שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: אסף אמברם

    טיפת חורף: מרק עדשים כתומות, גזר ועגבניות

    לכבוד מזג האוויר החורפי שהגיע לביקור, יעל גרטי מגישה מרק של עדשים כתומות, גזר ועגבניות, מתובל בפטרוזיליה, לימון וכמון. קל להכנה וטעים מאוד

    הגשם הראשון מביא עמו תמיד התרגשות קולינרית: מייד מעמידים סיר מרק על האש, מתחילים לגלגל מחשבות על חמין, אופים עוגת שמרים מפנקת. גם אני הכנתי מרק, כזה של עדשים כתומות, שמתבשלות מאוד מהר, עם גזר, עגבניות, פטרוזיליה, לימון וכמון. התוצאה היתה מרק מעט מתקתק, מעט חמצמץ, נפלא בטעמו ובמרקמו. אתם מוזמנים להצטרף.

     

    מרק גזר, עדשים כתומות ועגבניות

    שימו לב לכך שלא מוסיפים מלח אלא בשלב התיבול בסוף ההכנה, שכן מלח מעכב בישול קטניות. המרק מתקבל מעט מתקתק הודות לכמות הגדולה של הגזר – ולכן יש להמליח עד לאיזון מתיקות זו. אפשר לשחק עם כמות הגזר והעגבניות כרצונכם, אך קחו בחשבון שעגבניות עלולות ליצור חמיצות, שיש לאזן עם מעט סוכר. מומלץ להזהר בתיבול בכמון, שכן כמות מוגזמת עלולה להשתלט על המרק ולהרסו. אפשר להכין את המרק מבעוד יום, אך כיוון שהוא מתמצק בקירור כדאי יהיה להוסיף לו מעט מים רותחים בחימומו - ולתקן את התיבול בהתאם.

     

    המרכיבים (ל-6-7 מנות):

    3 עגבניות גדולות, עסיסיות

    שמן זית

    2 בצלים סגולים או לבנים, קלופים וקצוצים דק

    4 שיני שום, קלופות ופרוסות דק-בינוני

    2 יח' שורש פטרוזיליה, קלופים, שלמים

    1 שקית גזר (1.2 ק"ג ברוטו, 16 גזרים בינוניים), קלופים, שטופים, חתוכים גס

    1 כוס עדשים כתומות, שטופות היטב ומסוננות

    4-5 גבעולי פטרוזיליה, שטופים, שלמים

    מלח

    פלפל שחור גרוס גס

    מיץ מ-1 לימון גדול

    1/3-1/2 כפית כמון טחון

    להגשה:

    מעט עלי פטרוזיליה (לא הכרחי)

    פלחי לימון (לא הכרחי)

     

    אופן ההכנה:
    1. חורצים צורת "איקס" בעגבניות בעזרת סכין חדה ומניחים בקערה קטנה-בינונית. מכסים במים רותחים ומניחים למשך עשר דקות.
    2. מחממים 3 כפות שמן זית בסיר בינוני-גדול על אש גבוהה ומטגנים בצל קצוץ עד להזהבה קלה.
    3. מוסיפים שום, כף שמן זית נוספת ומטגנים על אש גבוהה עד להזהבה קלה (זהירות, לא לשרוף את השום!).
    4. מוסיפים שורש פטרוזיליה וגזר, מערבבים ומבשלים על אש גבוהה, תוך ערבוב אקראי, במשך 2 דקות.
    5. מסננים את העגבניות, קולפים, קוטמים את הפטוטרת ומוסיפים לסיר, כשהן שלמות. מערבבים ומבשלים על אש גבוהה במשך 2 דקות, תוך ערבוב אקראי.
    6. מוסיפים ליטר וחצי מים רותחים (רצוי מינרליים או מסוננים, לא מוסיפים מלח!), מערבבים ומביאים לרתיחה (ללא כיסוי, תוך 3-5 דקות).
    7. מנמיכים את האש ומבשלים (ללא כיסוי) במשך 7 דקות או עד שניתן לנעוץ מזלג בגזר בקלות יחסית.
    8. מוסיפים כוס עדשים שטופות ופטרוזיליה ומערבבים. מבשלים על אש קטנה (ללא כיסוי) במשך 10-12 דקות או עד שהעדשים רכות.
    9. מסירים מן האש, טוחנים בעזרת בלנדר מוט, מחזירים לאש, מוסיפים 500 מ"ל מים רותחים או יותר, לפי הסמיכות הרצויה, ומערבבים.
    10. מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס גס, מיץ לימון וכמון. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם. מסירים מן האש ומגישים. בהגשה מוסיפים פלחי לימון טרי לצד כל מנה, לתוספת אישית לפי הטעם.


    מרק גזר, עדשים כתומות ועגבניות (צילום: יעל גרטי)

     

    מרקים נוספים:

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    עדשים כתומות
    צילום: יעל גרטי
    מומלצים