שתף קטע נבחר

פסח ללא תשלום: מטיילים אבל לא משלמים

אם עד עכשיו חשבתם שבשביל כיף צריך לשלם, כדאי שתחשבו שוב. רגע לפני שאתם יוצאים לטייל, קבלו 10 אטרקציות שלא כדאי לפסוח עליהן, במיוחד כשהן בחינם במשך כל השנה

כמו כל ישראלי טוב, גם אנחנו נוהגים לחפש איפה מסתתר הקאץ' במתנות שניתנות לנו בחינם. לרגל חג הפסח ונדידת בני ישראל מדן ועד אילת, כמו גם מזג האוויר המשופר, הגיע הזמן לנפץ את המיתוס: לא כל דבר עולה כסף!

 

 

זאת ועוד, אפשר ואף כדאי לצאת מהבית בהרכב משפחתי מלא, לטייל ולספוג קצת תרבות מבלי להוציא ולו אגורה שחוקה. אל תחפשו את המלכוד - כי אין כזה; הכניסה חופשית ולא רק בחול המועד פסח. פיתחו את הראש, התניעו את המכונית וברוח חג החירות הכירו כמה אטרקציות שיש לארצנו הקטנה להציע ללא תשלום, כל השנה.

 

1. גן הבהאים

הפלא האגרונומי בחיפה, שמכונה גם הגן הפרסי, מתבלט באסתטיקה יוצאת דופן: כל עלה מונח במקומו, הדשא לעולם ירוק והטרסות הייחודיות, שידועות גם כגנים התלויים, מצוחצחות תמידית. במתחם פזורים ספסלים לרווחת המטיילים השקטים.

 

מה בחינם: כניסה לגן וסיור מודרך שנמשך כשעה, ומתקיים בכל ימות השבוע למעט ימי ד'


אסתטיקה יוצאת דופן. גן הבהאים (צילום: באדיבות המרכז הבהאי העולמי)

 

2. מוזיאון ראלי

הזוג הארי ומרטין רקנאטי הקימו את מוזיאון ראלי בקיסריה כדי להציג את אוספי האמנות שלהם. במתחם שני מבנים מרשימים לא פחות מהיצירות: האחד נבנה כווילה ספרדית, ובשני חצר שנבנתה בהשראת ארמון אלהמברה בגרנדה שבספרד.

 

מה בחינם: כניסה וגישה חופשית לכל אוספי המוזיאון

 

3. מוזיאון השומרוני הטוב

סיבה מרכזית להגיע למוזיאון השומרוני הטוב שליד מעלה אדומים היא ההזדמנות לראות ממצאים ארכיאולוגיים ממקומות כיהודה, שומרון ורצועת עזה. באתר שרידים של אכסניית השומרוני הטוב, רצפת פסיפס שלמה ומקורית מבית הכנסת של עזה הקדומה ובורות מים קדומים. הבעיה היחידה היא מחסור במידע על אודות המוצגים.

 

מה בחינם: כניסה חופשית


לראות ממצאים ארכיאולוגיים. מוזיאון השומרוני הטוב (צילום: יאיר זיידנר)

 

4. חוות חפציבה

החווה החקלאית שעל גדות נחל חדרה הוקמה על שטח שקנה גואל האדמות יהושע חנקין. ברבות השנים המבנים ניזוקו, והחווה פורקה וננטשה. לפני כתריסר שנים חברת החשמל החליטה לשקם את חוות חפציבה כחלק מפרויקט בניית מוזיאון ומרכז הדרכה של החברה. בחווה המשוקמת אפשר לסייר כיום ולראות, בין השאר, את אמת המים, בתי הפועלים ובריכת ההשקייה. מעבר לסיפור ההיסטורי אפשר לצפות על להקות קורמורנים.

 

מה בחינם: סיורים מודרכים בימות השבוע עד רדת החשיכה, לא כולל שבתות וחגים


הוקמה על שטח שקנה יהושע חנקין. חוות חפציבה (צילום: יוסי וייס)

 

5. רמת הנדיב

השמורה המרשימה ביופיה ובממדיה, בין זיכרון יעקב לבנימינה, שייכת למשפחת רוטשילד וכוללת, בין היתר, את קברם של בני הזוג הברון אדמונד דה רוטשילד ורעייתו אדלאיד. בשמורת רמת הנדיב יש גן זיכרון נגיש לנכים, מדשאות וגם מרכז מבקרים עם גלריה, שבה מוצג סיפור המשפחה. ליד אחוזת הקבר, בתוך חורשה של עצי אורן, חרוב וזית, יש אתר פיקניק מוסדר ובו כל המתקנים הנדרשים לפיקניק כהלכתו.

 

בשמורה עוברים גם שלושה מסלולי הליכה, והצועדים בהם יהנו מנופים ירוקים עם תצפיות אל הכרמל והחוף. המסלול הקצר ביותר (הכחול) מוביל לעין צור, שם אפשר להתרשם משרידים ארכיאולוגיים של התיישבות קדומה ובהם ניקבת מים, בית מרחץ רומי, וארמון מבוצר מימי הורדוס.

