שתף קטע נבחר

זירת הקניות

תושבי חוף הכרמל: לא רוצים תחנת גז ליד הבית

מאות מתושבי המועצה האזורית חוף הכרמל, פארדיס וג'יסר א-זרקא הפגינו וחסמו את התנועה בכביש 4 במחאה על התוכנית להקים באזור מתקן לקליטת גז מקידוחי הים "תמר" ו-"דלית". הם חוששים מזיהום אוויר, פגיעה בתיירות, ירידת ערך הנכסים ונזק לחוף. מפעילי הקידוח: הגז הטבעי יפחית את הזיהום בישראל וגם המתקן עצמו לא יזהם או יפגע בנוף

מאות מתושבי המועצה האזורית חוף הכרמל, בינהם גם תושבי פארדיס וג'יסר א-זרקא, הפגינו היום (ב') במחאה על הכוונה להקים סמוך לחוף דור מתחם לקליטת גז טבעי מקידוחי הים "תמר" ו-"דלית". התושבים, שעטו על ראשם מסיכות גז, חסמו לסירוגין את כביש 4 וגרמו להפרעה קשה בתנועה באזור. המפגינים אף התעמתו עם שוטרי מג"ב שהגיעו לשמור על הסדר.

 

התושבים טוענים כי התחנה לקליטת הגז תגרום לזיהום אוויר כבד שיסכן את בריאותם. עוד עם מוחים על העובדה שהתחנת מוקמת בהליך תיכנון מזורז בוועדה לתשתיות לאומיות, שעוקפת את ההליך הרגיל של ועדות התכנון המקומיות, ושמיקומה נקבע מבלי שניתנה לרשויות ולציבור המתגורר באזור להביע את התנגדותם למהלך.


להצמיד את המתקן לחדרה או לחיפה. אחד המפגינים (צילום: תומר אלמקייס)

 

המתחם האמור צפוי להשתרע על פני 250 דונם, ויכלול פרט לארובה המדוברת גם מבני תעשייה, מיכלי דלק וגז ומבני קירור. בנוסף שריינה רשות הגז 100 דונם נוספים שעשויים לשמש בעתיד להקמת תחנת כוח עתידית או מתחם תעשייה עתירת אנרגיה אחרת. השטח המדובר הוא שטח חקלאי הנמצא מול זכרון יעקב, קרוב למושב דור ולפארדיס.

 

התוכנית להקמת המתחם אושרה כאמור בהליך מהיר ברוב מוסדות התיכנון, ובקרוב אמור להתקיים דיון סופי בוועדה הארצית לתכנון ובנייה.

 

התושבים טוענים כי מלבד הסיכון לתקלה ופיצוץ, או דליפה ומפגע אקולוגי, המתחם צפוי לפגוע ביישובי האזור המתפרנסים מתיירות - נחשולים, דור, וזכרון יעקב. עוד הם טוענים כי הקמת המתחם תוריד את ערך הנכסים באזור.

 

הם גם טוענים כי רצועת החוף שבסמוך לה צפוי לקום המתחם היא אחת הבודדות בארץ שנותרה ללא פיתוח, ונותרה פראית ויפה. ברצועה שבין עתלית לקיסריה קיימות ערי חוף עתיקות, נמלים ומבצרים צלבניים, מפרצים טבעיים שוקקי חיים ושהיא מתחברת באופן טבעי לפארק הכרמל. הקמת מתחם תעשייה כה גדול צפויה לפגוע קשות באזור ייחודי זה.

 

"זה מפגע שצריך למקם באזור תעשיה בצפון"

לדבריהם, מדובר במפגע סביבתי שמקומו באחד מאזורי התעשייה בצפון ולא בתחומם. "אין שום סיבה להקים את המתקן, שכולל ארובה בגובה 40 מטר שתפלוט את תוצרי הסינון של הגז, בעיקר כאשר יש אלטרנטיבות סוך לתחנת הכוח בחדרה או בחיפה שבה כבר יש אזורי תעשייה מפותחים", אמר ראש מועצת חוף הכרמל, כרמל סלע.

 

סלע הוסיף ואמר כי היזמים הציעו לרשויות באזור עשרות מיליוני שקלים כדי שיסכימו להקמת המתקן, אך לשווא. "זו רצועת החוף האחרונה בישראל שלא זוהמה. אונסקו ציינה כי זה המקום היחיד בישראל בו יש איזון בין אדם לטבע, ואנחנו לא מתכוונים לאפשר להפר את האיזון הזה".

 

המפגינים אחזו שלטים עליהם נכתב "תשובה תן גז ותתרחק מחוף דור". כוונתם היא לאיש העסקים יצחק תשובה, בעליה של חברת "נובל אנרג'י" המפעילה את קידוחי הגז בים ותפעיל גם את מתחם קליטת הגז בחוף.

 

מפעילי הקידוח: זה המיקום שהכי פחות פוגע בסביבה

דוברת קידוח "תמר", מסרה בתגובה: "הגז הטבעי שנמצא בקידוח תמר הוא משאב הטבע הגדול ביותר שנמצא במדינת ישראל אי פעם. התועלת הכלכלית של הבאת הגז ליבשה נאמדת בעשרות מיליארדי שקלים למשק הישראלי, והיא תוזיל את עלויות החשמל לטובת כלל האזרחים, תקטין מאוד את זיהום האוויר והסביבה שנגרם כתוצאה מייצור חשמל ותביא לעצמאות משק האנרגיה הישראלי.

 

"על מנת להוליך את הגז מלב הים אל היבשה נדרשת הקמתו של מתקן קליטה יבשתי... שאינו פולט מזהמים. ועדת התכנון הארצית שאישרה את מיקום המתקן התחשבה גם בשיקולים של הקטנת ההתערבות בנוף והתנגדויות אפשריות של תושבים, ולכן נבחר מיקום הנמצא בשטח חקלאי בסמוך למתקן טיהור השפכים של קיבוץ מעיין צבי, המרוחק מבתי מגורים ומחוף הים.

 

"הנהלת 'תמר' רואה בתושבי חוף הכרמל שותפים מלאים למימוש הפרוייקט הלאומי, והיא פנתה לרשויות המקומיות על מנת לשתפם בתהליכי התכנון של המתקן. אנו נשמח להמשיך ולהידבר עם נציגי התושבים, מתוך רצון כנה להיטיב עם תושבי ישראל בכלל ותושבי חוף הכרמל בפרט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגע שמקומו באזור תעשיה בצפון. המפגינים
צילום: תומר אלמקייס
אלון גל בהפגנה
צילום: תומר אלמקייס
היזמים, מפעילי קידוח הגז: המתקן לא יזהם
צילום: "אלבטרוס"
מומלצים