שתף קטע נבחר

מתלבטים איזה יין לקנות לפסח? קבלו כמה טיפים

אדום או לבן, כמה בקבוקים צריך לקנות, איפה הכי כדאי לבצע את הרכישה, האם יין יקר הוא בהכרח טוב יותר ומה עושים עם כל היין שנשאר לאחר ארוחת החג? מומחים מענף היין הישראלי עונים לכל השאלות

הדילמה איזה יין לבחור בעת הקניות לארוחת החג אינה פשוטה. מסביב לשולחן יהיו לא מעט אורחים, וטעמם של כל אחד מהם קרוב לוודאי שונה מזה שיושב לצידו. מומלץ לדאוג שעל שולחן החג יהיה מבחר יינות כך שכל אורח ימצא יין הערב לחיכו: יין לבן חצי יבש, יין לבן יבש, ויין אדום. בארוחת החג עדיף לא להתפשר על איכות היין, בדיוק כפי שאין מתפשרים על איכות האוכל. אפשר לבחור יינות קלאסיים ומוכרים ואפשר להפתיע עם זני ענבים חדשים, עם יינות מבעבעים ועם יינות קינוח לסיום. ואפשר גם וגם. כמובן, עבור הילדים, לא לשכוח תירוש. ובכלל, גיוון, התנסות וסקרנות הם שם המשחק בעולם היין.

 

 

חווית היין מתחילה כבר בעת רכישתו. המבחר העצום, התוויות הצבעוניות והמושכות, בקבוקים בצורות ומסוגים שונים אשר כל אחד מהם כמו רוצה לספר את סיפור היין שבתוכו. אולי בזכות כך הופך תהליך רכישת היין למרתק ובעיני המשוגעים לדבר אפילו לסוג של בילוי. ריכזנו עבורכם מספר עצות מיקבים שונים, שיקלו עליכם בתהליך הבחירה.

 

טיפים באדיבות יקבי כרמל:

 

איזה יין לבחור?

קודם כל את זה שאוהבים, זה הכי חשוב. במהלך הארוחה מומלץ לעבור מהיין הקל אל הכבד. מהלבן אל האדום, מהצעיר למבוגר יותר ומהפשוט יותר ליוקרתי. הכי חשוב – לא לחשוש, זו אינה תורה מסיני ולכל מנה ולכל סיטואציה יש תמיד יותר מסוג יין אחד מתאים.

 

מה לצפות מיין טוב?

קודם כל שיהיה טעים, הרי בסופו של דבר על היין לגרום הנאה ללוגם ממנו. דרישה בסיסית היא להיעדר פגמים, למרות שהללו נדירים למדי בתעשיית היין המודרנית. לצד אלו נחפש עוצמה של ריחות וטעמים יחד עם מורכבות ורב גוניות. יין טוב צריך לספק גם תמורה טובה למחירו, בין אם מדובר ביין פשוט וזול ובין אם זה יין יקר. את איכות היין תמיד צריך לבחון ביחס למחירו.

 

יין יקר יותר טוב יותר?

לא בהכרח, ותמיד יהיו מעט יוצאים מן הכלל, אך לאורך זמן לא ניתן לגבות מחיר גבוה על יין שאינו מצדיק זאת. כמו תמיד, גם פה קובעים חוקי ההיצע והביקוש. עבור יין איכותי יותר מוכן הצרכן בצדק לשלם יותר, ממש כמו בכל מוצר אחר. יקב בעל מוניטין יקפיד תמיד על התמורה שהוא מספק עבור מחיר היין. ובכלל ניתן להגיד שמחירי היינות הישראלים מספקים איכות מצוינת עבור כל רמות המחיר.

 

מה משפיע על איכות היין?

יצרני יין אוהבים להגיד שאת היין עושים בכרם. זאת על מנת להדגיש את החשיבות המכרעת שיש לאיכות הענבים, לרמת הסוכרים, החומצות ולמרכיבי הטעם והניחוח שלהם. מלבד איזור הגידול יש חשיבות רבה לאופן הטיפול בכרם, לרמת היבולים ולכמות שעות העבודה המושקעות. מענבים גרועים לא ניתן לעשות יין טוב אבל מענבים טובים ניתן גם ניתן להפיק יין רע. כאן נכנס לתמונה חלקו של היקב, רמת הידע, הציוד וההקפדה על הפרטים. גם לשימוש בחביות עץ אלון, ביינות המצדיקים זאת, יש עלויות נכבדות ביותר. כך שבסיכומו של דבר ניתן להגיד שלא כל יין יקר הוא בהכרח יין טוב, אבל יין טוב יהיה כמעט תמיד יקר. 

