שתף קטע נבחר

מחקר: פחמימות מכפילות סיכון להתקף לב בנשים

פחמימות הן לא רק אויבות הדיאטה, אלא גם מזיקות מאוד ללב: חוקרים באיטליה, שבדקו כ-50 אלף גברים ונשים, מצאו כי נשים שצרכו מזונות עתירי פחמימות היו בסיכון גבוה מפי 2 ללקות במחלות לב. אצל גברים לא נמצא קשר בין פחמימות לסיכון הלבבי. הפחמימות המסוכנות ביותר: אלה עם אינדקס גליקמי גבוה כגון לחם לבן, אורז לבן ופיצות

נשים שצורכות מזונות עשירים בפחמימות נמצאות בסיכון של פי 2 ומעלה ללקות במחלות לב, בהשוואה לנשים שאוכלות תפריט דל בפחמימות. כך עולה ממחקר שפורסם בגליון האחרון של כתב העת לרפואה פנימית Archives of Internal Medicine. אצל גברים לא נמצא סיכון כה מוגבר בעקבות צריכת כמויות גבוהות של פחמימות, ככל הנראה בשל תהליכי עיבוד שונים של פחמימות.

 

הסכנה: מזונות עם ערך גליקמי גבוה

המחקר נערך על ידי מדעני המכון הלאומי לחקר הסרטן במילנו שבאיטליה. החוקרים ניתחו מידע ממחקר רחב היקף שעסק בתזונה והסיכון לסרטן, וכלל כ-48 אלף גברים ונשים. במחקר נשאלו הנבדקים על הרגלי התזונה שלהם וכמות הפחמימות היומית אותה צרכו. מהמחקר הוצאו חולי סוכרת, אצלם קיימות רמות גבוהות של סוכר וליקוי בהפרשת האינסולין.

 

במהלך שמונה שנות המחקר, 463 אנשים במחקר, 65% מהם גברים, לקו בבעיות לב כולל התקפי לב, עברו צנתורים, ניתוחי מעקפים או מתו מבעיות הקשורות במחלות לב. בקרב הנשים במחקר, אלו שדיווחו על צריכת כמות הפחמימות הגבוהה ביותר היו בסיכון כפול ללקות בבעיות לב, בהשוואה לנשים שצרכו את כמות הפחמימות הקטנה ביותר.

 

כאשר החוקרים הבדילו בין צריכת פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה לנמוך (אינדקס גליקמי קובע מהי מידת השפעת המזון והפחמימות שבו על רמות הסוכר והאינסולין בדם), נמצא כי נשים שצרכו מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה יותר היו בסיכון גבוה פי 2.25 ללקות בבעיות לב, בהשוואה לנשים שצרכו את המזונות בעלי האינדקס גליקמי הנמוך ביותר. מנגד, אצל גברים לא נמצא סיכון גבוה ללקות במחלת לב בהקשר של צריכת פחמימות.

 

כעת מתכוונים החוקרים להרחיב את מספר הנבדקים ולכלול סך של חצי מיליון נחקרים כדי לאשר את התוצאות, ולקבוע באופן מובהק כי קיים קשר ברור בין

צריכת פחמימות למחלות לב.

 

מחקרים קודמים כבר הראו קשר דומה בין אינדקס גליקמי לבין סיכון למחלות לב, וכי הסיכון גבוה יותר אצל נשים בהשוואה לגברים. ככל שהאינדקס הגליקמי גבוה יותר, כך עולה רמת הסוכר בדם. האינדקס נע בטווח של 1 עד 100. לחם לבן למשל, הוא בעל אינדקס גליקמי של 70, בעוד שהסוכר גלוקוז הוא בעל אינדקס גליקמי 100.

 

מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך מ-55 נחשבים כבעלי אינדקס גליקמי נמוך, כך שהם גורמים לתנודות מועדות בלבד ברמות הסוכר והאינסולין. מזונות בעלי אינדקס גליקמי מעל 70 נחשבים כבעלי אינדקס גליקמי גבוה וגורמים לעלייה מהירה ברמות הסוכר.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוותר על הלחם הלבן
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים