שתף קטע נבחר

ביה"ד: כן להסתדרות - לא לכוח לעובדים

עובדי אקרשטיין בירוחם ניהלו מאבק קשה והצליחו להקים ועד תחת "כוח לעובדים". אבל בית הדין לעבודה מנע מעובדי המפעל בירוחם להתאגד בנפרד, קיבל את עתירת ההנהלה, וקבע כי ההסתדרות תייצג את העובדים ב-3 מפעלי החברה

פועלי כל העולם התאחדו? אפילו פועלי אקרשטיין לא מצליחים. אחרי מאבק ממושך, שבו הצליחו עובדי מפעל אקרשטיין בירוחם להקים לעצמם ועד עובדים שייצג אותם ולכפות על ההנהלה להכיר בקיומו, החליט היום (ד') בית הדין לעבודה כי ארגון "כוח לעובדים" שהקים את הוועד - לא ייצג אותם.

 

 

בית הדין הארצי לעבודה קיבל בכך את עתירתה של הנהלת אקרשטיין, וקבע שההסתדרות, ורק היא, תייצג את העובדים בשלושת מפעלי אקרשטיין, כולל עובדי המפעל בראש פינה והמפעל באשדוד, שהתארגנו במסגרת ההסתדרות, ועובדי המפעל בירוחם שלא רצו בה.

 

"חברת אקרשטיין תעשיות בע"מ, על כלל אתריה, היא יחידת מיקוח אחת (ארגון שבו העובדים יכולים להתאגד, ת.ג)", וכי לעת הזו, ההסתדרות הכללית היא ארגון העובדים היציג של כלל עובדי החברה", נכתב בפסיקה. הנימוק: מניעת כפילות בין ארגוני העובדים; ומכיוון שההסתדרות מייצגת עובדי שני מפעלים, לעומת אחד שהתארגן תחת כוח לעובדים - ניתנה במקרה זה עדיפות להסתדרות.

 

צריך איזון

"יש צורך באיזון בין חופש ההתארגנות של העובדים לזכותו של המעסיק לנהל את מפעלו", קבע נשיא בית הדין, סטיב אדלר, בפסק הדין, "פיצול יחידת המיקוח (כך שעובדי ירוחם היו מייצגים את עצמם בנפרד מהעובדים במפעלים האחרים, ת.ג) עלול להחליש את כוחם של העובדים לפעול לשיפור תנאי עבודתם. קיומה של יחידת מיקוח אחת לכלל עובדי המפעל תסייע בשיפור תנאי העבודה של קבוצות עובדים חלשות באמצעות כוח המיקוח של קבוצות עובדים חזקות.

 

"הפיצול היה עלול להביא לכך, כי הקבוצות החזקות ישיגו תנאי עבודה טובים וישאירו מאחור את קבוצות העובדים החלשות. ריבוי ארגוני עובדים יציגים בחברה אחת, עלול לגרום לחוסר יציבות במקום העבודה, שתהא נעוצה בסכסוכים בין קבוצות עובדים ובין ארגוניהם היציגים. הכרה ביחידת מיקוח רבות בתוך חברה אחת עלולה לגרום לערעור יציבות יחסי העבודה במשק". ההחלטה קובעת שעל אף שהוועד יהיה כפוף להסתדרות , העובדים שיבחרו בכך יוכלו להיות חברים ב"כוח לעובדים ולהיבחר לוועד.

 

את הנהלת אקרשטיין ייצגה בהליך עורכת הדין שלומית גוטרמן ממשרד תמר גולן.

 

"העובדים אינם מרצפות". האמנם?

 כפי שנחשף לראשונה ב-ynet, החליטו עובדי המפעל בירוחם להתארגן ולהקים ועד, במטרה לשפר את תנאי עבודתם, שלטענתם הורעו בשנה האחרונה. העובדים התארגנו במסגרת ארגון "כוח לעובדים". ההנהלה סירבה להכיר בהתארגנות ולנהל משא ומתן עמה, וגם, לטענת העובדים, התנכלה לאלו שהיו שותפים להקמת הוועד. העובדים עתרו לבית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע, שאישר את ההתארגנות בטענה ש"העובדים אינם מרצפות".

 

בשלב הזה נכנסה לתמונה ההסתדרות, והחלה לארגן את עובדי המפעלים האחרים של אקרשטיין באשדוד ובראש פינה. הנהלת אקרשטיין, שסירבה להכניס נציגים של כוח לעובדים למפעל בירוחם, הסכימה לארח את נציגי ההסתדרות, וגם מיהרה להכיר בוועד שהקימה. זאת, ככל הנראה, כיוון שההסתדרות נחשבת לארגון פרגמטי יותר מ"כוח לעובדים".

 

ההסתדרות הצליחה להקים ועד ולהשיג את תמיכתם של רוב העובדים בראש פינה ובאשדוד, וטענה כי היא אמורה לייצג את העובדים בכל מפעלי אקרשטיין, מאחר ומדובר בחברה אחת והיא מייצגת את הרוב. זאת, למרות ש-80 עובדים מירוחם חתמו על עצומה שבה נכתב כי הם אינם רוצים את ההסתדרות במפעל.

 

בית הדין בבאר שבע לא קיבל את עמדת ההנהלה, אך היא עתרה לבית הדין הארצי וערערה על החלטת בית הדין בבאר שבע, וכאמור, הערעור התקבל.

 

מ"כוח לעובדים" נמסר בתגובה: "אנחנו מאוכזבים מהחלטת בית הדין. ההחלטה התעלמה משיקולים חשובים ושהיא תקשה על מימוש זכות ההתארגנות של העובדים בעתיד".   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי אקרשטיין: ההסתדרות תייצג אותם
צילום: הרצל יוסף
נשיא בית הדין לעבודה, סטיב אדלר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים