שתף קטע נבחר
 
צילום: Index Open

שו"ת: מה עושים עם ילד עקשן במיוחד?

שאלה:

שלום ענת, אנו הורים לילד בן שנתיים וחצי, עקשן מאין כמותו. אנחנו מותשים מהמלחמה היומיומית מהבוקר עד שהוא נרדם. לא יודעים איך להתנהג כיוון שאנחנו לא מאמינים במתן עונשים ומאוד מנסים להיות ברורים חד משמעית ועקביים, אך עדיין זה לא עובד עליו.

 

הוא לא חווה שום משבר ומקבל יחס חם בגן, גם מהסבתות וגם מהוריו, רק באופיו הוא עקשן ברמות ותמיד חייב להגיד את המילה האחרונה. עכשיו הנושא המרכזי הוא צחצוח השיניים בבוקר, שהוא מלחמה יומיומית שחייבת להתלוות בהתנייה אחרת. הוא לא מצחצח. רק אם יצחצח יקבל חלב. מה עושים? (קרן).

 

תשובה:

הי קרן, בנכם מתנהג כמו כל ילד נורמטיבי בן שנתיים. בסביבות גיל שנתיים הילד הופך מתינוק לילד. הוא כבר לא רוצה להרגיש כמו תינוק שמנהלים אותו. הוא רוצה להרגיש שהוא מנהל את עצמו ולכן הוא מסרב ומתנגד. כך הוא גם מרגיש יותר חזק. זה שלב מאוד חשוב בהתפתחות של הילד.

 

ישנם הורים שלוקחים את השלב הזה באופן מאוד קשה. הם חוששים לאבד את השליטה על הילד. ישנם הורים שמנסים לדכא את הצורך של הילד בשליטה עצמית, למרות שהדרך הנכונה היא לתת לילד תחושה של אוטונומיה, תחושה של שליטה וניהול. מה עושים? מאפשרים לילד המון בחירה. לדוגמא, צחצוח השינים. אומרים לו: "אתה כבר ילד בוגר ויכול לצחצח את השיניים לבד. מתי אתה רוצה לצחצח, אחרי שתשתה את החלב או לפני?" וכו'. ככל שתאפשרו לילד יותר בחירה כך הוא ישתף יותר פעולה. חשוב לא לשכוח לשבח אותו על התנהגות בוגרת וחיובית.

בהצלחה, ענת אשד.

 

השיבה: ענת אשד M.Ed – יועצת להורים וצוותים חינוכיים, מורה במדרשה להנחיית קבוצות ומנהלת פורום מכון אדלר .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים