שתף קטע נבחר

תקיפת ילדים: רק 12% מהתיקים מגיעים לשופטים

בוועדה לזכויות הילד בכנסת הוצגו נתונים חמורים, לפיהם שניים מתוך שלושה תיקים על תקיפות מיניות נסגרים מחוסר ראיות. נציגי משרדי הממשלה גלגלו את האחריות זה לפתחו של האחר, ובמשרד הרווחה האשימו כי התנאים בבית המשפט אינם מותאמים לילדים, שמעדיפים להדיר רגליהם משם ולא להעיד

הילדים מותקפים - אך רשויות החוק לא מצליחות להתמודד עם התופעה: רק אחת מתוך שמונה תלונות על תקיפה מינית של ילדים הגיעו לבית המשפט, בשנים 2004 עד 2009. כך עולה מנתונים שהוצגו היום (ג') בוועדה לזכויות הילד בכנסת. אבל המצב חמור יותר, כיוון ש-2 מתוך כל 3 תיקים שמגיעים לבית המשפט נסגרים בשל חוסר ראיות. משמעות הדבר היא כי רק ארבעה אחוזים מהתלונות הסתיימו בהרשעה.

 

בדיון בכנסת השתתפה גם אם לילד בן 10, שהותקף מינית בבית הספר. היא סיפרה על הטיפול במקרה: "לקחתי אותו לרופא שקבע שהוא נשרט ונפגע. באותו לילה הוא הרטיב במיטה. פניתי למנהלת בית הספר והיא לא עשתה דבר, למרות שעל-פי הנוהל היא היתה חייבת להשהות את התלמיד התוקף מהלימודים. הם דיווחו למשרד החינוך על משחק תופסת תמים

ואף אחד לא מטפל בזה. גם הורים לילדים אחרים מסתכלים עליי וחושבים שאני עושה סתם בלאגן. ביקשתי מהמנהלת שתסביר לכולם מה קרה, כי כולם נידו את בני. למרות זאת, שום דבר לא קורה ואף טיפול לא מתרחש".

 

רונית צור ממשרד הרווחה אמרה בדיון, כי ילדים מתקשים להעיד בבתי המשפט, בין היתר, משום שאינם מותאמים להם. "אין לילדים תנאים להמתין, לעיתים הם יושבים ומחכים במסדרון ואז נתקלים בתוקף. אילו היו תנאים אחרים, הם היו מעידים יותר. לפעמים, תוך כדי מסירת העדות לפני השופט, הם נאלצים להתמודד עם סוללה של עורכי דין שנמצאת מולם".

 

צור גם קבלה על איטיות הטיפול בנושא, וציינה כי כיום משתרכים בתור יותר מ-1,000 ילדים הממתינים לתת את עדותם.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר כי תמונת המצב אף חמורה יותר מכפי שתוארה, שכן רבים מבין הילדים שנופלים קורבן לתקיפה מינית כלל לא מתלוננים או מדווחים על האירוע. "אין אצלנו רגישות כדי לגלות מה שקורה לילדים. הבעיה היא לא מספר התיקים שנסגרים, אלא התלונות שלא מגיעות. שיתוף הפעולה בין הרשויות לוקה בחסר".

 

נציגת משרד המשפטים הצדיקה את דבריו של קדמן והאשימה כי "במשרד בחינוך לא מודעים לחובת הדיווח, לא מכבדים את חובת

הדיווח ולא מעבירים את הדיווח בזמן". היא ציינה כי אנשיה פועלים לגבש קריטריונים שייקבעו מסגרת זמן ברורה ותחומה שבה יידרשו אנשי החינוך לדווח על פגיעה מינית בילדים.

 

הממונה על יחידת ההתעללות המינית במשרד החינוך, הילה סגל, הודיעה כי בחודש הבא יפורסם חוזר מנכ"ל חדש, שיחייב לקיים שעה בשבוע פעילות הסברה בנושא הפגיעות המיניות. עד עתה, היה הדבר בגדר המלצה בלבד.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון, הודיע כי הוא והחברים בה יערכו סיור באחד מבתי המשפט בניסיון לקדם הצעת חוק שתקל על הילדים להעיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
קשיים בעדות בבית המשפט. אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים