שתף קטע נבחר

המסחר בגבעות התחדש. החברה: הבאר מסחרית

שותפות חיפושי הנפט הפסיקה את המסחר הבוקר כדי לפרסם תגובה לפרסום ב"ידיעות אחרונות" לפיו משרד התשתיות שוקל לבטל את זיכיון הקידוח לשותפות. בגבעות מכחישים את הדיווח בטענה ש"אין התפתחות חדשה". גורמים במשרד התשתיות: "נכון, אין חדש, אנחנו עדיין שוקלים לבטל את הזיכיון"

שותפות חיפושי הנפט גבעות עולם חידשה היום (ג') את המסחר במנייתה, שהופסק הבוקר. כך הודיעה השותפות למשקיעיה בבורסה. הפסקת המסחר נעשתה ביוזמת החברה, כדי להגיב לפרסום ב"ידיעות אחרונות", והמסחר חודש לאחר שהחברה מסרה לבורסה תגובה לפרסום. 

 

הבוקר פורסם במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" כי משרד התשתיות שוקל לבטל את זיכיון הקידוח של השותפות, כיוון שעדיין לא ברור אם היא גילתה נפט בכמות מסחרית, שלפי תנאי הזיכיון היה עליה להתחיל להפיק כבר לפני ארבע שנים.

 

בגבעות עולם הגיבו בזעם לפרסום בידיעות וטענו, כביכול, כי מדובר בפרסום שגוי. מגבעות נמסר בבורסה: "משיחה שהתקיימה הבוקר עם הממונה על הנפט (במשרד התשתיות, ת.ג) התברר לנו שאין כל התפתחות חדשה בעניין (הזיכיון, ת.ג). אנו משוכנעים כי הפקה מהבאר מגד 5 מספיקה די והותר כדי לענות לנדרש מבאר מסחרית לפי חוק הנפט".

 

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות שלח לפני כ-3 שנים לחברת גבעות עולם מכתב בו הוא מודיע כי במידה וקידוח מגד 5 לא יאושר כבאר מסחרית, תישלל חזקת ראש העין מהחברה.

למען הסר ספק יובהר בזה כי על פי חוק הנפט הגדרתה של באר מסחרית הינה באר אשר ערך הנפט המופק ממנה עולה על ההשקעה השוטפת בהפקתו".

 

"עם זאת, מבקש הממונה להדגיש כי הנפט בקידוח מגד 5 מכיל כמויות ניכרות של גז ועל מנת להפוך את התגלית למסחרית ולהפיק את הנפט, על החברה למצוא פתרון לסוגיית הגז הן מבחינת ההשקעות הכרוכות בכך והן מבחינת קבלת הסכמת הרשויות המוסמכות (המשרד להגנת הסביבה, רשויות התכנון, מערכת הביטחון) לטיפול בגז הנפלט מהקידוח. זאת, בין אם מדובר באפשרות של שריפת הגז ובין אם מדובר בניצולו".

 

גורם במשרד התשתיות מסביר את ההתחכמות שעומדת מאחורי ההכחשה של גבעות. לדבריו: "נכון, לא קרה היום שום דבר חדש בעניין. אבל משרד התשתיות שוקל כבר כמה שנים לבטל את הזיכיון של גבעות, כי עדיין לא ברור אם הבאר מסחרית. החברה שלחה לפני כשבועיים דו"ח מקיף למשרד התשתיות בנושא, ואנחנו עדיין בודקים אותו".

 

הפסקת מסחר שנייה בתוך שבועיים

המסחר במניית גבעות הופסק גם בשבוע שעבר, מאחר ורשות ניירות ערך החליטה שהחברה לא סיפקה לה הבהרות מספיקות בנוגע לפוטנציאל המסחרי של קידוחי הנפט שלה. בעקבות הפסקת המסחר, הוציאה החברה לבורסה מסמך נוסף, שבו ניסתה לספק הבהרות נוספות, ובעקבות זאת חודש שלשום המסחר במניה.

 

ביום שישי ערכה החברה כנס למשקיעיה, שבו הצהירה שרשות ני"ע כפתה עליה להוציא את ההבהרה הנוספת. ראשי החברה חזרו באסיפה על הצהרתם, לפיה בבאר מגד 5 יש נפט בכמות מסחרית גדולה, וכי הם עדיין אינם יודעים את הכמות המדוייקת אך משוכנעים שהיא מסחרית. מתגובות המשקיעים בכנס עולה כי הם משוכנעים שיש לחברה עתיד, אך המנייה צנחה שלשום ב-25% ועלתה אתמול רק ב-2.2%. 

