שתף קטע נבחר

מתפללת בכותל הוציאה ספר תורה - ונעצרה

יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן, נעצרה במהלך תפילת ראש חודש אב ביציאה מרחבת הכותל, בחשד שהפרה פסיקה האוסרת עליהן לקרוא בתורה במקום. רב הכותל: "מצר על בחירת גורמים אינטרסנטים להפוך את רחבת הכותל לאדמת מריבה". הרפורמים: "נפעל להקמת רחבה שלישית"

שוב מהומה בכותל, בראש חודש: המשטרה עצרה הבוקר (יום ב') ברחבת הכותל המערבי את ראש קבוצת המתפללות "נשות הכותל", ענת הופמן, משום שאחזה ספר תורה, בניגוד לפסיקת בג"ץ האוסרת על הנשים לעשות זאת במקום. היא נלקחה לתחנת דוד הסמוכה, וחברותיה למניין התפילה התקהלו בחוץ לאות מחאה. לאחר כמה שעות בהן נחקרה, שוחררה הופמן לביתה בתנאים מגבילים, כשנאסר עליה להגיע לכותל במשך 30 יום. 

 

כפי שהן נוהגות אחת לחודש בעשרים השנים האחרונות, באו כמה עשרות מחברות הקבוצה הבוקר, ראש חודש אב, אל הכותל כדי לערוך במקום תפילה חגיגית. כשהן הגיעו לקריאת התורה, אותה הן אמורות לקיים באתר קשת רובינסון הסמוך, נתפסה ענת הופמן כשהיא אוחזת בספר, ונעצרה. הופמן היא מהפעילות הבולטות של התנועה ליהדות מתקדמת בישראל ומשמשת כראש המרכז לפלורליזם יהודי - הזרוע הציבורית-משפטית של הרפורמים בארץ. 


תפילת ראש חודש בכותל (ארכיון) צילום: דודי ועקנין

 

במהלך תפילת שחרית ספר התורה היה מונח בתיק, אך המתפללות הוציאו אותו מוקדם מהמועד המותר להן וכבר בסיום שחרית החלו לרקוד איתו בשירה לעבר היציאה מהרחבה, שם נעצרה הופמן. אחד ממתנגדי "נשות הכותל" שנכח במקום טוען כי יו"ר נשות הכותל נעצרה משום שהחביאה את הספר בבגדיה, אך המתפללות שוללות טענה זו, ואחת מהן אמרה: "איך אפשר להחביא ספר בגודל ילד בן שמונה בתוך הבגדים"?

 

מהתנועה הרפורמית נמסר כי "מעצרן של הנשים בראש חודש אב הוא תזכורת קשה למחיר שהחברה הישראלית עלולה לשלם על חוסר הסובלנות הדתית ועל הקנאות המאפיינים אותה. היהדות הרפורמית תפעל באמצעים משפטיים וציבוריים להקמת רחבה שלישית בכותל שתהיה פתוחה לציבור כולו ללא הפרדה בין המינים. קו ישיר עובר בין מעצר הנשים לניסיון למנוע הכרה בגיורים לא אורתודוכסים בכנסת. מי שמאמין בסובלנות ובדמוקרטיה חייב להתייצב נגד תופעות מכוערות אלה".

 

מהתנועה המסורתית נמסר בתגובה: "מעצרה של יו"ר נשות הכותל הוא מעשה איוולת. מעולם לא קראנו ולא נקרא להפרת חוק, אך אכיפה כה סלקטיבית שלו ועוד כנגד מעשה לא אלים - מעוררת תהיות. רחבת הכותל שייכת לעם ישראל כולו והחרדים הפקיעו את הכותל מהעם".

 

ואילו מנגד, רב הכותל המערבי, הרב שמואל רבינוביץ, הביע זעזוע וצער עמוק מהתקרית ברחבת הכותל, ומסר ל-ynet: "אלפי מתפללים הגיעו הבוקר אל הכותל המערבי; ובמקום להתייחד עם קדושת המקום נאלצו להיות עדים למאבק פוליטי קנאי, של קבוצה קיצונית, שמתנהל על גבם. הכותל המערבי הוא מקום של אחדות עם ישראל ולא מקום של קיטוב וחידוד הבדלים. אני מיצר צער רב על בחירתם של גורמים אינטרסנטים להפוך את רחבת הכותל המערבי לאדמת מריבה, כנגד פסיקתו המפורשת של בית המשפט העליון – ובייחוד בתשעת הימים שלפני תשעה באב, היום שבו חרב בית מקדשנו בעוון שנאת חינם".

 

המחלוקת: מהי "פגיעה ברגשות"?

ענת הופמן טענה בעבר בשיחה עם ynet כי בג"ץ התיר את קיום התפילות, אך סעיף י"ג בתקנון הכותל קובע כי אין לפגוע ברגשות המתפללים ואף מטיל עונש מאסר על מי שעושה כן. היא האשימה את רב הכותל, שמואל רבינוביץ', ש"מפרש 'פגיעה ברגשות' בצורה שמשתיקה חצי מהעם היהודי", וטענה: "הסדרנים רוצים שנסיר טליתות ושרק שפתינו ינועו בלי שקולנו יישמע". לדבריה, "אנחנו מרגישות שיש פה הרבה זיוף: מצד אחד הכותל הוא סמל לאחדות העם היהודי,

ומצד שני הנשים, שהן חצי מהעם, מושתקות, ואיתן המנהג של הקבוצה הגדולה ביותר של יהדות העולם. זו בושה שמהאמריקאים אנחנו רק רוצים צ'קים, ואת כל שאר האמונות והפלורליזם שלהם שישאירו בבית".

 

רב הכותל והמקומות הקדושים, הרב שמואל רבינוביץ', טען בתגובה בשיחה עם ynet כי מדובר בפעולת התגרות של נשים שנוהגות להתפלל בכלל בקשת דוידסון ולא ברחבת הכותל. "לצערנו הן יצרו פגיעה חמורה במקום הקדוש, כשביטאו במקום אלימות ומחלוקת". לדברי הרב רבינוביץ', "בג"ץ אסר עליהן לנהוג שלא כמנהג המקום, ומנהג המקום, כמו מנהג ישראל, הוא שנשים לא מתעטפות בטלית, לא מניחות תפילין ולא קוראות בתורה. הכותל פתוח לכל אישה להתפלל בצורה ובדרך שלה כל עוד לא מפירה את מנהג המקום שזו ההלכה היהודית. היה הבוקר ניסיון ליצור פרובוקציה, לפגוע ולחלל את האתר, לפגוע ברגשות המתפללות והמתפללים".

 

בהכנת הידיעה השתתף שמוליק גרוסמן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקרית ברחבה
מהומה בכותל. ארכיון
צילום: דודי ועקנין
מומלצים