שתף קטע נבחר

זירת הקניות

היזמים התקפלו: הגז מ"תמר" ייקלט באסדה בים

חברת "נובל אנרג'י" ושותפיה הישראלים (ביניהם איש העסקים יצחק תשובה) רצו שהגז הטבעי מהקידוח "תמר" יקלט במתקן יבשתי. אתר באזור חוף דור נמצא כמתאים ביותר - אך התושבים התנגדו נמרצות ועיכבו את קידום התוכנית. כדי למנוע עוד עיכובים והפסדים הודיעה החברה: נזרים את הגז לאסדה שכבר פועלת מול אשקלון

התושבים ניצחו את הטייקונים - שוב: חברת "נובל אנרג'י", אחת השותפות בקידוחי הגז "תמר" ו"דלית" שמול חופי ישראל, הודיעה היום (ו') כי היא זונחת את התוכנית להקמת מתקן גז יבשתי באזור חוף דור, מחשש לעיכובים בלוחות הזמנים. תושבי אזור חוף הכרמל, שלא הסכימו שמתקן הגז יוקם על החוף בקרבת ישוביהם, וניהלו סביב הנושא מאבק עיקש, יכולים לנשום לרווחה.

 

מנכ"ל החברה צ'אק דוידסון אמר בכנס אנליסטים כי החברה שינתה את עמדתה ורוצה כעת להזרים את הגז מ"תמר" לאסדה "ים תטיס" הממוקמת מול חופי אשקלון. אסדה זו כבר מזרימה גז למערכת הארצית, כך שהחברה לא תזדקק לאישורים לצורך הקמת מתקני תשתית חדשים.

 

התנגדות התושבים גרמה לעיכובים 

דוידסון הסביר כי הקמת מתקן יבשתי הפכה "בעייתית" - והכוונה היא להתנגדות של התושבים שעיכבה את הקמת המתקן היבשתי באזור חוף דור, וההתעקשות שלהם שהמדינה תבדוק גם אפשרות להקים מתקן על גבי אסדה בים.

 

"האופציה היבשתית (מתקן באזור חוף דור - י.ד) היא בעייתית וכמו שזה נראה ההחלטה על המיקום תצטרך לחכות לעוד בדיקות. לכן אנחנו נעקוף את הבעיה הזו ונשתמש בתשתית קיימת", אמר דוידסון. הוא ציין כי החברה מסיימת בימים אלה את הבדיקות ההנדסיות כדי שניתן יהיה לשנע את הגז מ"תמר" לאסדה מול אשקלון, ולחבר את "תמר" למערכת הארצית בסוף 2012 - על פי לוחות הזמנים המתוכננים.

 

דוידסון התייחס גם לאפשרות של הימצאות כמויות גדולות יותר של גז טבעי בישראל, בקידוח "לוויתן" הסמוך ל"תמר". לכן, אמר, אין טעם להקים מתקן עבור "תמר" רק כדי לגלות שהוא קטן מדי. עדיף, לדבריו, להשתמש בתשתית הקיימת באשקלון עד שתתברר כמות הגז ב"לוויתן", וניתן יהיה לדעת האם צריך מתקן נוסף לקליטתו בישראל.

 

הגז ישונע דרומה

הקידוח "תמר" נמצא כ-90 ק"מ מערבית לחיפה. כדי לחברו למערכת הארצית דרוש מתקן קליטה. "נובל אנרג'י" ושותפיה הישראלים (ביניהם איש העסקים יצחק תשובה - י.ד) רצו להקים את המתקן על החוף. המדינה בחנה מספר חלופות, ואחת מהן - בקרבת חוף דור - נמצאה כמתאימה ביותר.

 

תושבי האזור נזעקו, ויצאו למאבק מתוקשר. הם טענו שמתקן על החוף יהיה מפגע סביבתי חמור, ודרשו מהמדינה לבחון אפשרות של הקמת המתקן על גבי אסדה בים. יזמי הגז - וגם רשות הגז - טענו כי מתקן ימי עלול לעכב את תחילת קידוח הגז - שישראל כה זקוקה לו. התושבים התעקשו, ולפני כחודש קיבלה המועצה הארצית לתכנון את עמדתם והורתה לבחון גם אפשרות למתקן קליטה ימי.

 

ההתעקשות של התושבים, שעיכבה את המשך ההכנות לתחילת הקידוחים ב"תמר", עשו את שלהם. ב"נובל אנרג'י" בחרו שלא להסתכן בעיכובים נוספים - עד שיבחנו את אופציית המתקן הימי או יקימו את המתקן היבשתי החדש - והחליטו שאת הגז מ"תמר" יעברו למתקן ימי שכבר קיים ופועל כעת מול אשקלון - ואינו נזקק לאישורים נוספים.

 

התוכנית כעת היא שהגז מ"תמר" ישונע דרומה לאסדה "מארי B" מול אשקלון, ומשם יוזרם במערכת ההולכה הקיימת 40 ק"מ עד למתקן הקליטה של "ים תטיס" באשדוד.

  

התושבים מלאי סיפוק: זה מה שרצינו

תושבי המועצה האזורית חוף הכרמל והיישובים הסמוכים לה, שהצטרפו למאבק, קיבלו את ההודעה בסיפוק. הם ציינו שמדובר בקבלה מוחלטת של עמדת מטה המאבק ושההחלטה "עושה צדק עם האינטרס הלאומי של ישראל בהיבטי סביבה, בטיחות התושבים וביטחון המדינה".

  

כרמל סלע, ראש מועצה חוף הכרמל, אמר בתגובה: "במועצה האזורית חוף הכרמל טרם התקבלה פנייה רשמית של היזם או מטעם המדינה. אם נכון הדבר אנחנו מברכים על ההחלטה החשובה של הקמת מתקן הגז בים ההחלטה חשובה בראייה עתידית, ציבורית ולאומית למען בטחון תושבי ישראל".

 

ביום שלישי בשבוע הבא צפויה המועצה הארצית לקיים דיון על החלופה הימית למתקן הקליטה, והצורך בגיבוש תוכנית מפורטת בנושא. אם אכן יוחלט שהגז מ"תמר" יוזרם למתקן קיים, הרי שלא יהיה צורך בתוכנית שכזו.

 

משותפות "תמר" נמסר בתגובה: "חלופת ים-תטיס כמתקן קבלה לגז טבעי ממאגר 'תמר', הינה אחת מהחלופות הנבחנות (כלכלית והנדסית), במטרה להבטיח גז טבעי למשק הישראלי ב- 2012. טרם התקבלה החלטה סופית בעניין".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת קידוח גז. ארכיון
צילום: רויטרס
התושבים התעקשו - וניצחו
צילום: רוני עזריאלי
"עמדותנו התקבלו". משה איבגי בהפגנה
צילום: תומר אלמקייס
תשובה. משותפי "נובל אנרג'י"
מומלצים