שתף קטע נבחר

הדולר שב להתחזק מול השקל, בהתאם לעולם

מגמת התחזקותו של הדולר עומדת בסתירה להתנהגותו ביום שני, כאשר נחלש על אף התערבותו של הנגיד פישר במסחר. חשש בשווייץ מהתחזקות הפרנק השוויצרי מול האירו

הדולר שב היום (ג') להתחזק מול השקל, בהתאם למגמתו בעולם, ונסחר ברמה של 3.7850 שקל, עליה של 0.31% מאתמול. מגמת התחזקותו של הדולר עומדת בסתירה להתנהגותו אתמול, כאשר נחלש על אף התערבותו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, במסחר. בנק ישראל קבע את השער היציג בדולר ב- 3.7820, עליה של 0.25%, ואת שער היציג באירו על 4.8221, ירידה של 0.7%.

 

אתמול התערב הנגיד בשוק המט"ח בניסיון נוסף לעצור את המשך התחזקות השקל מול הדולר. עפ"י ההערכות בשוק, רכש אתמול הנגיד כ-50 מליון דולר, כאשר ביום ראשון, הודה הנגיד כי בנק ישראל לא יוכל לנצח לאורך זמן את כוחות השוק וכי אם ינסה לצייר קו אדום לירידת שער הדולר, הוא יזמין בכך מתקפת ספקולנטים שתוביל לירידת שער הדולר והתחזקות שער השקל בארץ. הצהרתו זו של הנגיד הגבירה את התהיות בדבר כדאיות המשך צעד זה, לאור העלות הגבוהה שיש לרכישת דולרים מוגברת.

 

בנק ישראל פרסם היום (במסגרת פרסום חודשי קבוע) את השינוי ביתרות מטבע החוץ בארץ: סך הכל יתרה של 64.1 מיליארד דולר, ירידה של כ- 204 מליון דולר לעומת סוף החודש הקודם. ירידה זו נגרמה עקב העברות הממשלה לחו"ל (כ- 236 מליון דולר) ושערוך יתרות המט"ח בכ-454 מליון דולר, שנגרמו בעיקר בשל היחלשות הדולר. נתון מעניין נוסף שפירסם בנק ישראל הוא היקף התערבותו בשוק המט"ח: הנגיד רכש כ-596 מליון דולר.

 

בעולם נחלש היום האירו מול הדולר (-0.6%) ומול הליש"ט (-0.5%) על רקע חששות שעלו בכתבה בוול סטריט ג'ורנל בנוגע למערכת הבנקאות האירופאית. המגזין ציין כי מבחני העמידות שנערכו לבנקים האירופאים היו קלים מדי ולא תיארו כראוי את רמת הסיכון האמיתית שבפניה ניצבים בנקים אלו. חששות נוספים התעוררו בקרב משקיעים כאשר דובר איגוד הבנקאות הגרמנית ציין כי הבנקים הגרמנים יצטרכו לגייס עוד 105 מליארד אירו כדי לעמוד בהלימות ההון התואמת את רמת הסיכון שלהם.

 

התגברות החששות מפני רמות הסיכון הגבוהות של המערכת הבנקאית האירופאית הובילו להתחזקותו של המטבע השוויצרי מול האירו (1.1%+), אשר קבע רמת שיא של החודשים האחרונים. תנועה זו של משקיעים מתבצעת במסגרת מה שמוגדר כ"בריחה לבטחון" - בכל פעם שגובר החשש מפני בעיות פיננסיות שונות, רוכשים המשקיעים נכסים פיננסיים הנחשבים לבטוחים, כפרנק שוויצרי, יין יפני, דולר אמריקני, אגרות חוב של ממשלת ארה"ב ועוד. תנועה זו של המשקיעים הגבירה את חשש הבנק המרכזי השוויצרי מפני התחזקות שער הפרנק השוויצרי (ייסוף), אשר עלולה להוביל לגידול בגרעון המסחרי בשווייץ ולבעיות כלכליות נוספות.

 

הכותב, אייל כהן, הוא מנהל חדר המסחר בבנק מרכנתיל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים