

בקרוב בבתי החולים?

משרד הבריאות בוחן שני מודלים לגידול ולהפצת המריחואנה, שיהפכו את תחום הגידול והההפצה לעסק כלכלי. האפשרות הראשונה היא שקופות החולים ירכשו את החומר מהמגדלים וימכרו אותו לחולים בעלי ההיתר, כאשר חולים משני העשירונים התחתונים יקבלו את החומר ללא תשלום.

 

אפשרות אחרת, הנתמכת על ידי ד"ר ברוך, היא שמשרד הבריאות ירכוש את התוצרת מהמגדלים, ויספק אותה לחולים באמצעות בתי מרקחת שישמשו כנקודות חלוקה. החולים, מצידם, יקימו עמותה וישלמו לה סכום קבוע מדי חודש, על-פי יכולתם הכלכלית. לדברי ד"ר ברוך, "עדיף שהמגדלים לא יהיו בקשר ישיר עם החולים, כדי שלא תהיה סכנה שישפיעו

 עליהם להשתמש בזן מסוים שפחות טוב להם. בדיוק מאותה סיבה שחברות תרופות אינן יכולות לפרסם את התרופות שלהן לציבור". 

 

בתוך כך, הרוקח הראשי במכבי ציין כי בקופה נבחנת אפשרות להכניס את הטיפול במריחואנה רפואית כטכנולוגיה שתינתן לבעלי הביטוח המשלים. עם זאת, ההחלטה טעונה את אישורו של משרד הבריאות. 

 

ההחלטה על המודל המוצע צפויה להתקבל בתוך חצי שנה, אז גם יחתום משרד הבריאות על הסכמים עם שישה מגדלים נוספים. 

 

תוכנית נוספת אותה מוביל ד"ר ברוך נוגעת להדרכה שיקבלו החולים בנוגע לאופן השימוש ולתדירות השימוש במריחואנה. לדבריו, החולים יקבלו את ההדרכה מעמותת החולים. "הרבה חולים לא יודעים להשתמש במריחואנה. לא צריך קורס, מספיקה הדרכה של שעה-שעה וחצי שבה יקבלו הסבר באיזו כמות להשתמש, איך לגלגל, כמה טבק לערב בגילגול ואיך להתמודד עם תופעות הלוואי". 

 

יש לכם שאלות על הגראס הרפואי? היכנסו לפורום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב בבתי המרקחת?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים