שתף קטע נבחר

עולם בלי גרעין? נאט"ו וסין רוצות לפחות קצת

אובמה חולם על עולם נקי מנשק גרעיני, אבל מזכ"ל נאט"ו סבור שכל עוד נשקף איום ממשטרים עוינים וארגוני טרור - הברית חייבת נשק שכזה. גם סין התייחסה באופן נדיר למדיניותה: "צריכים גרעין לשם הרתעה, לעולם לא נתקוף ראשונים"

ועידת הגרעין שנועדה לקדם עולם נטול נשק גרעיני רק ננעלה, הדיו בהסכם הגרעין בין ארה"ב למוסקבה עוד לא יבשה, וההצהרות האופטימיות שנשמעו סביב שני האירועים כבר מתחלפות בכאלה מציאותיות יותר. סין והברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו) הבהירו אתמול (יום ה') כי הן מעוניינות להשאיר לעצמן בכל מצב כמות מינימלית של נשק גרעיני.

 

בטור שפורסם בעיתון הצבאי הגדול ביותר של סין, נכתב כי המדינה אינה מוכנה לוותר לחלוטין על הנשק הגרעיני, ורוצה

להשאיר לעצמה כמות מסוימת ממנו לצורכי הרתעה, וכדי שתוכל להגיב במקרה שתותקף בעצמה בנשק גרעיני.

 

בטור שכתב הגנרל בדימוס צ'ו גואנגיו, הוא הדגיש כי ארצו תימנע ממרוץ חימוש כלשהו. "סין דבקה לחלוטין באסטרטגיית גרעין הגנתית, ותמיד דבקה במדיניות שלפיה היא לעולם לא תהיה הראשונה להשתמש בנשק גרעיני בשום זמן ובשום מקרה", כתב צ'ו, המשמש כעת כחוקר בהתאחדות הסינית לבקרת נשק ופירוקו.

 

"המרכיב הבסיסי ביותר באסטרטגיית הגרעין של סין, בקצרה, הוא להיות גורם מרתיע, אך לא להוות שום איום", כתב עוד. הוא הוסיף כי בייג'ינג חייבת להחזיק בכוח גרעיני "אמיתי, מהימן ויעיל", וכי כוח שכזה כולל יכולת להנחית מהלומה נגדית בתגובה להתקפה גרעינית אפשרית על סין.

 

נאט"ו: חייבים להתגונן מטרור גרעיני

כמו כל המדינות המחזיקות בנשק גרעיני, סין שומרת בסוד את המידע על הארסנל שלה. מכון מחקר בשבדיה העריך כי בשנת 2009 היו לה 186 ראשי נפץ גרעיניים פרוסים.

 

במקביל, אמר גם מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן, כי הברית חייבת לשמור על יכולת גרעינית כל עוד משטרים עוינים או ארגוני טרור מהווים איום גרעיני עבורה. בתדרוך לכתבים בטאלין, בירת אסטוניה, לקראת ישיבת שרי החוץ של נאט"ו, הדגיש רסמוסן כי הוא שותף לחזון של עולם נטול נשק גרעיני, אך הברית שבראשה הוא עומד זקוקה להרתעה גרעינית מהימנה.

 

"אנחנו חייבים לשמור על יכולת גרעינית כל עוד יש משטרים עוינים או ארגוני טרור שעלולים להוות איום גרעיני עבורנו",

אמר מזכ"ל נאט"ו. "לכן אנחנו צריכים גם מערכת הגנה מהימנה מפני טילים, שתספק הגנה לכל החברות בברית".

 

בתחילת החודש ניסו ארה"ב ורוסיה לשמש דוגמה לשאר מדינות העולם, כנשיאיהן - ברק אובמה ודמיטרי מדבדב - חתמו על אמנה המחייבת את ארצותיהם להקטין בשליש את ארסנל הנשק הגרעיני שלהן. לפי האמנה, מספר ראשי הנפץ הגרעיניים יקוצץ ל-1,550, מספר המשגרים הזמינים מהיבשה והים יקטן ל-800, ומספר המפציצים הזמינים להפצצה גרעינית יופחת ל-70. ההסכם נועד להחליף את אמנת START שעליה חתמו ב-1991 ג'ורג' בוש האב ומיכאיל גורבצ'וב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רסמוסן. "לשמור על יכולת גרעינית"
צילום: רויטרס
אובמה. חזון לחוד ומציאות לחוד
צילום: AFP
מומלצים