 

מסלול ארוך יותר (האדום) מוביל לחורבת עקב, חווה מהתקופה הביזנטית. החורבה יושבת על שפת מצוק המשקיף אל הים התיכון, הנוף מרהיב, ואת הפסקת הקפה כדאי לתכנן לכאן. מסביב לחורבה אפשר למצוא בשפע צמחים לתה, ועד שהמים ירתחו הילדים יוכלו לצפות במכוניות שנוסעות על הכביש, אי שם למטה, ונראות כמו משחק לגו. מסלול נוסף (הירוק) מוביל לאזור שבו כלוב אִקלום גדול, שמשמש תחנה לשיקום והשבת עופות דורסים אל הטבע.

 

מה בחינם: הכניסה לגן הזיכרון ולפארק, הכניסה למרכז המבקרים והגלריה 


גן זיכרון מונגש, מדשאות ומרכז מבקרים. רמת הנדיב (צילום: עומר יגאל)

 

6. מוזיאון הכט

במוזיאון הקטן, האיכותי והלא כל כך מוכר לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה מוצגת תערוכת קבע של התרבות הפיניקית, שבה אפשר ללמוד, בין היתר, על הכתב ומנהגי הקבורה שלהם. חדר שלם מוקדש לספינה מהמאה ה-5 לפנה"ס (לפני כ-2,400 שנה!) שהתגלתה במקרה בחוף מעגן מיכאל. אוהבי האמנות יוכלו למצוא כאן אוסף ציורים מהמאות ה-19 וה-20.

 

מה בחינם: הכניסה חופשית

 

7. בית ג'מאל

המנזר האיטלקי המקסים, בית ג'מאל, הוא פינת חמד אמיתית. עד מלחמת העצמאות תיפקד בית ג'מאל כבית ספר חקלאי ומרכז רפואי, ובשנים האחרונות המקום פתוח לתיירים המעוניינים לקנות יין וכלי קרמיקה מתוצרת מקומית. במקום שני מנזרים - אחד ותיק וגדול מ-1881 של נזירים סלזיאנים, והשני חדש יחסית, מ-1989, שנקרא "נזירות בית לחם". בחצר המנזר ניצבת כנסייה עתיקה ומעוטרת. אפשר ללמוד על חיי השותקות ולצפות בנוף נפלא מהגג.

 

מה בחינם: כניסה וסיור במקום, לא כולל ימי א'


לקנות יין וקרמיקה מתוצרת מקומית. בית ג'מאל (צילום: באדיבות אתר מפה)

 

8. מרכז המבקרים של בנק ישראל

אם מונחים כמו שער חליפין, ריביות ופק"מ זרים לכם, כאן תוכלו להתיידד עם האויב. במרכז המבקרים של בנק ישראל בירושלים תקבלו הבהרות תכליתיות והסברים ברורים, ואפילו מעניינים - עד כמה שזה נשמע מוזר - על המנגנון שעומד מאחורי מטבעות ושטרות הכסף, כמו גם היכרות עם תפקידו של בנק ישראל באמצעות תערוכה, משחקי מחשב וסרטונים.

 

מה בחינם: ביקור והדרכה של עובדי הבנק בחינם, אך מחייב תיאום מראש 


המנגנון שעומד מאחורי מטבעות ושטרות הכסף. בנק ישראל (צילום: יעל צור)

 

9. מרכז מבקרים מקורות אשכול

חברת "מקורות" מתהדרת בכמה מרכזי מבקרים, כשהחדש שבהם נמצא באתר אשכול. כאן יש מפעל סינון וטיהור מים יחיד מסוגו בישראל. הסיור במקום מרתק ומעניין במיוחד בעקבות הסערה הציבורית המלווה אותנו סביב סוגיית המים, ושופך מעט אור בעניין. הסיור כולל מיצג, סרטי וידאו, דגמים ומפות. כל אלהשמאפשרים לעקוב אחר מסלול המים - מהכנרת ועד לברז הביתי.

 

מה בחינם: הכניסה חופשית בכל ימות השבוע. בסופי שבוע המקום סגור למבקרים 


מפעל טיהור מים יחיד מסוגו. מרכז מבקרים אשכול (צילום: נפתלי הילגר)

 

10. עין מודע

כאמור, בארצנו הקטנה מים הם מצרך נדיר ושנוי במחלוקת, ובכל זאת אל רוב המעיינות הכניסה עדיין ללא תשלום. מבין מעיינות הגלבוע שהוכשרו לקהל הרחב בחרנו דווקא בעין מודע הצנוע. יש כאן בריכת רחצה גדולה וקרירה שמפלסה רדוד, צל רב מעצי האורן והאקליפטוס, שולחנות פיקניק וגשרון עץ מעל זרם המים הממשיך מהבריכה אל התעלות. זהו מקום מצוין אם אתם מחפשים מקום לנפוש בו ביום חם, וגם בחגים ובשבתות עמוסים יש לכם סיכוי טוב לתפוס שלווה בבריכה.

 

מה בחינם: הטבע, המנוחה והרחצה

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר פיקניק מוסדר. גני הנדיב
צילום: חנן ישכר
המנזר האיטלקי. בית ג'מאל
באדיבות אתר מפה
מומלצים