שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: כולם מדברים על קידוחים

כל רשיון קידוח פוטנציאלי, נראה היום כמכרה זהב, וכמות הידיעות שפורסמה השבוע על תחום זה הקרינה גם על המסחר. השבוע פורסם גם כי הבורסה מתכננת לשנות את אופן קביעת הרכבי המדדים. מטרת השינוי - להקטין את כמות החילופים

שבוע המסחר התנהל בנימה חיובית, בהובלת מדד התל-טק. בסיכום שבועי עלה המעו"ף ב-0.75% ונסגר ברמה של 1155.6 נקודות. מדד תל-אביב 100 עלה בשיעור של 1.04% לרמה של 1091 נקודות ומדד התל-טק 15 עלה ב-2.9%.

 

מדדי אגרות החוב סיימו גם הם שבוע חיובי. בתחום הקונצרני בלט מדד התל בונד 40 (40 אגרות החוב הקונצרניות צמודות המדד בעלות שווי השוק הגבוה ביותר) שעלה בשיעור של כתשע עשיריות. התל בונד השקלי, אשר הושק בתחילת דצמבר, ומפגין לאחרונה חוזקה, עלה השבוע בשיעור של 1.1%.

 

שינוי הרכבי המדדים

השבוע פורסם כי הבורסה מתכננת לשנות את אופן קביעת הרכבי המדדים. מטרת השינוי - להקטין את כמות החילופים המבוצעים מדי חצי שנה בהרכבי מדדי הבורסה והעיוותים הנוצרים בעקבותיהם במחירי המניות.

 

בשוק ישנן מספר הערכות בנוגע לשינויים שיעשו, כגון: הגדלת תדירות שינוי הרכב המדד, משקל החזקות הציבור המינימאלי, מספר החברות במדדים וכו', אולם מידע רשמי טרם פורסם. מספר פעמים דנו בחשיבות כניסתן של מניות למדדים, מבחינת סחירות ושווי השוק של המניות או אגרות החוב, כך שכל שינוי יכול להיות מהותי מבחינת ציבור המשקיעים.

 

מניות בכותרת

כיל דיווחה כי בימים האחרונים נחתמו מספר חוזי אשלג חדשים לשנת 2010 בסין. מדיווחי FMB עולה כי כיל השלימה מספר חוזים למכירת סך כולל של 520 אלף טון (ואופציה ל-100 אלף טון נוספים) לסין במחיר של כ-350 דולר לטון. מדובר בחוזה גדול באופן יחסי, אך במחיר נמוך ממחירים שראינו בעבר. המניה נסחרה השבוע במגמה שלילית.

 

מניות הנפט והגז צפויות לרכז עניין רב בקרב הפעילים בשוק ההון במהלך השנה הקרובה, ולו רק בשל כניסתן של מניות מהתחום למדדים, ותגליות מאגרי הגז הגדולים מהשנה שעברה. רק השבוע התפרסמה כמות נאה של ידיעות בתחום, אשר הקרינה על המסחר בסקטור זה.

 

כל רשיון קידוח פוטנציאלי, נראה היום כמכרה זהב, ולכן שותפויות חיפוש הגז והנפט השונות מתחרות ביניהן על קבלת היתר חיפושים באזור "מד-אשדוד". מבין החברות המעוניינות לקבל נתח מה"שלל" נציין את ישראמקו, מודיעין, רציו, זרח ולפידות-חלץ.

 

גבעות, אשר דיווחה בתקופה האחרונה כי מצאה סממנים לנפט וגז בשטח הקידוח שלה, הודיעה השבוע על ממצאים ראשוניים חיוביים בבדיקות שערכה. כמובן שעדיין לא ניתן לקבוע אם מדובר בתגלית מסחרית, אך המשקיעים ראו בכך כרטיס הגרלה בעל משוואת סיכון-סיכוי מעניינת, והמניה עלתה בכמעט 9% ביום ההודעה.

 

היום (ה') פורסמו ידיעות כי בנקים בינלאומיים מסוימים יהוו חלק מהותי מהמימון הנדרש לצורך פיתוח מאגר הגז תמר. הסגירה הפיננסית מהווה אבן דרך מהותית עבור השותפות בקידוח, ועל כן ציבור המשקיעים ממתין להודעה רשמית של החברות בנושא. עם זאת, בינתיים דלק קידוחים ואבנר הבהירו כי הנושא עדיין תחת משא ומתן מול בנקים שונים.

 

חברת ארד דיווחה כי זכתה במכרז לאספקת מדי מים באנגליה בהיקף כולל של כ-36 מיליון ליש"ט. מדובר בחוזה הגדול ביותר עליו חתמה החברה עד כה. ההודעה מתווספת להודעה מהשבוע הקודם על זכייה במכרז בהיקף של כ- 2.5 מיליון דולר בהודו. אמנם מדובר בהיקף קטן יחסית, אך זוהי זכייה חשובה שכן היא מהווה דריסת רגל ראשונית של החברה בשוק ההודי.

 

רמי לוי מימש חבילה של 4.39% ממניות החברה, בהיקף של 42 מיליון שקל. ההערכה היא כי רמי לוי מכר את המניות לאחר שהבחין בביקוש גובר.

 

מאקרו

כמה אירועי מאקרו משמעותיים השפיעו השבוע על המסחר בבורסה. מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר פורסם ביום שישי שעבר והפתיע כלפי מטה כאשר נותר ללא שינוי, בעוד שהשוק ציפה לעלייה בשיעור של בין 0.2% ל-0.3%.

 

המדד הנמוך השפיע גם על הציפיות להעלאת הריבית על ידי בנק ישראל, מדד נמוך משמעו ירידה בציפיות האינפלציוניות, ולכן מאפשר לדחות את העלאת הריבית וכך משפיע באופן חיובי על אגרות החוב השקליות.   

 

השבוע פורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתוני התוצר המקומי הגולמי לרבעון השלישי של 2009, אשר העידו על עליה של 3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 1.2% ברבע הקודם, וזאת לעומת ירידה של 3.2% ברבע הראשון של 2009.

 

בנק ההשקעות מורגן סטנלי העלה השבוע את תחזית הצמיחה למשק הישראלי ב-1% ל-3.7% בשנת 2010. מדובר בתחזית גבוהה יותר מזו שפורסמה על ידי בנק ישראל והגבוהה במדינות המערב. עם זאת, בהמשך השבוע, מחלקה אחרת בבית ההשקעות החליטה שגם צמיחה של 3.7% אינה מספקת, והורידה את ההמלצה לשוק המניות הישראלי ל"תשואת שוק", וזאת בהסתמך על שני טיעונים - חשש מהעלאות הריבית, וכן המעבר הצפוי של ישראל למשפחת המדינות המפותחות בחודש מאי, מהלך שצפוי להביא לזרימת הון החוצה מהשוק.

 

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמשקלה של השוק הישראלי במדדים שמתחקים אחר שווקים מתפתחים גבוה בהשוואה למשקל הצפוי במדדים המתחקים אחר שווקים מפותחים.

 

יסמין אורנשטיין היא אנליסטית בבית השקעות כלל פיננסים. טל חודארה היא מנהלת השקעות בכלל פיננסים.


פורסם לראשונה 21/01/2010 20:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל קידוח זהב?
צילום: אסי כהן
מומלצים