 

כמה יין לקנות?

בקבוק יין סטנדרטי של 750 מ"ל מכיל ארבע עד חמש כוסות יין ומספיק לארבעה סועדים בערך, תלוי כמובן במידת אהבתם ליין. מומלץ (במיוחד באירועים חשובים) להחזיק בקבוק נוסף למקרה שהיין נגמר. גם אם בסופו של דבר לא היה בו שימוש תמיד ניתן ליהנות ממנו ביום אחר.

 

טיפים באדיבות יקבי רמת הגולן:

 

איזה יין לקנות?

הגיוון מוסיף: כדאי לגוון בסוגי היין שאתם קונים לארוחה, כדי שיתאימו לטעמם האישי של כל המוזמנים. חשוב לקנות גם יין לבן וגם יין אדום ולהגדיל את המבחר כך שיוסיפו עושר ועניין לארוחה. התאמת היין לאוכל חשובה, אך מה שחשוב יותר הוא הטעם האישי שלכם. כך למשל, ניתן עם בשר לבן (עופות וכו') לשלב יינות לבנים.

 

איפה לקנות?

יין ניתן לרכוש ברשתות השיווק, אך מומלץ לקנות גם בחנויות המתמחות, בהם תקבלו עזרה מקצועית ותוכלו לוודא שהמוצר שאתם מקבלים נשמר כראוי והינו באיכות גבוהה. אל תתפתו לרכוש יין במקומות בהם לא שומרים עליו בהתאם גם אם המחיר אטרקטיבי. יין הוא מוצר רגיש בעיקר לשינויי טמפרטורה וחום. לאחר הרכישה אל תשאירו את היין ברכב, החום פוגם ביין.

 

איך קונים?

יינות צעירים חשוב לקנות מבצירים אחרונים ואם משקיעים ביינות מתיישנים, אז מומלץ לעשות זאת רק בחנות יין מתמחה ששומרת על היינות בהתאם.

 

סוגיית גביעי היין:

כיום ישנם בחנויות המתמחות מבחר רב של גביעי יין מקצועיים שמוסיפים ואף מעצימים את חווית השתייה. רצוי שיהיה לכם בבית כוסות נפרדות ליין לבן וליין אדום, אך בהחלט ניתן להסתפק בכוסות אחידות אם אתם פחות מקפידים.

 

באיזה טמפרטורה צריך להגיש את היין?

את היינות הלבנים יש לצנן מספר שעות לפני (לא להתפתות להכניס אותם לפריזר) ולדאוג שהיין ימשיך להיות קר במהלך הארוחה. לשם כך יש להשתמש בשמפניירה (מעין דלי בו ממלאים קרח וגם מים). יינות אדומים יש לשתות בטמפרטורה של 18-20 מעלות.

 

איך מאחסנים? 

אם בכל זאת נשאר לכם יין (סגור) לאחר הארוחה ואין לכם מקרר יין, שימו אותו בארון חשוך כמה שיותר קרוב לרצפה ואל תשמרו אותם לאורך זמן. העיקרון שצריך להנחות אתכם הוא לקנות ולשתות. יין שנפתח אפשר להחזיק עד שלושה ימים מפתיחתו. יין לבן, ויין קינוח - יש לשמור במקרר. ניתן להשתמש במשאבת ווקום על מנת שהטעמים והניחוחות של היין יישארו לאורך זמן, אך עדיין, לאחר שלושה ימים, עדיף לבשל איתו.  

 

טיפים באדיבות יעקב בקשי מנכ"ל SMEG ישראל:

 

איך בוחרים יין?

כדאי לקבוע מראש איזה סכום מעוניינים להשקיע בקניית היין ולוודא שרוכשים יין איכותי. יין לא כדאי לקנות בלחץ של זמן - מומלץ להגיע לחנות היין בנינוחות ובלי הגבלת זמן. רצוי לבחון את המגוון שהחנות מציעה ורק אז לרכוש את היין המתאים.

יש להתאים את היין לאופי האירוע. אם מדובר במסיבת יום הולדת בקיץ נרכוש יין שונה מזה שנגיש בערב חורפי. לארוחה בשרית יתאים יין מסוים, שונה מזה שיתאים לפיקניק בטבע. רצוי מאוד לרכוש בחנויות המאחסנות את היין בתנאים אופטימלים המבטיחים את שמירת איכותו. בכל חנות יין המכבדת את עצמה ניתן לטעום את היין שמעוניינים לרכוש. מומלץ לטעום מהיין ורק אחר כך לקבל החלטה. יש לבדוק את גובה היין בבקבוק: ככל שהמרחק שבין היין לפקק קצר יותר היין יהיה טוב יותר ויישמר לתקופה ארוכה יותר ולהיפך. כדאי לרכוש יין שגובה פני היין הוא גבוה מ-4 סנטימטר מהפקק.

