שתף קטע נבחר

מחר: חוק הביציות מגיע סופסוף לאישור הכנסת

10 שנים לאחר שיצא לדרך, יובא מחר חוק הביציות - שעשוי לפתור את בעיית המחסור בתרומת ביציות בישראל - לאישורה של ועדת השרים לחקיקה. המשמעות: כל אישה תוכל לתרום ביציות, התורמת תקבל תמורה כספית סמלית. היועצת המשפטית של משרד הבריאות ל"ידיעות אחרונות": "אחת החקיקות הקשות ביותר שחוקקו כאן אי פעם"

בתום הליכים שנמשכו עשר שנים יובא מחר חוק הביציות לאישורה של ועדת השרים לענייני חקיקה. החידוש המרכזי בחוק הוא מתן אפשרות לכל אישה לתרום ביציות לנשים אחרות, מה שעשוי לסייע מאוד לנשים שממתינות זמן רב לתרומת ביצית.

 

על פי המצב החוקי הקיים כיום, רק נשים שעוברות טיפולי הפריה בעצמן יכולות לתרום ביציות לנשים אחרות. לפני 10 שנים, בעקבות "פרשת הביציות‭,"‬ שבה נגנבו ביציות מנשים שעברו טיפולי הפריה, הופסקה כליל תרומת הביציות בישראל, ונשים הזקוקות לתרומה נאלצות מאז לנסוע לחו"ל כדי לרכוש ביציות בתשלום.

 

"אחת החקיקות הקשות אי פעם"

לפני עשר שנים החלו במשרד הבריאות בהליכים לחקיקת חוק הביציות שנועד להסדיר את הנושא של תרומות ביציות על ידי נשים מתנדבות. בכנסת הקודמת

עבר החוק בקריאה ראשונה, אולם הכנסת התפזרה לפני שהחוק הספיק לעבור בקריאה שנייה ושלישית. בדיון מחר יבקש משרד הבריאות להעביר את החוק היישר לקריאה שנייה ושלישית מכוח "חוק הרציפות‭."‬ החוק אמור להיכנס לתוקף חצי שנה לאחר שיעבור בקריאה שנייה ושלישית.

 

"לא בכדי לקח כל כך הרבה זמן לחוקק את החוק הזה‭,"‬ אומרת עו"ד מירה היבנר הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות. "זוהי אחת החקיקות הקשות ביותר שחוקקו כאן אי פעם. אנחנו דנים בדיני נפשות, במוסר, באתיקה ובדת.

 

"מדברים על פעולה שיש לה השלכה על הדורות הבאים, ויש פה מגוון גדול של נושאים שהיה צריך לתת עליהם את הדעת כדי שכולם ייצאו נשכרים ולא נפגעים. אני מקווה שכעת נוכל סוף-סוף להתחיל להכין את התקנות ונוכל להביא מזור לכל הנשים שממתינות לו‭."‬

 

החוק קובע כללים לתרומת ביציות, הן באשר לזהות התורמת והן באשר לאופן השימוש בתרומה. על פי החוק, התורמת צריכה להיות בת ‭35-21‬ ובריאה בגופה ובנפשה. כל אישה תוכל לתרום ביציות לכל היותר שלוש פעמים, ובין תרומה לתרומה חייבת לחלוף לפחות חצי שנה. כל תורמת תוכל לתת מהביציות שלה לתשע נשים לכל היותר.

 

"החרדים לא התנגדו"

בעבור התרומה תקבל התורמת פיצוי כספי ששיעורו טרם נקבע, אולם ככל הנראה מדובר באלפי דולרים בודדים שנועדו לפצות את התורמת על אובדן ימי

עבודה ועל ימי מחלה. המטרה תהיה להימנע ממתן תמריץ כלכלי לתרומה, מה שעלול להוביל לשוק תרומות בלתי חוקי. הנתרמת תשלם אגרה כלשהי בעבור הביצית, אך גם גובהה של זו טרם נקבע.

 

בנוגע לשימוש בתרומה נקבע שמקבלת התרומה והתורמת צריכות להיות מאותה דת, ושתיהן צריכות להישאר אנונימיות לכל אורך התהליך. התורמת והנתרמת יכולות להיות נשואות או פנויות.

 

בכל בית-חולים תוקם ועדת אישורים שתאשר את התרומה. בוועדה יהיו חברים רופאים, משפטנים, אנשי אתיקה ובמידת הצורך גם אנשי דת. במקרה שתורמת הביצית היא אישה נשואה, תיידע הוועדה את מקבלת התרומה על כך. במקרה שהתורמת תרצה לתרום ביצית לבת משפחתה, יובא המקרה בפני ועדת חריגים בראשות רופא, וזו תוכל לאשר את התרומה.

 

במקביל יוקם מאגר רישום מרכזי של תורמות ושל נתרמות שיעקוב אחר מספר התרומות וחלוקת הביציות. כל הפרטים במאגר הזה, שינוהל על ידי רופא גינקולוג, יישמרו באופן חסוי.

 

מאגר חשוב נוסף שיוקם יהיה של יילודים שנולדו כתוצאה מתרומת ביציות. המאגר הזה ינוהל בבית-המשפט תחת פיקוח של רשם האימוצים. "פנקס היילודים ישמש בכל אותם מקרים שבהם גבר ואישה שעומדים להינשא חוששים שהם אח ואחות‭,"‬ מסבירה עו"ד היבנר הראל. "רשם הנישואים יוכל אף הוא לפנות ולברר לפני אישור נישואים אם מדובר באח ואחות, אולם זהותם של כל הנוגעים בדבר תישמר באופן אנונימי לחלוטין‭."‬

 

לפני הבאת החוק לאישור ערכו אנשי משרד הבריאות שיחות עם בכירים בקהילה החרדית כדי להסביר להם במה מדובר. "ישבתי עם גדולי הרבנים והסברתי להם על עקרונות החוק‭,"‬ אומרת עו"ד היבנר-הראל. "המפגשים נערכו ביוזמתו של הרב ליצמן, ומשהובהר להם מה רוח החוק הם לא הביעו התנגדות‭."‬

 

כתבנו גואל בנו מוסיף: ד"ר נתן לויט, שנעצר לפני כחצי שנה ברומניה באשמת סחר בביציות, הגיב אתמול בשמחה על החוק החדש. "זו בשורה טובה לנשים‭,"‬ אמר. "אני מקווה שהחוק יפתור את הבעיה‭".

 

‬עיקרי החוק 

  • מי יכולה לתרום? בת ‭,35-21‬ בריאה בגופה ובנפשה, נשואה או פנויה
  •  כמה אפשר לתרום? שלוש פעמים בהפרש של חצי שנה

 

  •  מה התמורה? אלפי דולרים בודדים, פיצוי על אובדן ימי עבודה ועל ימי מחלה

 

  • מי יכולה לקבל תרומה? בת לאותה דת, נשואה או פנויה

 

  •  אילו מנגנוני פיקוח יוקמו? 

א. ועדת אישורים שתאשר מראש את מתן התרומה  

ב. ועדת חריגים שתוכל לאשר בקשות לתרומה בתוך המשפחה (למשל מאישה לאחותה)  

ג. ועדת מעקב שתפקח על רישום התרומות ועל חלוקת הביציות  

ד. מאגר רישום של ילדים שנולדו מתרומת ביציות (כדי למנוע נישואי אחים)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בקרוב אצלכן. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים