שתף קטע נבחר

פיקוד העורף התקשר? זהירות, אולי זו פרסומת

אזרח ישראלי קיבל לאחרונה שיחה וניתוק ממספר לא מזוהה. כשחזר אליו, הגיע להודעה בטון ממלכתי על חלוקת ערכות מגן והזמנת "ערכת ציוד משפחתית למרחב המוגן שהיא חובה בכל בית". הוא חשב שמדובר בפיקוד העורף, לכן השאיר את פרטיו. אבל התברר לו שמדובר במשווק ציני במיוחד

תופעת ה"צינתוק" - במסגרתה חברות מתקשרות ומייד מנתקות, במטרה שנחזור אליהן ונשמע את פרסומותיהן המייגעות, מקבלת טוויסט ציני במיוחד. חברה כלשהי מנצלת את הודעת פיקוד העורף לחלוקת ערכות מגן כדי לעקוף את חוק הספאם.

 

כבר ב-2008:

 

כמטרידנים רבים לפניה, החברה הזאת עושה שימוש בקו סלקום, ומתקשרת לאזרחים קצרות ובאופן אוטומטי ממספרי הטלפון: 0732546658 או 0732244009 - ואז מנתקת. מי שמתקשר חזרה למספר האלמוני, מקבל הודעה שנשמעת כאילו נוסחה על-ידי גוף ממלכתי. ואם מקשיבים לה ברפרוף, נראה שניתן להסיק ממנה כי ישנה חובה להצטייד בערכות חירום.

  

הנה לשון ההודעה: "בימים אלו החלה חלוקה מחודשת של ערכות מגן לכלל תושבי מדינת ישראל. מומלץ כבר עכשיו להצטייד ולהזמין ערכת ציוד משפחתית למרחב המוגן שהיא חובה בכל בבית. להעברה למרכז ההזמנות הארצי הקישו 1 לשמיעה חוזרת הקישו 9. (לחיצה על 1:) שלום מוקד האספקה וההזמנות עסוק בקבלת הזמנות ואספקות קודמות. לצורך ייעול, השאירו מספר טלפון שלכם, ונשוב אליכם בהקדם עדיף מספר סלולרי". אין כלל אזכור לפיקוד העורף בהודעה, אבל הקשיבו לה והחליטו בעצמכם האם היא מבלבלת או שמא לא:

 

מסתבר: מדובר בפרסומת לערכה מסחרית בשווי 325 שקל

אחד המתלוננים שהוטרדו כך טוען: "מדובר בהטעיה צינית עד כדי התחזות. הם הגדילו עשות ויצרו דימיון להודעה ממלכתית. כשחזרתי בחזרה למספר ממנו התקשרו וניתקו, הייתי בטוח, למשמע ההודעה, שמדובר בתא קולי של פיקוד העורף. השארתי מספר טלפון, והתקשרו אלי למחרת מאותו תא קולי ובאותו טון ממלכתי.

 

"מענה ממוחשב הזמין אותי להקיש על מקש כלשהו כדי לעבור למוקד ההזמנה של ערכת חירום בעלות של כ-300 שקל (בתשלומים) + 25 שקל דמי משלוח. הערכה כוללת טרנזיסטור, ספרון הדרכה וערכה לאיטום הדירה וכעת ברור שזה עניין מסחרי בכלל. לדעתי מדובר בתרגיל שיווקי שמנצל את הסטטוס הבטחוני הבעייתי שאנו מצויים בו, תוך שהיא עוברת על רוח חוק הספאם".

 

ואכן, באופן הזה, של צלצול וניתוק, והבאת הצרכן להתקשר לחברה בעצמו, החברה בעצם מייצרת הסכמה ושיתוף פעולה ובכך יוצרת גשר מלאכותי מעל מגבלות חוק הספאם. כשניסינו להגיע לחברה העומדת מאחורי ההצקה, בלי להזמין ממוצריה, נתקלנו בקיר של מענים אוטומטיים. פרסום המספר ב-ynet יביא למודעות, אולם יש לזכור כי חברות כאלה נוטות לנכס לעצמן מספרים רבים. במשרד התקשורת מבקשים ממי שרואה עצמו כנפגע - להגיש תביעה לבית המשפט. מדוע מגלגלים את העמידה בחוק עלינו?

 

ממשרד התמ"ת: "סגנית שר התמ"ת פנתה לאחרונה לשר התקשורת כחלון על מנת שיטפל בבעיית 'הצינתוק' ע"י תיקון חוק הספאם שנמצא תחת אחריות משרד התקשורת".

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "עמדת הלשכה המשפטית במשרד התקשורת היא כי ה'צינתוק' נופל בתכלית חוק הספאם, שאוסר כיום במסגרת הוראות סעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982 על משלוח דואר זבל.

 

"כל אדם שחש כי נפגע מהענין רשאי לפנות לערכאות משפטיות. יחד עם זאת ומאחר ומשרד התקשורת אינו הגורם אשר מסדיר את הטיפול באכיפה כל אדם שחש שנפגע מפעולה זו, רשאי לפנות לערכאות משפטיות".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "המלל המוקלט אשר מושמע למתקשרים בעקבות 'הצינתוק' מהווה הטעיה, לכאורה, של הצרכנים העלולים לחשוב כי מדובר בהודעה של פיקוד העורף. העומדים מאחוריי שיטת שיווק זו, נדרשים לציין במפורש מי הם על מנת שיהיה ברור כי אין מדובר בפיקוד העורף או בפנייה של גוף או רשות מרשויות המדינה.

 

"סגנית שר התמ"ת אורית נוקד פנתה לאחרונה לחברות הסלולר ולשר התקשורת משה כחלון על מנת שיפעלו להפסקת התופעה המטרידה צרכנים רבים. במקביל שוחחה נוקד בעניין עם ח"כ ישראל מקלב (יהדות התורה) על מנת שיגיש תיקון לחוק הספאם. עוד אומרת סגנית השר כי מדובר בתופעה שיש לשים לה סוף כמה שיותר מהר-מעבר לעוגמת הנפש שנגרמת לצרכן אשר נאלץ בעל כורחו לשמוע פרסומות או סוכני מכירה ממולחים המציעים לו שלל מוצרים, הוא גם מחויב לשלם על עלות שיחה שאין לו שום עניין בה".


פורסם לראשונה 06/05/2010 14:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לא בערכה הזאת מדובר
צילום: AP
מומלצים