שתף קטע נבחר

השרים התנגדו לביטול עמלות הבנקים

ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לדחות את הצעות החוק המבקשות לבטל את העמלות הבסיסיות של הבנקים. יוזם ההצעה, ח"כ דנון יבקש חופש הצבעה לקואליציה; איגוד הבנקים מברך על ההחלטה

ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לדחות פה אחד את הצעות החוק, המבקשות לבטל את העמלות הבסיסיות למשקי הבית. לאחר התנגדות השרים, חברי הכנסת היוזמים יוכלו להעמידן להצבעה במליאת הכנסת בקריאה טרומית, אך ללא גיבוי הקואליציה, יתקשו לאשרה.

 

בראש ועדת השרים עומד פרופ' יעקב נאמן וחברים בה השרים יצחק אהרונוביץ' (ישראל ביתנו), מיכאל איתן (ליכוד), בני בגין (ליכוד), יוסי פלד (ליכוד), משולם נהרי (ש"ס), יעקב מרגי (ש"ס) ושלום שמחון (עבודה).

 

 

יוזמי הצעות החוק, חברי הכנסת דני דנון (ליכוד) ופאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), ניסו להגיע להסדר עם בנק ישראל. דנון, אשר זוכה לגיבוי של כ-20 חברי כנסת, נפגש בשבוע שעבר עם המפקח על הבנקים, אך לא הצליח לשכנעו שלא להתנגד להצעת החוק.

 

השר שלום שמחון, חבר וועדת השרים לחקיקה, אמר בדיון שהוא מתנגד לחוק כדי למנוע התערבות של הרגולטור בפעילות הכלכלית במשק. עם זאת הוא קרא למפקח על הבנקים לפתוח בהדברות עם ארגוני הצרכנים והכנסת, ולשתף אותם בפעילויות שלו אם הוא מתכוון לפעול להורדת העמלות. כפי שנודע ל-ynet, שמחון לא היה היחיד בהתנגדותו. עוד נודע, שהמפקח השיב כי ייקח את הדברים לתשומת ליבו.

 

ח"כ דנון אמר בתגובה להחלטה: "לדעתי השרים נכנעו ללחצים שהפעילו מנהלי הבנקים והחליטו להמשיך ולהגדיל את חשבון הבנק הפרטי של המנהלים, על חשבון כספי הציבור." ח"כ דנון הודיע שיבקש מיו"ר הקואליציה חופש הצבעה לחברים בקואליציה, כשהצעת החוק תעלה לקריאה טרומית השבוע, זאת במטרה לעקוף את התנגדות ועדת השרים להצעת החוק.

 

ח"כ קירשנבאום אמרה כי היא "מאוכזבת. כי מה שמעצבן היא עמדתו העיקשת של המפקח על הבנקים להגן על הבנקים במקום על הציבור".

 

ח"כ כרמל שאמה, שניסה למנוע מדנון להעלות את הצעת החוק בועדת השרים אמר: "מסתבר שההתעקשות על העלאת ההצעה היום לועדת השרים הייתה לא מושכלת, והתוצאה גרמה נזק לרעיון עצמו של ביטול העמלות". ח"כ שאמה מאמין שבכוחו למצוא פשרה והודיע על כוונתו להיפגש בעניין זה עם המפקח על הבנקים בניסיון להגיע להסכמות.

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות, אהוד פלג מסר בתגובה: "חברי ועדת השרים אכזבו את הצרכנים. ההפחדה של המפקח על הבנקים עשתה את שלה. אנחנו לא הופתענו מהחלטה, נערכנו מראש לאפשרות לזו, ולא נוותר. הזירה היא הכנסת ושם אנחנו מקווים שהתמונה תהיה שונה לחלוטין".

 

איגוד הבנקים מסר בתגובה: החלטת ועדת השרים לחקיקה לדחות את הצעת החוק לביטול עמלות העו"ש, מעידה על כך שההיגיון גבר על קמפיין הזוי של המועצה לצרכנות שעשה שירות רע לצרכנים, תוך בזבוז כספי ציבור.

 

הצרכן הישראלי נהנה משירותים בנקאיים טובים בעלות נמוכה (כ-18 שקל בחודש, לפי נתוני בנק ישראל) בהשוואה לממוצע העולמי, והתערבות באמצעות חקיקה בתחום זה היתה מלכתחילה מיותרת.

 

המפקח על הבנקים טען כי הרפורמות הוזלו, כי הצליח בעיקר לצמצם את מספרן ואף לייצר שקיפות, כך שהלקוחות יוכלו להשוות את העמלות של כל בנק ולהכריע היכן לנהל את חשבונם.

 

בפועל, מי שנהנה מהשינויים בעמלות היו בעיקר הלקוחות הגדולים, כאשר משקי הבית במקרים רבים נאלצים לשלם עמלות בסיס כפולות, למשל במקרה בו מקבלים שירות מפקיד הבנק.

 

הרפורמה בעמלות אושרה בכנסת הקודמת, בעקבות מסקנות ועדת חקירה פרלמנטרית שעסקה בנושא, והסדר אליו הגיעו חברי כנסת ונגיד בנק ישראל, שעקרונותיו מעוגנים בחוק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירוע מחאה מול בנק ישראל לביטול עמלות העו"ש בבנקים
צילום: פז בר
מומלצים