 

איך בוחרים כוס יין?

מומלץ לרכוש כוס שקופה וצלולה עשויה מזכוכית עדינה ובעלת נפח גדול. לשתיית יין לבן, כדאי להצטייד בכוס בעלת נפח קטן יותר, אך עם רגלית ארוכה. יין לבן מגישים קר, לכן אוחזים את הכוס ברגל. לשתיית יין אדום רצוי לרכוש כוס בעלת נפח גדול יותר, עם רגלית קצרה. הדבר מאפשר ליין "לנשום" ולשחרר את הארומה וטעמים שבו. לשתיית שמפנייה - כוס רחבה ופתוחה או כפי שנהוג כיום, כוס גבוהה וארוכה המאפשרת שמירה טובה של בועות המשקה. לשתיית ברנדי, כדאי כוס עם פתח גביע קטן ורגלית קצרה מאוד. אוחזים את הכוס כך שכף היד עוטפת את הכוס ומחממת את הברנדי.

 

איך מוזגים ושותים את היין?

כמות יין למזיגה היא חצי כוס עד שלושת רבעי הכוס. מומלץ לקרר יין אדום כחצי שעה לפני הגשתו, בטמפרטורה של כ-17 מעלות. יש למזוג את היין כמה דקות בטרם הגשתו. לטעימת היין שלושה שלבים: התבוננות (צבע, סמיכות), הרחה (ארומה, בוקה) ולבסוף טעימה.

 

איך מאחסנים יין?

יש לאחסן בקבוק יין בשכיבה במקום קריר ואפל. אחסון היין בעמידה עלול לגרום לפקק השעם להתייבש, להקשות על החליצה או לפגוע באיכות היין. למקצוענים וחובבי היין, מומלץ לרכוש מקרר יין ולאחסן בו את היין. האקלים הישראלי אינו מאפשר שמירה על יין לאורך שנים. בקבוק יין שנפתח ועשו בו שימוש, יש לאחסן בעמידה ובקירור, כדי לשמור על איכותו.

 

טיפים באדיבות "הסקוטית":

 

יין אדום לבשר, יין לבן לדגים ?

התשובה הטובה ביותר לשאלה היא - לא בהכרח. למרות הנטייה הרווחת כיום, לא כדאי למהר  ולהספיד כלל שחוק וישן זה אך יש בהחלט צורך להתאימו לפתיחות התרבותית והשינויים החלים לא רק בתחום היין והאוכל, אלא בכלל. מומלץ להתאים את עוצמת הטעמים של האוכל עם זו של היין על מנת שאחד מהם לא ישתלט על האחר.

 

איזה יין להביא כמתנה?

כשקונים יין כמתנה רצוי תמיד לשדרג כלפי מעלה את איכות היין ולהביא יין מסדרה יוקרתית יותר. חובבי יין תמיד ישמחו לקבל יין חדש שרק יצא לשוק. בנסיעה לחו"ל מומלץ להביא למארחים, כמובן, יין ישראלי. יחד עם זאת, כל יין שאהבתם והוא לטעמכם האישי ישמח את מי שיקבל אותו.

 

מה ניתן ללמוד מהתווית?

מלבד המסר השיווקי שמעבירה התווית ניתן למצוא על גביה מידע רב וחשוב אודות אופי היין שאנו שוקלים לרכוש: שם היקב - שיקול חשוב בעת רכישת יין. שם הסדרה או לוגו הסדרה - חלק גדול מהיינות משויכים לסדרות המאפיינות אותם מבחינת איכות ומחיר. שם זן הענבים (ביינות זניים בלבד) - זן הענבים מעיד במידה רבה על אופי היין הנגזר מאופי הזן. שנת הבציר - מעבר להבדלי האיכות בין שנות בציר שונות, ציון שנת הבציר מעיד על גיל היין. אזור הגידול - אחד הגורמים החשובים ביותר המשפיעים על איכות היין. אחוז כוהל - חובה לציין את אחוז הכוהל על גבי התווית. התווית האחורית - מידע רב נוסף אודות היין מצוי לעיתים קרובות על גבי התווית האחורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הכי חשוב - בחרו יין שאתם אוהבים
צילום: סי די בנק
נסו לקלוע לטעמם של כל האורחים
צילום: סי די בנק
מומלצים