 

נשיאים ורוח ונפט אין

גבעות עולם מחפשת נפט מאז שנת 2002 בבאר "מגד 5" שליד ראש העין. החברה קיבלה את השטח ל-30 שנה בהליך חריג ל-30 שנה. מתן הזיכיון היה החלטה אישית של שר התשתיות דאז, אביגדור ליברמן, בניגוד לעמדת הפקידות המקצועית. החוק מתנה את הזיכיון בכך שהחברה תתחיל להפיק נפט בכמות מסחרית תוך שלוש שנים - מה שלא קרה. הגיאולוג הראשי והיזם של גבעות, טוביה לוסקין, הבטיח בשנת 2004 למצוא נפט "תוך שנתיים שלוש" ובשבוע שעבר הצהיר כי העיכוב נובע "מסיבות בירוקרטיות".

 

לפני כשלוש שנים הודיע הממונה על הנפט במשרד, יעקב ממרן, כי הוא שוקל לשלול את החזקה בשל העיכוב המתמשך. הרישיון לא בוטל, אך כאשר גבעות הודיעה השנה כי מצאה נפט בכמות מסחרית, משרד התשתיות דרש ממנה הבהרות. כעת טוענים במשרד התשתיות כי המסמכים שהחברה הוציאה אינם בהירים מספיק ודורשים ממנה הבהרות נוספות, לפני שתתקבל החלטה אם מדובר בבאר מסחרית או לא, ולפיה - אם הזיכיון יוארך או יופסק.

 

יצויין כי בגבעות מעריכים שהחברה יכולה לכסות את הוצאותיה, כך שהכמות תיחשב ל"מסחרית", אם היא תפיק 100 חביות נפט ביום בלבד, ולפי הפרסומים של גבעות, נראה כי היא יכולה להפיק בכל מקרה כמות גדולה יותר.

 

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "החזקה ניתנה ב-2002 על סמך חוות דעת שקבעה כי קיים פוטנציאל מסחרי במגד 2 ו-3 לפני כ-3 שנים שלח הממונה על ענייני הנפט במשרד מכתב לחברה, ובו כתב כי אם במגד 5 לא תהיה תגלית מסחרית החזקה תישלל. אף שהדו"ח ההנדסי של החברה היה מקיף ביותר, קיימות נקודות שלא התייחס אליהן, ומתקיים לגביהן הליך בדיקה".

 

מגבעות נמסר הבוקר ל"ממון": "מדובר בתגלית מסחרית ב-100%. החשבון פשוט: אנחנו יכולים להפיק כ-385 חביות נפט ביום, וזה מכסה את כלל העלויות בתוך שנה".

 

כרמל שאמה: "לא המשקיעים צריכים לשלם"

בעקבות הפרסומים פנה ח"כ כרמל שאמה לממונה על הנפט במשרד התשתיות וביקש ממנו הבהרות בנוגע לפעולות המשרד בעניין רשיון הקידוח של גבעות.

 

"אם מישהו במשרד התשתיות התרשל, לא משקיעי גבעות הם אלו שצריכים לשלם את המחיר", אמר שאמה. "עד למיצוי הקידוחים במגד 5 ראוי שמשרד התשתיות ינצל את הזמן בכדי לבדוק איך ניתן האישור. כל התוכן של חברת גבעות הוא החזקה שניתנה לה על ידי המדינה ובהסתמך על כך השקיע עם ישראל למעלה ממיליארד שקל בחברה". 

 

בין היתר נודע היום, כי ההחלטה להעניק לגבעות רשיון קידוח, נתקבלה לפני יותר מ-7 שנים על ידי שר התשתיות דאז, אביגדור ליברמן, בניגוד לעמדתו של הממונה על הנפט באותו זמן - ד"ר יחזקאל דרוקמן. דרוקמן כינה היום את החלטתו של ליברמן "חוקית, אך תמוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח מגד 5: מה הולך שם?
צילום: אסי כהן
הגיאולוג הראשי של גבעות, טוביה לוסקין: הפסיק את המסחר
צילום: תני גולדשטיין
מומלצים