שתף קטע נבחר

אג"ח השבוע: הריבית נתנה רוח גבית

החלטת הנגיד שלא להעלות את הריבית "התקזזה" עם האפקט השלילי של שווקי המניות ברחבי העולם, צעד שאיפשר סחר יציב באפיק השקלי

הטלטלה שחוו שווקי המניות בארץ ובעולם, שנבעה בין היתר עקב ההגבלות שמתכוון להטיל ממשל אובמה על פעילות הבנקים בארה"ב, צעדי הבלימה שנוקטים השלטונות בסין להקטנת מתן האשראי הבנקאי שם והורדת תחזית הדרוג לכלכלת יפן, השפיעה באופן שלילי על שווקי אג"ח בארץ ועצרה את המשך מסעם כלפי מעלה שנמשך מתחילת 2010. לצד ההשפעה השלילית של ירידות השערים בשווקי המניות על שווקי האג"ח, נהנו השבוע משקיעי אג"ח מהודעת נגיד בנק ישראל כי יותיר את הריבית במשק לחודש פברואר בשיעור של 1.25%, וזאת בהתאם לציפיות המוקדמות.

 

מעיון בהודעת בנק ישראל ניתן ללמוד כי בעקבות מדד חודש דצמבר 2009 היה נמוך מהתחזיות (ללא שינוי ביחס לצפי של 0.3%), בנוסף לירידת צפי האינפלציה הנגזרת מתשואות אג"ח הממשלתיות, שוק ההון וחזאים שונים (בין היתר עקב הירידה הצפויה במחירי החשמל), קטנו חששות בנק ישראל מהתפרצות אינפלציה מעבר לטווח היעד של הממשלה (1%-3% בשנה). בין הסיבות לכך הודגשה העצירה בעליית מחירי הנדל"ן בישראל ואף ירידה קלה בחודש האחרון.

 

בנוסף, מרוח הודעת הבנק ניתן ללמוד כי לאור ציפיותיו להמשך סביבת ריביות נמוכה בשווקי העולם, הרי שעל אף התאוששות הפעילות הריאלית במשק, הוא אינו צפוי לנקוט בצעדים אגרסיביים בתקופה הקרובה. מאידך, הבנק לא יאפשר חריגה משמעותית ממטרותיו, בפרט יעד האינפלציה, והגררות לאי יציבות במשק או במילותיו הוא: "ההחלטה להותיר את הריבית לחודש פברואר ללא שינוי ברמה של 1.25% היא חלק מתהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה 'נורמאלית', שנועד להכניס את האינפלציה לתוך היעד, לתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק תוך תמיכה ביציבות הפיננסית. המסלול יקבע בהתאם לסביבת האינפלציה, להתבססות הצמיחה במשק העולמי והישראלי ולקצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים".

 

ניתן להסיק מדברים אלו כי קטנה הסבירות להמשך מגמת העלאת הריבית על ידי בנק ישראל בחודשים הקרובים. בשורה זו תהווה רוח גבית או לכל הפחות בשורה מרגיעה לשווקי אג"ח.

 

בסופו של שבוע, "התקזז" האפקט השלילי של שווקי המניות בעולם עם הותרת הריבית על כנה, כך שהאפיק הממשלתי השקלי נסחר ביציבות שערים, ואילו אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, נסחרו בירידות שערים קלות.

 

מדד תל בונד 20 נסחר השבוע כמעט ללא שינוי ואילו מדד התל בונד השקלי נהנה מהרוח הגבית של הודעת הריבית ועלה בסיכום שבועי בלמעלה מ-0.5%. נציין כי מתחילת השנה רשם מדד התל בונד 20 עליות של כ-3% ומדד התל בונד השקלי רשם עליות של כ-3.5% - הגבוהים מהתשואה הגלומה במק"מ לשנה (כ-2%)

 

השבוע חזינו בפעילות ערה בשוק ההנפקות. חברת כנפיים הנפיקה בהצלחה אג"ח שקלית בריבית משתנה בדרוג A- ובמח"מ של כ-4 שנים. חברת בוני תיכון צלחה אף היא בהצלחה את הנפקת אג"ח שקלית בדרוג Baa2 ובמח"מ של כ-4 שנים. חברת פלאזה סנטרס הרחיבה בהצלחה (במסגרת הנפקה פרטית) את סדרה ב' שהנפיקה בעבר במח"מ של כ-3.15 שנים ובדרוג A.

 

לצידן, ממתינות לתורן הנפקות וסולידיות יחסית של אג"ח שקלית בריבית משתנה של בנק דקסיה בדרוג AA- במח"מ של כ-3 שנים וכן שטרי הון נדחים (צמודי מדד ובריבית שקלית משתנה) במח"מ של כ-9 שנים של בנק לאומי בדרוג A+.

אף חברת פרוסיד תנסה להנפיק אג"ח שקלית להמרה, ללא דרוג ובמח"מ של כ-3.5 שנים.

 

גיל נויברגר הוא מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות. יריב יוריסטה הוא אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים