שתף קטע נבחר

פישר קלקל למשקיעי האג"ח את החג

העלאת ריבית בנק ישראל ערב פסח, נתנה את האות לשבוע מסחר מקוצר לא חיובי והעבירה מסר חד וברור: מדובר רק בצעד נוסף שנוקט הנגיד במטרה לעמוד ביעד האינפלציה וכדי לצנן את עליית מחירי הנכסים במשק, לרבות בשוק ההון

העלאת ריבית בנק ישראל שבוצעה ערב חג הפסח, בלטה על רקע שבוע המסחר המקוצר. העלאת הריבית לצד המשך הסתבכותה של ממשלת יוון בהנפקת האג"ח שזכתה להצלחה חלקית בלבד, בתוספת הודעת ממשלת אירלנד בדבר הקמת בנק לאומי לנכסים רעילים - כל אלה נתנו את האות לשבוע מסחר לא חיובי עבור משקיעי האג"ח.

 

העלאת הריבית העבירה מסר חד וברור למשקיעי אג"ח ובכלל, לגבי תחושות וכוונות בנק ישראל. אם עד לאחרונה התלבטו החזאים בשוק אם הריבית תעלה או לא, הרי שלשון הודעת הריבית הבהירה, כי בהמשך להעלאות הריבית הקודמות שבוצעו בחודשים האחרונים, מדובר רק בצעד נוסף שנוקט הנגיד סטנלי פישר במטרה לעמוד ביעד האינפלציה הממשלתי וכדי "להילחם" בתופעות בשוק ההון ובשוק הריאלי, שאינן מסבות לו נחת.

 

הסיבות להעלאת הריבית

אז מה למדנו מהודעת הריבית המפורטת והארוכה מהרגיל שפורסמה ערב החג? כפי שעל ארבעה בנים דיברה האגדה, מי שמעיין היטב בהודעת הריבית יכול למצוא ארבע סיבות עיקריות להעלאת הריבית החודש:

 

הראשונה: בנק ישראל מצטט את תחזיות החזאים כי האינפלציה אמורה להסתכם בכ-2.6% ב-12 החודשים הבאים, והאינפלציה בשנת 2010 אמורה להסתכם ב-1.8% - הערכה שתומכת באג"ח צמודות המדד לטווח קצר-בינוני. כזכור, יעד האינפלציה הממשלתי השנתי עומד על 1%-3%, כך שהבנק הרגיש צורך לנקוט בצעד שירחיק את האינפלציה מחלקו הגבוה של היעד.

 

השנייה: בנק ישראל ממשיך לראות שיפור בפעילות הריאלית במשק, שמתבטא בין היתר בעליית המדד המשולב, בייצור התעשייתי ובהתאוששות בשוק העבודה. הבנק אינו סבור שסביבת ריבית נמוכה תואמת את רמת הצמיחה שצפויה הכלכלה המקומית להציג.

 

השלישית: בנק ישראל חש אי נוחות נוכח העלייה המתמשכת במחירי נכסי הנדל"ן, מניות ואג"ח בשוק ההון, ומייחס חלק מעלייה זו לריבית הנמוכה במשק. יחד עם זאת, הבנק אינו רואה בעליות מחירי הנכסים בועה.

 

הרביעית: בנק ישראל מתרשם אמנם מהצמיחה והתאוששות הכלכלה העולמית, אך לא יוצא מגדרו ונותר מסופק לגבי המשכיותה במידה שייפסק הסיוע הממשלתי מצד חלק מהממשלות. לכן סבור הבנק כי סביבת הריביות הנמוכה בעולם תמשיך בתקופה הנראית לעין.

 

במלים אחרות, בנק ישראל החליט להעלות את הריבית במשק לחודש אפריל ברבע אחוז לשיעור של 1.5%, זאת בעיקר לאור האינפלציה החזויה ועל מנת לצנן את עליית מחירי הנכסים במשק, לרבות בשוק ההון.

 

סנטימנט שלילי באג"ח הקונצרניות

נוסח ההודעה וההחלטה בסופה אמורים היו לפגוע בשוק האג"ח, ואכן  -המשקיעים בשוקי האג"ח לא רוו נחת השבוע, בפרט המשקיעים באג"ח השקליות למיניהן, והצטרפו לשחקני המט"ח שסבלו מהתחזקות משמעותית של השקל אל מול הדולר והאירו.

 

כך, מרבית האג"ח הממשלתיות השקליות נסחרו השבוע בירידות קלות. במקביל, האג"ח הממשלתיות צמודות המדד סבלו אף הן מירידות שערים, שהלכו והתחזקו בחלקו הבינוני-ארוך של העקום.

 
מדדי התל בונד השונים סבלו אף השבוע מהסנטימנט השלילי לגבי האג"ח הקונצרניות, הנובע מתשואות נמוכות הגלומות באג"ח לאחר גל העליות הגדול, מחשש להמשך עליית ריבית ומהפסקת הזרמת כספים לקרנות ותעודות הסל המשקיעות בענף.
 
כך, מדד התל בונד 20, ירד השבוע בכחצי אחוז ומדד התל בונד השקלי רשם ירידה חדה של למעלה מאחוז. שני המדדים רושמים עלייה של כ-4% מתחילת השנה.

 

השבוע לא נערכו הנפקות חדשות עקב ימי החג, אך ככל הנראה מדובר בשקט לפני הסערה ועל גל הנפקות אג"ח חדש שבפתח.

 

מנתונים שהוצגו בפני הפורום המצומצם של בנק ישראל ופורסמו בתום הרבעון עולה, כי ברבעון הראשון של 2010 הונפקו אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-8 מיליארד שקל - כ-15% מההנפקות הן של אג"ח לא מדורגות וכ-10% מההנפקות הן של BBB.

 

נתונים אלו, מלמדים על איכות ורמת הביטחון בחלק מהנפקות אג"ח האחרונות, שבוצעו, בין היתר, לאור הביקוש הגואה לאג"ח קונצרניות.

 

גיל נויברגר, מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה, אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים