שתף קטע נבחר

לח"כים נמאס: יקדמו חקיקה לביטול עמלות העו"ש

ניסיונות ההידברות עם המפקח על הבנקים והבנקים כשלו; חברי הכנסת שיזמו את הצעת החוק לביטול עמלות הבנקים ביקשו פגישה דחופה עם שר המשפטים יעקב נאמן, במטרה לקדם את יוזמתם בכנסת לפני פגרת הקיץ

13 הח"כים שיזמו את הצעת החוק לביטול עמלות העו"ש של הבנקים, ביקשו בסוף השבוע האחרון פגישה דחופה עם שר המשפטים יעקב נאמן במטרה לקדם את יוזמתם בכנסת לפני פגרת הקיץ שמתחילה בסוף החודש הבא.

 

 

הגשת החוק לקריאה טרומית בכנסת הוקפאה לפני כ-4 חודשים, לאחר שלא קיבלה את תמיכת הממשלה בוועדת השרים לחקיקה. הועדה הציעה לח"כים לנסות להסדיר את הנושא בהידברות עם המפקח על הבנקים והבנקים.

 

הצעת החוק הוגשה בהשראת המועצה הישראלית לצרכנות, בעקבות מחקר שערכה על השפעת הרפורמה של בנק ישראל בעמלות הבנקים. המחקר העלה כי 70% מהציבור משלם עמלות עו"ש גבוהות יותר בעקבות הרפורמה, למרות שהמפקח על הבנקים חוזר וטוען כי הרפורמה הפחיתה את תעריפי העמלות. למרות התנגדות הממשלה, ינסו הח"כים להעביר אותה כנסת והם יעשו מאמץ נוסף אצל שר המשפטים לקבל תמיכה מהממשלה.

 

הח"כים הודיעו לשר, שכל ניסיונותיהם הכנים לגשר על הפער העמדות ביניהם לבנקים ולבנק ישראל עלו בתוהו, גם לאחר התערבות המועצה הישראלית לצרכנות אצל המפקח ואיגוד הבנקים.

 

"הבנקים דחו כל פתרון בהתנגדות נמרצת לביטול עמלות העו'ש", כותבים הח"כים לשר המשפטים. "אין עוד מקום לאשליות במה שקשור לבנקים. הם מזלזלים בכל טיעון המוצג בפניהם. עכשיו ברור כי הדרך היחידה להגן על הצרכנים היא רק בחקיקה".

 

הח"כים מציינים במכתבם כי נוכחו בעמדה הנוקשה של הבנקים ובנק ישראל עוד בראשית התהליך, שהיתה "ללא רצון אמיתי להיות קשובים לציבור ולמצוא דרכים למנוע את הפגיעה המקוממת בו". לפיכך הם חוזרים וטוענים, כי "אין ספק שעמלות העו'ש חייבות להתבטל בשל נזקיהן לתחרות והגביה הכפולה והפסולה על גבו של הציבור הרחב".

 

"תרגילים חשבוניים ולהטוטי מספרים"

הח"כים מוסיפים בפנייתם לשר כי הבנקים דחו גם את בקשת המועצה לצרכנות להסכים לפחות לעיקרון צרכני בסיסי אחד הקובע, כי בנק לא יגבה תשלום עבור הפעולות הבסיסיות בחשבון העו"ש עליהן הוא מרוויח בדרך אחרת (ריבית, עמלות וכו').

 

לטענתם, "הבנקים גררו אותנו ואת המועצה בניסיונות הידברות במשך שבועות, אותם הם ניצלו במציאת רעיונות "יצירתיים" שלא יחייבו אותם להפחתה משמעותית של הכנסותיהם".

 

כוונתם של הח"כים היא לזיכוי לקוחות הבנקים בריבית על יתרות זכות בחשבונות העו"ש, או קיזוזה מהריבית על יתרות החובה. "תרגילים חשבוניים ולהטוטי מספרים לא ישנו את העובדה הבסיסית שהעמלות מוגזמות וכך גם רווחי הבנקים והכל על חשבון הציבור". טוען ח"כ נחמן שי (קדימה).

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות, אהוד פלג, הסתמך בהקשר זה על מי שהיה המפקח הקודם על הבנקים, יואב להמן, שאמר כי "דמי ניהול העו"ש, התייקרו בצורה משמעותית, ותעריפון העמלות פוגע למרבה הצער בלקוחות רבים".

 

ועדת הכלכלה המטפלת בעמלות הבנקים תהיה מחר (ב') אורחת בנק ישראל ותיפגש בין השאר עם המפקח רוני חזקיהו. יו"ר הוועדה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) אמר ל-ynet כי לא ידוע לו על פניית יוזמי חוק ביטול העמלות לשר המשפטים.

 

מבחינתו של אקוניס, הביטול ירד מהפרק לאחר שלא קיבל את תמיכת ועדת השרים לכלכלה. אם הוא יתייחס מחר לנושא העמלות, זה יהיה בהקשר להצעת החוק שלו לשלם ריבית על יתרות הזכות בעו"ש, ולא להצעת החוק לביטול גורף של עמלות העו"ש.

 

מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה: המועצה לצרכנות ממשיכה להטעות את הציבור עם נתונים שמתעלמים מהעובדות, לפיהן הצרכן הישראלי נהנה משירותים בנקאיים טובים בעלות נמוכה. מחירי סל שירותי העו"ש נמצאים בשנים האחרונות בירידה מתמדת, והם נמוכים גם בהשוואה למקובל בעולם.

 

"לפי הנתונים האחרונים שפרסם בנק ישראל (המעודכנים לספטמבר 2009), מחיר סל שירותי העו"ש הוא כ-18 שקל בחודש, פחות מחצי מעלותו של כרטיס קולנוע. בנוסף, מחקרים בינלאומיים אובייקטיביים בתחום הבנקאות לא מצאו אף לא מדינה אחת בעולם שבה הבנקים אינם גובים מלקוחותיהם עמלות בגין שירותי עובר-ושב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מתינים בבנק
צילום: שאול גולן
מומלצים