שופטי בג"ץ על קווי מהדרין: לחכות לשר התחבורה
בדיון בעתירה נגד קווי האוטובוסים הנפרדים בירושלים, רמז השופט רובינשטיין כי יש מקום להמתין להכרעת שר התחבורה. מחוץ לאולם התקיים מיצג של אוטובוס, עם מושבים נפרדים לחילונים, דתיים, ספרדים ואשכנזים
במהלך דיון שהתקיים היום (ג') בבג"ץ בנושא קווי המהדרין הביעו שופטי בית המשפט העליון את עמדתם כי יש מקום להשאיר כרגע את המצב הקיים, וכרגע להתנהל על פי המלצות הוועדה המקצועית, עד להחלטת שר התחבורה בעניין בסוף אוקטובר.
- החרדים על "המהדרין": המדינה מחמירה מבג"ץ
- חרדית, הופרדת באוטובוס? התקשרי לקו החם
- מאחורי הגברים, באוטובוס ובחֶברה
השופט רובינשטיין שאל במהלך הדיון: "האם התיק בשל להכרעה או שיש מקום להמתין להכרעה של השר"? השופט הוסיף: "האם אין היגיון לתת זמן לנושא מסוים כפי שהתבקש כאן, כדי לראות כיצד הדברים פועלים בשטח"? השופט רובינשטיין פנה לנציגי העותרים ואמר: "לא עדיף לכם שסוף סוף יהיה דבר שמוסכם מאשר דבר שלא מוסכם? נכון שזה לא יהיה זהה בתקופת הביניים להמלצות הסופיות של הוועדה, אבל יכול להיות שבסופו של דבר התוצאה של כל הדיונים תהיה משהו מוסכם, גם אם זה ייקח עוד זמן".
רובינשטיין אף הוסיף: "העתירה הזו לא מכוונת לשנות את העולם החרדי, היא נועדה להשיג שוויוניות. בית המשפט מחויב לשוויון ולמאבק באלימות, וכרגע השאלה היא האם לא עדיף שתהיה המתנה בעניין הזה עוד מספר חודשים".
לחכות או לא לחכות?
במהלך הדיון אמרה נציגת הפרקליטות, עו"ד דנה בריסקמן, כי השר החליט לתת תקופת נסיון למצב שכרגע קיים ואז החלטתו תהיה יותר מושכלת ועל סמך נסיון מצטבר. לעומת זאת, טענה נציגת העותרים עו"ד נירה עזריאלי, כי המסקנות של הוועדה הן חד משמעיות שלא ניתן לייחד קווי אוטובוסים בתנאי הפרדה, ולכן אין טעם לחכות להחלטת השר: "חוסר ההיענות שלו נעוצה גם בחוסר הרצון לאמץ את החלטת הוועדה".
במהלך הדיון קמה סטודנטית בשם בתיה ליטמן, מתא הסטודנטים "אלה" באוניברסיטה העברית בירושלים, הפועל לביטול קווי ההפרדה וקראה לכיוון השופטים: "אני נסעתי בתחבורה ציבורית וחוויתי אלימות". בעקבות קריאתה זכתה ליטמן למחיאות כפיים והשופטים בתגובה איימו להוציאה מהאולם אם התנהגות זו תימשך. לאחר הדיון אמרה ליטמן ל-ynet כי היא נסעה מספר פעמים בקווי הפרדה, ולאחר שישבה מקדימה זכתה להטרדות, השפלות והערות לא נעימות.
השופטים צפויים לתת את החלטתם בנושא בימים הקרובים.
במקביל לדיון, התקיימה הפגנה של כעשרים בני אדם מחוץ לבית המשפט העליון. להפגנה, אותה יזמו חברי תנועת "ירושלמים" וחברת המועצה רחל עזריה, הובא מיצג של אוטובוס שעל כל אחד ממושביו מודבק פתק המייעד אותו לפלח אחר באוכלוסייה. המפגינים טוענים כי המטרה היא להראות לשר התחבורה כי אין כל הבדל בין הפרדה גזעית, עדתית ומינית.
דובר ועדת הרבנים לענייני תחבורה, שמעון שטרן, מסר בתגובה למחאות ולהאשמות כי "הכל קנטרנות וצביעות. אותם ארגונים צבועים מקהילת הקרן החדשה לישראל, שאינם משתמשים בתחבורה ציבורית, תומכים בגולדסטון, בהכרה בחמאס ובהחרמת ישראל בעולם - הכל בשם הסובלנות, ובמוסר כפול מנסים לכפות על הציבור החרדי גם היכן ישבו באוטובוסים המשרתים אותם, וזאת בניגוד לרצונם המצפוני ולנהוג בארץ כבר 16 שנה".
לדבריו, "אלימות קיימת בתחבורה ציבורית כולה - בקווי הלילה ובעוד מקומות, ואף אחד לא חושב להכליל ולהעניש את כל משתמשיה, במדינה דמוקרטית. מבדיקות הצוותים שהוקמו ע"י משרד התחבורה לבקרה עולה חד משמעי שאין כל שחר להשמצת קווי המהדרין באלימות".
הרקע לעתירה
בתחילת 2007 דן בג"ץ בעתירת המרכז לפלורליזם יהודי נגד קווי המהדרין והורה למשרד התחבורה – שסירב עד אז להתערב בנושא – להציג לבית המשפט את עמדתו בסוגיה. בעקבות כך הוקמה במשרד ועדה מקצועית שתמליץ לשר התחבורה מה תהיה תשובתו לבג"ץ.
לפני כחצי שנה הגיש השר ישראל כץ לבית המשפט את מסקנות הוועדה,
ולפיהן תותר ההפרדה בין גברים לנשים בתחבורה הציבורית, אך הדבר יהיה כמעשה "וולונטרי" ובהסכמה בלבד. כן נקבעו כללים ברורים שבכפוף להם יפעלו קווים אלה.
בעקבות התשובה קבעו שופטי בג"ץ בצו ביניים כי לא תהיה עוד הפרדה כפויה בין המינים וכי בחינת יישום המלצות משרד התחבורה תיארך שנה שבמהלכה לא יופרדו קווים נוספים על אלה שכבר בהסדר. כעת טוענים העותרים כי השר כץ אינו ממלא אחר הצו ולכן דרשו דיון נוסף בעניין.