שתף קטע נבחר

שטרית: "לרפורמת הקרקעות אין ידיים ורגליים"

אמר את הדברים בכנס על הרפורמה במוסדות התכנון. רון חולדאי: "אם ועדות התכנון היו עושות את תפקידן לא היה צריך רפורמה". שר השיכון התגונן: "כשדנו ברפורמה הזמן עמד בראש סדר העדיפויות שלנו, כל סעיף קיבל התייחסות"

הרפורמה במוסדות התכנון והבנייה עדיין לא הוגשה לאישור הכנסת וכבר היא סופגת קיתונות של ביקורת מראשי השלטון המקומי ומחברי כנסת.

 

 

בכנס שנערך היום (ה') במועצה האזורית דרום השרון אמר ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, כי "המבחן יהיה בסמכות וביכולת של הוועדה הארצית לפקח על הוועדות המקומיות ולמלא את מקום הועדות המחוזיות. המחוזיות לא עשו את תפקידן, כיום הן מתעסקות בתוכניות מקומיות, אולי אם הן היו מתעסקות במה שצריך לא היה צריך רפורמה".

 

חולדאי מתח ביקורת גם על הוועדות המקומיות, "יש כמה סעיפים ברפורמה שיש בהם מוקשים. חייבים לחזק את ועדות הערר. הוועדות המקומיות הן לא טלית שכולה תכלת, והאחריות שלהן תעלה ככל שיתנו להן יותר סמכויות".

 

חבר הכנסת ושר הפנים לשעבר, מאיר שטרית, התקיף גם הוא את הרפורמה והגן על ועדות התכנון שהיו תחת סמכותו בעת שמילא את תפקיד שר הפנים, "אני מקווה שהרפורמה הזו לא תעבור. קשה להאמין שביקשו לבטל את הוול"חוף (וועדה לשמירה על הסביבה החופית) וועדות נוספות. מי ישמור על השטחים הפתוחים?", אמר שטרית. 

 

"הרעיון לתת לוועדות המקומיות את היכולת לקבוע מה לבנות הוא אסון, מה שיקרה זה שבכל מקום יבנו גבוה יותר, חזק יותר ויקר יותר. מי ידאג לזוגות הצעירים? מי יפקח על ראשי הערים? הרי כל אחד מהם רוצה לבנות עוד ולהגדיל את הכנסותיו. כל יום מתעוררים עם רפורמה חדשה. אין לרפורמה הזו ידיים ורגליים. יש היגיון בוועדות המקומיות, אני לא נגד זירוז הליכים וכבר התחלנו בכך", הוסיף.

 

שטרית הסביר כי צריך לבצע שינוי בתכנון ולהכניס בו אלמנטים חברתיים שימנעו מצב בו למי שיש כסף יצמח ויגור במגדלים, ולמי שאין - יישאר בשכונות בלי יכולת לצאת משם. "להערכתי גם אם הרפורמה תעבור, הממשלה והשר הבאים ימחקו אותה. מה שמוצע כאן ברפורמה זו הצהרה שכל מה שבוצע עד כה היה כישלון".

 

"מי שלא יודע לעבוד - שילך הביתה"

שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס שעלה לנאום לאחר הדברים הקשים שהטיח חבר הכנסת שטרית אמר, "אם תוכניות לא יתקעו זמן רב בוועדות התכנון, הן יגיעו מהר יותר לצרכן הסופי, לא צריך להיות מבין גדול בתכנון כדי להבין שללא לוחות זמנים זה משפיע על כולם.

 

"שרשרת האספקה של הדירות מתחילה בתכנון. ככל שהתכנון יהיה זמין יותר יהיו יותר יחידות דיור זמינות. תהליך גיבוש הרפורמה היה ארוך, הוא עדיין בתהליך בישול אבל אני יכול להעיד שהתעמקנו והתווכחנו על כל סעיף. לוחות הזמנים הם המפתח של הרפורמה. זה הנושא שעמד בראש סדר העדיפויות גם בדיונים עם ראש הממשלה".

 

יו"ר המועצות האזוריות, שמוליק רייפמן, העריך כי היישום של הרפורמה יהיה רק בעוד 4 שנים ויאושר רק הממשלה הבאה. "אני אומר לראשי השלטון, אל תכתבו כל כך הרבה ניירות. השינוי הוא פשוט. היתרי בניה תוך חודש ימים ותוכניות מתאר תוך שלושה חודשים", אמר רייפמן.

 

"יש זילות במשאב החשוב ביותר שהוא משאב הזמן. אם הרפורמה לא תקצר הליכים לא עשינו כלום. רפורמה זה כמו מוסך אתה יודע מתי אתה נכנס אבל אתה לא יודע אם תיקנו לך טוב את הרכב או כמה זה יעלה לך. צריך לקבוע שמי שלא עומד בזמן משלם. ושלא יגידו לי שהפקידים לא יודעים לעבוד. מי שלא יודע לעבוד שילך הביתה", הוסיף.

 

אייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אמר ,"הגענו אל תיקון מספר 90 בחוק וזה אומר הכל. הרפורמה לא עוסקת במהות אלא בדרך. כל אחד מאיתנו נושא בעלויות של הבירוקרטיה. אנחנו מביאים בשורה לאזרח, כך שבוועדה המקומית העניינים שלו יטופלו באופן מהיר וביעילות. רשויות התכנון של העיר יוכלו לתכנן כמקשה אחת". עוד הוא ציין, כי "מי שחושב שיקח 4 שנים לאשר אותו, יתבדה. נשלים אותו מהר".

 

בעל תפקיד נוסף שהגן על הרפורמה הוא ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, שמאי אסיף, שהעריך כי לא התכנון הוא זה שמעלה את מחירי הדיור, אך עדיין הדגיש את הצורך בקיצור הזמנים.

 

"מנקודה מסוימת, הזמן לא עושה טוב לא לתוכנית ולא ליישוב. יש תוכניות שהזדקנו והן מאושרות רק כי כולם התעייפו. חלק גדול מהן מאושרות רק כי אנחנו יודעים שאישור נוסף של תוכניות יארך עוד זמן רב. אנחנו מנסים לבנות תוכניות לפטור מתכנון, רישיון מקוצר תוך 45 יום ורישוי מלא עד 90 יום. בימים אלה אנחנו בודקים את כל הנושאים הללו", אמר אסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד הרפורמה
צילום: דודי ועקנין
מאיר שטרית
צילום: גיל יוחנן
אריאל אטיאס
צילום: אהוד קינן
מומלצים